Hollywood Reporter написав про збір коштів на створення докфільму про Олега Сенцова

Hollywood Reporter написав про збір коштів на створення докфільму про Олега Сенцова

10 Квітня 2015
2462
10 Квітня 2015
11:09

Hollywood Reporter написав про збір коштів на створення докфільму про Олега Сенцова

2462
Hollywood Reporter написав про збір коштів на створення докфільму про Олега Сенцова
Hollywood Reporter написав про збір коштів на створення докфільму про Олега Сенцова

7 квітня всесвітньовідоме видання про кіно Hollywood Reporter повідомило про збір коштів на виробництво кінострічки про ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова. Про це Національна спілка кінематографістів України (НСКУ) повідомила на своєму сайті.

 

Матеріал для Hollywood Reporter на цю тему написав Володимир Козлов.

Як вказано на краундфандінговій платформі Indiegogo, yа виробництво фільму «Звільнити Олега Сенцова» автори прагнуть зібрати 12,5 тис. євро (13,7 тис. доларів).

Як писала «Детектор медіа», провідним автором фільму є російський кінорежисер Аскольд Куров («Зимо, йди!», «Ленінленд», «Діти 404»). Його співавтором є український кінорежисер Андрій Литвиненко, один з учасників альманаху «Євромайдан. Чорновий монтаж». Також у проекті задіяні продюсер Олега Сенцова Ольга Журженко та учасники проекту «Термін» продюсери Марія Гаврилова й Максим Туул.

 

За задумом авторів, документальний фільм розслідує обставини справи проти арештованого ФСБ у травні минулого року кінорежисера. «Це той випадок, коли не можна мовчати. Наш фільм не тільки і не стільки намагається вивчити ситуацію навколо цього дивного політичного процесу, скільки показати, як безглуздо і страшно виглядає сьогодні кафкіанська історія про протистояння людини і бездушної державної машини, в колеса якій він потрапив, схоже, випадково», - зазначає творча група стрічки.

 

Метою кінорежисерів є «накидати портрет Олега і поглянути в обличчя того колоса, якому він не побоявся протистояти». Працюючи над фільмом, вони записують і публікують відеоінтерв'ю на підтримку Олега Сенцова з відомими людьми з усього світу. Доки знімається фільм, ці ролики допомагають привернути увагу до боротьби за звільнення режисера.

 

Автори картини шукають відповіді на питання: «Хто є Олег Сенцов? Чому його підтримують всі ці люди? Чим він привернув увагу ФСБ? Чому дії і звинувачення проти Сенцова справляють враження таких заангажованих, непослідовних і навіть сміховинних? Де правда і де брехня в цій справі? І, якщо міркувати ширше, чи може людина, що потрапила в суд з політичних мотивів, взяти верх над авторитарною репресивною машиною?».

 

Не маючи можливості знімати Олега поза залою суду, вони шукають інших способів розповісти нього - словами людей, які його добре знають.

 

Долучитися до збору коштів на стрічку про українського режисера можна тут.

 

Як писала «Детектор медіа», Аскольд Куров розповів про зйомки фільму під час майcтеркласу в рамках фестивалю Docudays UA. Протягом кіфестивалю відомі режисери-документалісти записали відеозвернення на підтримку ув'язненого колеги.

 

Нагадаємо,  кінорежисер Олег Сенцов, відомий за повнометражним фільмом «Гамер», а також українські громадяни Олексій ЧирнійГеннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені Федеральною службою безпеки Російської Федерації (ФСБ РФ) з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

 

8 квітня Лефортівский районний суд міста Москви продовжив арешт Олега Сенцова до 11 травня, а сьогодні, 10 квітня, йому висунуть нове звинувачення.

 

Олег Сенцов заявив, що слідчі ФСБ РФ погрожують йому позбавленням волі на 20 років та «важким і дуже цікавим життям у таборі», якщо він узагалі туди потрапить. «Я не боюся цих погроз, і цей строк - 20 років - мені не страшний. Я знаю, що епоха правління кривавого карлика у вашій країні закінчиться раніше», - заявив Олег Сенцов.

 

Режисер наголосив, що вже 11 місяців його тримають під вартою, і слідство не змогло надати жодних доказів його участі в організації терактів. 

 

У березні заступник голови Європейської кіноакадемії (European film academy), продюсер Майк Дауні написав колонку до відомого журналу The Variety про ситуацію, в якій опинився український режисер. Звільнення Олега Сенцова вимагали Національна спілка кінематографістів України, Кіносоюз Росії, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ), Берлінська Академія мистецтв , діячі польського кінематографу та інші інституції.

 

Минулого року на Міжнародному кінофестивалі у Каннах Агнєшка Холланд закликала звільнити режисера з-під арешту. Польська режисерка застерегла: «Добре знаємо, що переслідування діячів культури політичним режимом завжди означає перетворення цього режиму на диктатуру».

 

Тоді 37 тисяч осіб підписали петицію з закликом про звільнення Олега Сенцова. Серед режисерів, які просили за українського митця, були, крім Агнєшки Холланд, Педро Альмодовар, Роберто Бенін'ї, Фолькер Шльондорф, Вім Віндерс, Анджей Вайда та інші.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2462
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду