На фестивалі Docudays UA представлять фільми польських документалістів Лозінського, Тальвара та Щесняка

На фестивалі Docudays UA представлять фільми польських документалістів Лозінського, Тальвара та Щесняка

6 Березня 2015
3420
6 Березня 2015
14:46

На фестивалі Docudays UA представлять фільми польських документалістів Лозінського, Тальвара та Щесняка

3420
На фестивалі Docudays UA представлять фільми польських документалістів Лозінського, Тальвара та Щесняка
На фестивалі Docudays UA представлять фільми польських документалістів Лозінського, Тальвара та Щесняка

У рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Києві відбудуться покази польських фільмів. Про це повідомляється на сайті Польського Інституту в Києві.

 

Поціновувачам документального кіно представлять три польські стрічки: «Де я» (Польща, Індія ) Ар'юна Тальвара, «Точка відліку» Міхала Щесняка та «Верка» Павла Лозінського.

 

У картині «Де я» ідеться про один день життя аскета, що мандрує долиною, розташованою у південній Індії. На своєму шляху він зустрічає численних жителів цього регіону. Пізніше повертається до свого укриття.

 

Ар'юн Тальвар виріс у Бомбеї, потім вивчав математику в Стенфордському університеті. У 2008 році, під час російсько-грузинського конфлікту, працював для тбіліської газети і почав займатися фотографією. Зараз вчиться на операторському факультеті у Державній вищі школі кіно, телебачення і театру імені Леона Шиллера в Лодзі (Польща).

 

«Точка відліку» оповідає про жінку складної долі. Анета почала бунтувати, коли їй було 19 років. До в'язниці потрапила за вбивство. Дев'ять років потому, під час ув'язненя вона починає працювати опікункою. Щодня Анета виїжджає за стіни в'язниці до будинку спокійної старості, щоб доглядати за хворою на ревматизм пані Хеленою. Розмови з підопічною помагають Анеті зрозуміти, як багато вона має і допомагають повірити в себе перед важким випробуванням, що чекає на неї.

 

Міхал Щесняк - кінорежисер і сценарист. У 2005 р. отримав нагороду за найкращий європейський сценарій - Nisimasa European Script Contest. Знятий ним на основі цього сценарія фільм «Човен» отримав багато нагород і відзнак у Польщі й закордоном. У 2007 році сценарій Щесняка «Голіаф» пройшов відбір до престижного проекту European Short Pitch і пройшов до фіналу конкурсу «Гострі тексти». Сценарій повнометражного фільму на основі «Голіафа» зараз знаходиться у фазі підготовки розвитку співробітництва. На основі цього тексту пан Щесняк разом з Франко де Пеною пише сценарій до повнометражного футуристичного художнього фільму «Темна сторона світла» (The Dark Side Of The Light). З жовтня 2010 року Міхал Щесняк навчається на документальному курсі Кіношколи режисерської майстерності Анджея Вайди.

 

«Верка» Павла Лозінського піднімає питання «Звідки береться людська самопожертва? І де її межі?». Дорога життя героїні цього документального фільму не вистелена трояндами. Від світанку до ночі її день наповнений черговими обов'язками і робота на сірниковій фабриці - це лише короткий епізод цього дня. Жінка намагається виправити помилки минулого. Разом з чоловіком вони приймають рішення опікуватися неповносправною Веронікою. Камерно, тихо, подалі від великих слів ведеться щоденна боротьба, що вимагає справжньої самопожертви.

 

Павел Лозінський народився у Варшаві в 1965 році. Режисер, сценарист, продюсер документальних і художніх фільмів. Випускник режисерського відділення Державної вищої школи кіно, телебачення і театру в Лодзі. Автор багатьох документальних фільмів, серед інших «Місце народження» (1992), «Така історія» (1999), «Сестри» (1999), «Між дверима» (2004), «Вигнанці» (2005), «Киць-киць» (2008), «Хімія» (2009). Лауреат престижних фестивалів, у тому числі на Борнгольмі (Данія), в Парижі, Лейпцигу (Німеччина)  і Кракові (Польща).

 

Нагадаємо, цього року Docudays UA розпочнеться 20 березня і завершить свою роботу 27-го.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3420
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду