Міноборони та Мінінформполітики почнуть практикувати «закріплення» журналістів за підрозділами АТО

Міноборони та Мінінформполітики почнуть практикувати «закріплення» журналістів за підрозділами АТО

28 Квітня 2015
2194
28 Квітня 2015
14:33

Міноборони та Мінінформполітики почнуть практикувати «закріплення» журналістів за підрозділами АТО

2194
Міноборони та Мінінформполітики почнуть практикувати «закріплення» журналістів за підрозділами АТО
Міноборони та Мінінформполітики почнуть практикувати «закріплення» журналістів за підрозділами АТО

27 квітня Міністерство оборони України спільно з Міністерством інформаційної політики України розпочали конкурс на участь в експерименті Embedded journalists  - закріплення журналіста за військовою частиною в зоні АТО. Про це повідомляється на сайті Мінінформполітики.

 

Для журналістів, які пройдуть конкурс, буде передбачено чотири точки зі щотижневою ротацією. Перший  місяць проведення експерименту орієнтовно стартує з 15 травня.

 

Участь у конкурсі можуть узяти журналісти, які мають:

- страховий поліс на роботу журналіста в зоні бойових дій;

- сертифікат про проходження спеціалізованого тренінгу військового журналіста;

- допуск до роботи в зоні АТО від СБУ (можливо буде встановлена додаткова перевірка).

 

Учасник конкурсу також має надати інформацію про аудиторію та тираж ЗМІ, який представляє. «На момент прикріплення журналіст має перебувати у відмінному фізичному стані. Перед прикріпленням представники ЗМІ повинні консультуватися з лікарем (-ями) щодо свого стану здоров'я. Журналіст усвідомлює, що у випадку, якщо у нього виявляться в анамнезі захворювання серця або легенів, а також ішемічної хвороби, або інші хронічні або поширені захворювання чи схильності до таких хвороб, а також у період вагітності, не можуть брати участь у таких заходах. Представник ЗМІ декларує відсутність у нього будь-яких травм, або наслідків травм, що можуть спровокувати хворобу під час прикріплення», - йдеться в оголошенні Міноборони та Мінінформполітики.

 

Статус Embedded journalists передбачає підписання контракту між журналістом, ЗМІ і Міністерством оборони України про нерозголошення державних таємниць та інформації, яка може загрожувати інформаційній безпеці України.

 

Разом з журналістом буде постійно працювати прес-офіцер.

 

Редакція ЗМІ, представником якої є учасник конкурсу Міноборони та Мінінформполітики, має гарантувати дотримання вимог Трудового кодексу та класифікувати перебування журналіста в зоні АТО як офіційне відрядження.

 

Журналіст повинен обов'язково мати при собі засоби індивідуального захисту, що включають в себе, як мінімум: бронежилет не менше 4 класу захисту; шолом з відповідним маркуванням «Преса»; медичну аптечку (в ній має бути все необхідне для надання першої медичної допомоги) та вміти нею користуватися.

 

Відомства також визначили місця перебування журналістів, який пройдуть конкурс на участь у експерименті Embedded journalists: це райони сіл Широкине, Піски та міста Авдіївка на Донеччині, а також поблизу міста Щастя на Луганщині.

 

Учасники конкурсу мають вказати, на який тиждень збирається їхати в зону АТО.

 

Заяву на тиждень з 15 по 22 травня відомства просять надати до 8 травня; заяву на тиждень з 22 по 29 травня - до 15 травня; заяву на тиждень з 29 травня по 6 червня - до 22 травня; заяву на тиждень з 5 по 12 червня - до 29 травня.

 

Від редакції на одну точку на один тиждень максимально може бути приписано не більше двох представників.

 

Міноборони та Мінінформполітики просять також надіслати П.І.П. журналіста, лист від ЗМІ, копію першої сторінки паспорту на адресу popova@mip.gov.ua.

 

Нагадаємо, у березні Міністерство інформаційної політики та Міністерство оборони заявили, що підготували проект прикріплення цивільних журналістів до військових підрозділів на передовій АТО (Embedded journalism).

 

«Перед тим, як ці журналісти будуть прикріплені до військових, вони пройдуть підготовку, отримають страховку. Це дуже відповідальний проект, ми тривалий час його готуємо, радимося з медіаюристами, з іноземними та українськими військовими журналістами. Зараз ми отримали нове спеціальне доручення по цьому - воно на підпису у міністра оборони. Сподіваємося, що скоро ми це запустимо», - розповіла тоді заступниця міністра інформаційної політики та радник міністра оборони Тетяна Попова.

 

Міністр інформаційної політики Юрій Стець у березні повідомив, що відомства з цього приводу мали багато консультацій  з фахівцями НАТО. «У них був не дуже успішний досвід співпраці з журналістами під час війни у В'єтнамі, він покращувався під час кампанії Ірак-1, був успішним в Ірак-2. Найкращі напрацювання цих експертів ми беремо до уваги», - зазначив міністр.

 

24 квітня розпочав роботу новий підрозділ прес-центру АТО в приміщенні Донецької ОДА в місті Краматорську (Донецька область).

 

Наприкінці грудня минулого року Генеральний штаб України разом з Міністерством оборони України запровадили прес-картку, яка дозволить журналістам працювати в зоні АТО. Картки діють 6 місяців та видаються лише акредитованим у СБУ журналістам.

 

19 лютого Тетяна Попова вперше заявила про те, що деякі мобілізовані журналісти зможуть працювати у зоні АТО за фахом. 28 лютого Міністерство оборони України повідомило, що створює мережу  воєнкорів - прес-офіцерів підрозділів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2194
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду