Терористи «ЛНР» затримали на кілька годин російську журналістку Вікторію Івлєву разом з біженцями

Терористи «ЛНР» затримали на кілька годин російську журналістку Вікторію Івлєву разом з біженцями

18 Березня 2015
4904
18 Березня 2015
09:22

Терористи «ЛНР» затримали на кілька годин російську журналістку Вікторію Івлєву разом з біженцями

4904
Терористи «ЛНР» затримали на кілька годин російську журналістку Вікторію Івлєву разом з біженцями
Терористи «ЛНР» затримали на кілька годин російську журналістку Вікторію Івлєву разом з біженцями

17 березня терористи «ЛНР» затримали на блокпосту поблизу Станиці Луганської російську журналістку, фотографа, автора «Новой газеты», волонтера російського благодійного фонду «Предание»  Вікторію Івлєву, яка супроводжувала автобус з жінками і дітьми, що бажали залишити територію невизнаної республіки. Біженців після затримання повернули назад до Луганська, журналістку відпустили через чотири години. Про це повідомляє російський телеканал «Дождь»,  «Новая газета», а також волонтер, журналіст, що минулого року виїхав з Росії до України, Віктор Майстренко.

 

«Російська журналіст Victoria Ivleva у полоні! Слов'янськ, ДНР, ЛНР... Віка завжди усередені. Завжди з допомогою», - повідомив Віктор Майстренко у своєму Facebook.

 

«Друзі, прошу всіх молитися за Вікторію Івлєву, наш транспорт і 43 людини - багатодітних мам, старих і дітей, які хотіли виїхати на мирну українську землю жити чи на лікування, включаючи тримісячну дитину з Луганська. Півгодини тому військовими ЛНР на блок-посту на в'їзді в Станицю Луганську були затримані люди, охочі покинути зону бойових дій. За моїми останніми даними, Вікторія була затримана і знаходиться в будівлі Луганської ОДА. Автобус з матусями також знаходиться під будівлею ОДА, їх обступили знімальні групи, що працюють на території ЛНР і знімає якийсь матеріал, імовірно метою якого може бути дискредитація волонтерського руху», - цитує видання vgorodok.com повідомлення Євгена Капліна.

 

Видання також повідомляє, що Вікторія Івлєва давно допомагає нужденним в зоні АТО. «Смілива, рішуча. Вікторія пройшла Слов'янськ. Брала участь у допомозі українцям на окупованій території. Вікторія надавала людям допомогу в незалежності від їх поглядів і переконань», -  зазначає видання.

 

Згодом Віктор Майстренко повідомив, що журналістку відпустили: «Відпустили Віку! Дзвонила з невідомого номера. Не зі свого. Загалом чекаю щоб на зв'язку з'явилася».

 

Російська «Новая газета», з якою співпрацює пані Івлєва, повідомила, що сепаратисти вилучили у фотографа телефон з двома сім-картами, карту пам'яті з фотоапарата, гроші і всі документи, включаючи телефонну книжку, записні книжки, списки необхідні ліків для медзакладів, списки людей, що готувалися до виїзду.

 

Згодом Вікторія Івлєва розповіла про своє затримання терористами «ЛНР» російському телеканалу «Дождь». «45 чоловік сиділи в автобусі, ми намагалися їх вивезти, і зараз їх повернули всіх назад. Уже привезли до Луганська, перед Луганської обласної адміністрації їх вже чекало місцеве телебачення, їх стали залякувати, розповідати про жахи життя на території України», - розповіла журналістка.

 

Вона додала, що провела на блокпосту терористів близько чотирьох годин. «Відібрали мій телефон, журналістські книжки. Нічого не повернули. Головне - відібрали списки людей, які хотіли виїхати з території ЛНР. У тому списку були багатодітні матері, діти літні люди, які не можуть залишити ЛНР самостійно. Наймолодшому в списку - два місяці», - сказала Вікторія Івлєва.

 

Вона додала, що влада самопроголошеної «ЛНР» її знають і обізнані про її діяльність в якості волонтера. «Напередодні вночі мені дзвонила депутат ЛНР Ольга Кобзєва, вона цікавилася, чи займаємося ми державними сиротами (дітьми, що залишилися під опікою держави - «Дождь»)», - розповіла волонтер.

 

Вона пояснила, що її організація займається вивезенням тих, у кого немає грошей на оплату автобусів, що курсують між невизнаними республіками і територіями, підконтрольних уряду України. «Я не знаю, чому вони вирішили не випускати тих, кому нічого їсти, які просто тікали від війни. Вони не виявляли жодних політичних поглядів, я навіть не знаю, яких поглядів вони дотримуються. Грошей на виїзд - це 600 гривень - у них немає», - додала Вікторія Івлєва.

 

Пізніше Віктор Майстренко написав: «Вийшла з полону прекрасна Victoria Ivleva. "Я жива і здорова. Але дуже втомлена. І нескінченно прикро через невивезених дітей... мені чомусь здається, що ТАК за свободу, щастя і справедливість не боряться". А я від себе - ігри з терористами і спроби знайти в них хороше до добра не приводять».

 

Рік тому Вікторія Івлєва, яка багато подорожувала Україною, звернулась до своїх співвітчизників з пояснененням, що в Україні немає фашистів.

 

 

Нагадаємо, 25 лютого бойовики проросійської терористичної організації «ДНР» затримали польського журналіста видання Krytyka Polityczna Павєла Пєньонжека (Paweł Pieniążek).  За його словами, він змушений був на вимогу бойовиків повідомити йому пароль до свого мобільного телефону. Сепаратисти навіщось скопіювали дані, що знаходились на мобілці польського журналіста. Через шість годин Павєла Пєньонжека відпустили.

 

15 лютого у Донецьку бойовики батальйону терориста «Мотороли» затримали двох італійських журналістів Данило Еліа (Danilo Elia) та Козимо Аттанасіо (Cosimo Attanasio). Того ж дня їх відпустили без пояснень причин затримання.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4904
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду