Мінінформполітити та Міноборони почали вчити військових журналістів і «припишуть» їх до підрозділів

Мінінформполітити та Міноборони почали вчити військових журналістів і «припишуть» їх до підрозділів

19 Березня 2015
6671
19 Березня 2015
18:54

Мінінформполітити та Міноборони почали вчити військових журналістів і «припишуть» їх до підрозділів

6671
Мінінформполітити та Міноборони почали вчити військових журналістів і «припишуть» їх до підрозділів
Мінінформполітити та Міноборони почали вчити військових журналістів і «припишуть» їх до підрозділів

Міністерство інформаційної політики та Міністерство оборони започаткували навчання військової журналістики для мобілізованих працівників медіа та підготували проект прикріплення цивільних журналістів до військових підрозділів на передовій АТО. Про це на брифінгу «100 днів роботи уряду: здобутки та перспективи» заявила заступниця міністра інформаційної політики та радник міністра оборони Тетяна Попова.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 16 березня, у Військовому інституті Національного університету імені Тараса Шевченка (ВІКНУ) розпочалися тренінги для 40 мобілізованих журналістів, які були вибрані для праці на посадах прес-офіцерів.

 

«Мобілізовані журналісти будуть в зоні АТО журналістами. Це допоможе нам розширити інформаційні потоки. Росія, «ЛНР та «ДНР» вже давно мали таких журналістів на передовій. Нам же їх не вистачало. Ми готуємо для цього 40 людей. На першому етапі відправимо близько 30 осіб. Ми забезпечимо їх камерами та координацією. Вони готуватимуть програми для ЗМІ Міноборони, ці матеріали ми пропонуватимемо іншим медіа», - розповіла пані Попова.

 

Вона додала, що, можливо, відеосюжети цих журналістів будуть перекладатися англійською мовою.

 

Міністр інформаційної політики Юрій Стець вважає, що необхідно обмежити кількість журналістів, яких держава мобілізує. «На засіданні уряду я порушував питання про те, що варто поставити бронь на мобілізацію журналістів, операторів, фотографів в зону АТО. Хоча самі мені кажуть, що  хочуть іти воювати. Це говорить про їх відповідальність і свідому позицію. Але тим не менш ми вважаємо, що місце журналіста, може, і на війні, але не з автоматом, а з камерою. Тренінги це доводять», - зазначив він.

 

Про один з тренінгів у Військовому інституті Національного університету імені Тараса Шевченка медіа-таблоїд «Дуся» готував репортаж.

 

Також Міноборони та Мінінформполітики розробили проект реалізації «припису» журналістів зі звичайних ЗМІ до військових підрозділів не просто в зоні АТО, а на передовій (Embedded journalism).

 

«Перед тим, як ці журналісти будуть прикріплені до військових, вони пройдуть підготовку, отримають страховку. Це дуже відповідальний проект, ми тривалий час його готуємо, радимося з медіа-юристами, з іноземними та українськими військовими журналістами. Зараз ми отримали нове спеціальне доручення по цьому - воно на підпису у міністра оборони. Сподіваємося, що скоро ми це запустимо», - розповіла пані Попова.

 

Міністр Стець повідомив, що відомства з цього приводу мали багато консультацій  з фахівцями НАТО. «У них був не дуже успішний досвід співпраці з журналістами під час війни у В'єтнамі, він покращувався під час кампанії Ірак-1, був успішним в Ірак-2. Найкращі напрацювання цих експертів ми беремо до уваги», - зазначив міністр.

 

Він відзначив, що багато ініціатив вдається реалізовувати завдяки плідній співпраці з міністром оборони Степаном Полтораком.

 

Тетяна Попова також повідомила, що станом на сьогодні більше 1600 журналістів отримали прес-карти для роботи в зоні АТО.

 

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року Генеральний штаб України разом з Міністерством оборони України запровадили прес-картку, яка дозволить журналістам працювати в зоні АТО. Цей захід має полегшити роботу журналістів у зоні АТО, переконують представники відомств. Картки діятимуть не більше, ніж 6 місяців та видаватимуться лише акредитованим у СБУ журналістам.

 

19 лютого Тетяна Попова вперше заявила про те, що деякі мобілізовані журналісти зможуть працювати у зоні АТО за фахом. 28 лютого Міністерство оборони України повідомило, що створює мережу  воєнкорів - прес-офіцерів підрозділів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6671
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду