Кримські медійники закликали журналістів на материку більше писати про Крим

Кримські медійники закликали журналістів на материку більше писати про Крим

17 Березня 2015
6350
17 Березня 2015
20:59

Кримські медійники закликали журналістів на материку більше писати про Крим

6350
Кримські медійники закликали журналістів на материку більше писати про Крим
Кримські медійники закликали журналістів на материку більше писати про Крим

Керівник «Центру журналістських розслідувань» Валентина Самар, генеральний продюсер «Чорноморської ТРК» та «Соціальної країни», керівник телепроекту «Крым.Реалии» «Радіо свобода» Олександр Яновський та радник міністра інформаційної з політики з питань Криму Сергій Костинський закликали українських журналістів більше писати про Крим.

 

Про втрату інтересу українських журналістів до проблем півострова йшлося на прес-конференції в Києві 16 березня.

 

Олександр Яновський підкреслив, що однією з перших від дій окупаційних військ в Криму постраждала «Чорноморська ТРК», колектив якої тепер створює проекти на базі ТРК «Соціальна країна».

 

«Навесні всі думали, що ці проблеми будуть тільки в перехідний, революційний період. Мовляв, незабаром все заспокоїться, і Крим перейде на російські закони, а Росія ж - правова держава. Але Крим і далі лишається територією беззаконня. Це продовження загальної політики «влади» Криму - політики видавлювання усіх неугодних, затикання ротів. Вони хочуть зробити так, аби у кримчан не могла виникнути думка, що може бути якась інша точка зору на те, що відбувається на півострові», - заявив продюсер.

 

Сергій Костинський повідомив, що після анексії чимало кримських ЗМІ переїхали на материк і продовжують писати про події в Криму -  «Чорноморська ТРК», кримськотатарська інформаційна агенція QHA, «Центр журналістських розслідувань», інтернет-видання Black sea news та «События Крыма». На платформі «Радіо Свобода» виходить потужний проект «Крым.Реалии» з кількома телепрограмами, деякі журналісти якого живуть в Криму, а на «Громадському радіо» - «Голоси Криму».

 

Радник міністра також повідомив, що Мінінформполітики приділятиме увагу посиленню інформаційної присутності України в окупованому Криму, а також залучатиме до висвітлення ситуації на півострові іноземні медіа, співпрацюватиме з ОБСЄ і ООН.

 

Пан Косинський зазначив, що інтерес до ситуації в Криму в українських впав у травні минулого року. «Тема війни витісняє тему Криму. Але ми вважаємо, що Крим - це такий же фронт для України. Кримчани, які лишилися там, чекають реакції від України, шукають інформацію про Україну, їм важливо отримувати нецензуровану інформацію. В українських ЗМІ в Криму безперечно є аудиторія. Немає перетікання аудиторії в російські ЗМІ, люди як дивилися «1+1», так і продовжують це робити, продовжують читати українські інтернет-видання», - додав радник міністра.

 

Олександр Яновський повідомив, що біля 40% домогосподарств в Криму мають супутникові тарілки і можуть дивитися українське телебачення.

 

«Я вважаю, що російськомовного контенту для Криму в Україні бракує, але ми працюємо над його створенням. Розповідаємо про ситуацію в Криму Україні, мешканцям  півострова - про життя на материку. Але не менш важливо розповідати самим кримчанам про життя Криму. Давати не пропаганду, а об'єктивну інформацію про те, що відбувається», - вважає продюсер.

 

Він підкреслив, що об'єктивне висвітлення подій в Криму є апріорі неприбутковою діяльністю, адже такі проекти не можуть фінансувати кримські рекламодавці, інакше у них одразу з почнуться проблеми з окупаційною владою та правоохоронними органами.

 

Валентина Самар заявила, що останнім часом українська влада і зокрема президент Петро Порошенко почали активніше висловлюватися щодо Криму, що безперечно сприятиме приверненню уваги до життя півострову після анексії.

 

«Більшість ЗМІ в Україні належать олігархічним групам, які так чи інакше зав'язані на владу. Останній рік влада переважно мовчала про Крим, а тепер - заговорила. Це нас дуже порадувало. Адже тепер цікавість буде відновлюватися», - додала журналістка.

 

Сергій Косинський звернувся до усіх присутніх журналістів з проханням більше писати про Крим.

 

«Кримчанам важливо, щоб ви розповідали, що відбувається в Криму - на території, де є цензура, пропаганда, погіршуються умови життя і люди не мають прав. Звідти нам у «Крым.Реалии» активно пишуть матеріали, в яких розповідається про нові порядки. Ми просимо підтримки - і моральної, і професійної. Не забувайте про Крим», - закликав радник міністра.

 

Нагадаємо, 16 березня Сергій Костинський також повідомив, що Міністерство інформаційної політики України створюватиме з ОБСЄ «дорожню карту», як урятувати останні незалежні ЗМІ у Криму.

 

13 березня співробітники ФСБ провели слідчі дії стосовно двох журналістів кримського інформаційного агентства «Центр журналістських розслідувань». Редактор інтернет-видання Наталія Кокоріна була затримана на шість годин в якості свідка. У квартирі за місцем її прописки був проведений обшук. Квартиру кримської журналістки Анни Андрієвської, яка після так званого референдуму про статус півострова залишила Крим і зараз живе в Києві, також обшукали.

 

16 березня керівник «Центру журналістських розслідувань» Валентина Самар повідомила, що Анна Андрієвська має статус підозрюваної, а Наталія Кокоріна - свідка у порушеній в анексованому Криму справі за статтею 280.1 Кримінального кодексу Російської федерації щодо публічних закликів до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ. 

 

14 березня кримська самооборона затримувала в Сімферополі кореспондента польського телеканалу Polsat News в Росії і Україні Томаша Кулаковського.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6350
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
.
3326 дн. тому
так на материке ( В России) и так достаточно пишут о Крыме
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду