Росія: підміна Перемоги

Росія: підміна Перемоги

23 Квітня 2015
4903
23 Квітня 2015
09:04

Росія: підміна Перемоги

4903
Російську пропаганду побудовано на підміні понять. Причому понять засадничих, фундаментальних — таких, на яких тримається вся пропагандистська конструкція
Росія: підміна Перемоги
Росія: підміна Перемоги

Візьмімо, наприклад, поняття «росіяни». Що воно таке, хто такі росіяни? Виявляється, це щоразу різна сукупність осіб - залежно від контексту. Всі громадяни, а то й жителі, Російської Федерації. Всі етнічні росіяни, росіяни за походженням. Усі, хто в побуті користується російською мовою. Перелік можна продовжити. Так, росіяни - поняття багатозначне. Біда (а точніше, російський винахід) у тім, що ви майже ніколи не зустрінете конкретизації, про яке саме значення йдеться. Ба більше: дуже часто в одному й тому самому тексті ці значення повсякчас заступають одне одне; вихідні положення можуть стосуватися одного значення, а висновок - зовсім іншого.

 

Інше поняття - «патріотизм». Любов до власної батьківщини, апологетика наявного на тій батьківщині політичного режиму та суспільно-економічного устрою, вихваляння влади тієї батьківщини, зневажливе ставлення до інших країн та народів, гегемоністські переконання про Росію як центр світобудови - все це російська пропаганда зве одним і тим самим словом «патріотизм» і ставить між усіма його значеннями знак тотожності. Якщо ви любите Росію, то хіба ж ви можете не бажати, щоб вона підкорила собі цілий світ? Якщо ви любите Росію, то хіба ж ви можете з повагою ставитися до інших країн?

 

Ще одне поняття - «русофобія». Що воно таке - зневага до росіян, а чи аргументована критика на їхню адресу, а чи на адресу російської державної влади, а чи констатація прикрих для Росії об'єктивних фактів історії, а чи зневага до Путіна? У текстах російських ЗМІ - той самий прийом: починаємо про Фому, закінчуємо про Єрьому.

 

 

Мета? Формування в аудиторії шлакоблокового мислення - тобто невдумливого, механічного оперування надто широкими категоріями, практично ярликами, кожний із яких можна навісити на кого й на що завгодно. Щоб аудиторія, аналізуючи реальність самостійно, плуталася в поняттях, робила хибні висновки й урешті-решт кидала ці невдячні спроби як приречені на невдачу.

 

Пересічний росіянин може обурюватися «фашизмом в Україні» й водночас іще більше обурюватися тим, що Путіна в нас звуть Путлером. Йому й на думку не спадає: якщо в нас «фашизм», якщо в Україні «поклоніння Гітлеру», то «Путлер» - це мало бути найвищим компліментом! А якщо це далеко не комплімент, то, може, й із поклонінням Гітлеру в Україні щось не те? Може, й із фашизмом в Україні не все так просто?

 

Розповіді про «зигующих бендеровцев»? Із погляду «змучених пропагандистським нарзаном», усе логічно: Україна - це Росія, в Україні все таке саме, як у Росії, й якщо в Росії стали звичними марші «зигующих» нацистів, то й призначені нацистами «бендерівці» просто зобов'язані «зиговать», бо як же інакше? Тож от вам і доказ того, що Україна нині вклоняється Гітлерові. От вам і доказ того, що в Україні за російську мову можуть побити, а то й убити: російські наці виступають за етнічну чистоту й погрожують «інородцям», в Україні все таке саме, як у Росії, просто не може бути не таким - то от вам і буцімто загроза життю російськомовних.

 

Оце й є одна з провідних ознак російської пропаганди - навіювати аудиторії висновки щодо України, виходячи з російських і суто російських реалій.

 

Якщо проаналізувати публічні виступи українських та російських радикалів, впаде в око одна принципова відмінність. У Росії навіть політики, що мають репутацію респектабельних, полюбляють епатувати публіку «ура-патріотичними», а насправді дикунськими висловами на «національну» тематику. В Україні ж навіть ті, хто має репутацію радикалів, у публічних виступах прагнуть видаватися респектабельними. Недаремно ж, мабуть, росіяни в різних форумах так часто посилаються на висловлювання Ірини Фаріон - бо більше ніби й нема на кого. Їм же, росіянам, власна пропаганда так і не розповіла, що Фаріон із тріском програла вибори в рідному Львові, вони так і вважають її мало не українським міністром із ідеології.

 

Нещодавно в неозорому російському інтернеті бачив добірку фотографій на тему «Ні фашизму!». Половина з них - про Україну, про буцімто фашизм буцімто київської «хунти». Ще трохи - про «фашистську Америку». Решта - про Росію: велелюдні демонстрації, над якими майорять державні російські триколори, інші триколори - імперські чорно-жовто-білі - й державні прапори нацистської Німеччини, червоні зі свастикою на білому тлі. Всі три типи прапорів поруч, уперемішку. Фотографії й справді вражають: перекошені від люті, нелюдські обличчя, обличчя агресивних дегенератів. Під цими фотографіями - повні гніву й осуду коментарі.

 

 

Й отут - плоди титанічної праці росагітпропу. Якщо подивитися неупереджено, одразу стає помітно: на «українських» фотографіях - самі лише обличчя наших політиків крупним планом. Іноді - фотожаби на них же. На нередагованих фотографіях українських політиків - жодних свастик, жодних ознак «фашизму». Але саме цього неупередженого погляду, вміння бачити те, що є, а не те, що очікуєш побачити, - його росіян і позбавили. Коментарі під «українськими» фотографіями такі самі, як і під фотографіями російських свастиконосних демонстрацій. Логіка? А вона знову та сама, про яку вже йшлося.

 

Що ж, Путін дуже вміло перемкнув на адресу України обурення росіян фашизацією власної країни. Цілком гебістська операція, коли не лише з жертвами, а й узагалі з віддаленими наслідками рахуватися не заведено. Бо для російських націонал-екстремістів, увагу від яких так старанно відвертає Путін, він сам - «лібераст», «вашингтонська маріонетка» та «агент світового сіонізму», «поневолювач Росії». 

 

*****

 

Така сама підміна сталася й із Перемогою 1945 року. Бо в тій Перемозі від самого початку поєднувалися два змісти, два сенси: один - це міць і сила радянської армії, другий - це визволення й порятунок людства від нацизму. Радянська пропаганда, роблячи наголос на суто воєнній звитязі, не забувала наголошувати й на всесвітньо-історичному значенні Перемоги. Радянська армія як рятівник людства - це додавало радянській пропаганді людського обличчя. Можна довго розмірковувати над тим, які акценти радпропаганда робила для суто зовнішнього вжитку, а які - для внутрішнього, але, так або інакше, вони поєднувалися.

 

Російська пропаганда людське обличчя відкинула як непотріб. (Точніше, «європейські» манери самого Путіна й мають правити за єдиний доказ людського обличчя.) Вона зробила акцент на воєнній силі й виключно на ній. 

 

Й от що з того вийшло.

 

Достатньо запустити в гуглі «Сталін Гітлер», і можна отримати вельми цікаве читво на кілька днів. Отаке, наприклад: «Жутко извиняюсь, боюсь быть непонятым. И Сталин, и Гитлер ВЕРНО служили своим народам. И оба являются гениальнейшими руководителями своего времени. Сталин - из России крестьянской создал Россию индустриальную (не важны методы - важен результат!). Гитлер же сбросил целую надстройку - еврейский кровососущий "бизнес" (именно банкиры и лавочники нажились на германском бардаке 20-х годов) и всё таки сплотил вокруг себя просвещённейшую нацию того времени - именно сплотил! Как, впрочем и Сталин - по сути-то он создал СССР, а не сопливая ленинско-троцкистская (а в основном сионистская гвардия - стоит посмотреть фамилии верных ленинцев и их идеи - Троцкий, Каменев, Бухарин...) Говорить о миллионных репрессиях - глупо. Как вы хотели, ежели всего 20% поддерживали большевиков - в основном пролетариат (в основном в крупных городах). Гитлер... мдя... Да война, но с точки зрения немецкого обывателя тех лет стоит рассмотреть? И провести аналогию с современными США? Только без личностей, но по сути то там правит клика...».

 

 

Або: «Не надо забывать, что и Сталин и Гитлер не в одиночку все делали. Особенно Гитлер. Гитлер дал немцам надежду и идею. Интересно,что было бы с Германией, если бы не он? И не было бы противостояния Запад - СССР, и, следовательно, инвестиций в ФРГ?»

 

Або ж: «Наилучший способ заставить народ любить своего правителя  - это страх неминуемой смерти при проявлении недовольства».

 

І напевне ж, автори цих інтелектуалізмів - не якісь екзальтовані маргінали, надто вже флегматичним є стиль. Напевне ж, вони теж несамовито моляться на георгіївські стрічки, теж переконані, що продовжують справу «дідивоювалів».

 

А російська блогосфера раптом почала повнитися картинками давніх битв і картинками зброї. Мабуть, зброя - одна з найпопулярніших сьогодні в Росії тем. Зброя як «атрибут справжнього росіянина»?

 

 

Нинішня російська пропаганда вихолостила визвольний зміст Перемоги й прославляє її як звичайний акт торжества російської сили, акт перемоги Росії... над ким? Над західною цивілізацією, бо роспроп давно вже навіяв тотожність гітлеризму західній цивілізації.

 

І тут не може не викликати подиву прагнення деяких європейських лідерів приїхати до Москви. Для чого? Святкувати перемогу росіян над собою? Засвідчувати своєю присутністю буцімто тотожність своїх країн гітлерівській Німеччині: приїхали, отже, згодні?

 

Ми й не помітили, коли 9 травня в Росії перетворилося з Дня перемоги над нацизмом на день брязкання зброєю. Точніше, не зовсім так: «збройнобрязкальна» складова завжди входила до радянського, а потім російського ритуалу святкування 9 травня, от тільки поступово, рік за роком, саме ця складова обіймала все більше місця, аж поки взагалі все решту не було геть відкинуто. Перемога, яку святкує нині Росія, - це вже зовсім не перемога над гітлерівським нацизмом, це вже щось екзистенційне, така собі перемога як стан російської душі, перемога як буцімто питома ознака російського буття й засаднича риса російської цивілізації. Перемога як щось таке, що вирішальним чином протиставляє Росію «прогнилому Заходові».

 

Перемога, яку збирається святкувати Росія, - це вже не визвольна, а суто каральна акція: самі росіяни змальовують її такою. Не вдячності чекають вони від світу - страху, тремтіння перед собою. То чи розуміють західні політики, що їх запросили до Москви святкувати перемогу Росії (а росіяни вірять, що вона вже от-от буде) над ними самими, над їхніми країнами? Чи розуміють вони, що їх запросили задля їхнього публічного приниження?

 

От що пише взагалі-то адекватний і навіть ліберально-демократично налаштований відомий блогер, аж ніяк не квасний патріот: «А в целом маршруты Пржевальского очень чётко показывают, куда бы пошла Российская империя при условии непрерывного поступательного развития. Таримская область, Турфанская область, станица Чингисханская, Монгольское генерал-губернаторство, Александровск-на-Тибете, Николаевск-на-Куньлуне...». Ви питаєте, що є поступальний розвиток країни, що воно таке? То от же воно!

 

Тож іще цікаво: чи вивчають західні кремлінологи не лише офіційну російську пресу, а й блогосферу? Здавалося б, неодмінно мали б вивчати. Але враження таке, що драматичного зсуву суспільної думки в Росії вони не помічали до останнього. А якщо помічали, то не могли ж вони щиро вірити, що за всіх суспільно-політичних реалій нинішньої Росії все це - громадянська самодіяльність, а російська влада тут зовсім ані до чого?

 

На фото - нацистські виступи, марші і прояви у Росії, зафіксовані російськими ЗМІ

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4903
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду