Канал «Россия 1» заявив, що патріарх Філарет закликав вбивати мешканців Донбасу

Канал «Россия 1» заявив, що патріарх Філарет закликав вбивати мешканців Донбасу

27 Березня 2015
10400
27 Березня 2015
10:31

Канал «Россия 1» заявив, що патріарх Філарет закликав вбивати мешканців Донбасу

10400
Канал «Россия 1» заявив, що патріарх Філарет закликав вбивати мешканців Донбасу
Канал «Россия 1» заявив, що патріарх Філарет закликав вбивати мешканців Донбасу

25 березня російський канал «Россия 1» у випуску новин заявив, що глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет закликає вбивати мешканців Донбасу, перекрутивши тим самим слова патріарха. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

«Українська православна церква фактично закликає вбивати жителів Донбасу. Мова йде про самопроголошений Київський патріархат, про розкольницьку секту, яка ніким у православному світі не визнана, її глава Філарет у проповіді заявив, що знищення мешканців Луганської і Донецької областей зовсім не гріх, і по відношенню до цих людей заповідь "не убий" не працює», - заявив російський телеканал.

 

Такий висновок російські журналісти зробили з тексту патріаршого богослужіння у 4-ту неділю Великого посту, що доступний на порталі УПЦ КП. Однак у цьому тексті Філарет жодного разу не закликав до вбивства жителів Луганської або ж Донецької областей, як і в своїх проповідях, які можна послухати в інших відеороликах на цьому порталі, зазначає «Радіо Свобода». Натомість Філарет заявив:«...ми не порушуємо заповіді Божої «не вбивай», коли захищаємо свою землю». «Ми не йдемо захоплювати чужі землі, а захищаємо своє», - наголосив патріарх.

 

Російський телеканал також наводить ще одну цитату Філарета, однак цей текст спотворено так, наче, за словами Філарета, Донбас - це не українська земля. Ось версія російського каналу: «А ще Філарет назвав винуватців української кризи та війни на південному сході країни: у всьому, на його думку, винні жителі Донбасу. Корінь зла у тих людях, які живуть у Донбасі, і тих, які в Москві. Неправда в тому, що Донбас - це століттями українська земля, і там жили і живуть українці. Їдьте ви по селах Донецької та Луганської області. Там живе корінне населення. Це люди, які приїхали з Росії та інших республік Радянського Союзу або Російської імперії й оселилися на українських землях».

 

Насправді, на думку Філарета, який сам походить із Донбасу, Донбас - споконвіку українська земля, а сепаратистами він назвав тих, хто, на його думку, приїхав із Росії та інших республік Радянського Союзу чи Російської імперії.

 

Таким чином російський канал повністю перекрутив його цитату: «Корінь зла лежить у тих людях, які живуть у Донбасі, і тих, які перебувають у Москві. У чому неправда тих, не всіх, а тих сепаратистів, які живуть на Донбасі? Неправда в тому, що вони не визнають, що Донбас - це віками українська земля. І там жили й живуть українці. Поїдьте ви по селах Донецької чи Луганської області. Там живе корінне населення. Ким вони себе вважають, росіянами чи українцями, якщо вони розмовляють українською мовою? Вони українці. А сепаратисти хто? Це люди, які приїхали з Росії й інших республік Радянського Союзу чи Російської імперії і оселилися на українських землях. І українська земля радо прийняла їх».

 

Нагадаємо, 23 березня телеканал «Россия 1» показав продовження скандального документального фільму «Крим. Шлях на Батьківщину».  Автором наступного фільму «епопеї» про анексію півострова під назвою «Севастополь. Російська Троя» став журналіст Олексій Денисов.  «РИА Новости» повідомляє, що про анексію Криму буде знято в Росії цикл фільмів.

 

Телеканал «Россия 1» розповів про те, партія «Свобода» нібито розробила дизайн купюри номіналом 1000 гривень із портретом Адольфа Гітлера. Сюжет показали ще 12 січня 2015 року у програмі «Вести», однак на початку березня увагу на нього звернув блогер Андрій Мальгін. Матеріал був присвячений висловлюванням Арсенія Яценюка про «радянське вторгнення» в Україну та Німмечину.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10400
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду