Кінорежисери Тихий та Васянович стали лауреатами премії «Глодоський скарб»

28 Квітня 2015
1877
28 Квітня 2015
13:52

Кінорежисери Тихий та Васянович стали лауреатами премії «Глодоський скарб»

1877
Кінорежисери Тихий та Васянович стали лауреатами премії «Глодоський скарб»

Лауреатами дев'ятої мистецької премії «Глодоський скарб» стали продюсер, режисер, секретар правління Національної спілки кінематографістів України Володимир Тихий та оператор, режисер, продюсер Валентин Васянович. Про це повідомляє сайт Національної спілки кінематографістів України (НСКУ).

 

Володимир Тихий виступав ініціатором та співпродюсером кіноальманахів «Мудаки. Арабески» та «Україно, goodbye!». Від грудня 2013 року став одним із учасників об'єднання кіномитців, що фільмували Революцію гідності - «Вавилон 13». Він також є режисером стрічок «Зелена кофта», «Зима, що нас змінила» та «Наша Надія».

 

Валентин Васянович у 2006-2007 роках опановував режисуру ігрового кіно у Школі режисерської майстерності Анджея Вайди, у Польщі. Зняв документальні фільми «Старі люди» та «Проти сонця», що отримали нагороди найпрестижніших кінофестивалів світу. Серед його популярних кіноробіт такі як: «Креденс», «Звичайна справа», «Колискова для флейти з барабаном», «На згадку», «Присмерк» та інші. Він також є продюсером та оператором-постановником відомого фільму «Плем'я», відзначеного відразу трьома нагородами у Каннах та чотирма десятками фестивальних призів.

 

«Глодоський скарб» - громадська мистецька премія, заснована лауреатом Національної Шевченківської премії письменником,  головним редактором часопису «Кур'єр Кривбасу» Григорієм Гусейновим. Грошовий еквівалент своєї нагороди він поклав у банк на депозит, а відсотками з нього щороку нагороджує одного з митців - на свій розсуд.

 

Назва премії пов'язана із подією, що сталася на початку 1960-х в селі Глодоси на Кіровоградщині. Місцевий школяр у степу під каменем знайшов майже три кілограми стародавнього золота і срібла. Цей факт увійшов до археології як «Глодоський скарб».

 

Церемонія вручення пройшла 24 квітня у Києві. З 17 до 19 години захід транслювався в ефірі програми «Радіо "Культура" представляє».

 

Під час вручення премії Григорій Гусейнов сказав, що він уже кілька років бажав, аби «Глодоський скарб» отримав хтось із кінематографістів.

 

«Ця нагорода, - сказав голова НСКУ Сергій Тримбач, - є жестом громади, жестом на підтримку нашого кіно. Будемо сподіватися, що й влада нарешті це помітить».

 

Нагадаємо, серед лауреатів Мистецької премії «Глодоський скарб» попередніх років - бандурист Тарас Компаніченко, поет Віктор Неборак, скрипалька Мирослава Которович, прозаїк, драматург і перекладач Віра Вовк та інші.

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1877
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду