Заступник голови Європейської кіноакадемії закликав у Variety домагатися звільнення Олега Сенцова

Заступник голови Європейської кіноакадемії закликав у Variety домагатися звільнення Олега Сенцова

3 Березня 2015
3323
3 Березня 2015
13:17

Заступник голови Європейської кіноакадемії закликав у Variety домагатися звільнення Олега Сенцова

3323
Заступник голови Європейської кіноакадемії закликав у Variety домагатися звільнення Олега Сенцова
Заступник голови Європейської кіноакадемії закликав у Variety домагатися звільнення Олега Сенцова

Заступник голови Європейської кіноакадемії (European film academy), продюсер Майк Дауні (Mike Downey) написав колонку до відомого журналу The Variety про ситуацію, в якій опинився український режисер Олег Сенцов. На сайті видання текст колонки був опублікований 27 лютого.

 

Нагадаємо, ще у травні Олег Сенцов та ще троє українських громадян були викрадені Федеральною службою безпеки Російської Федерації на території окупованої Російською Федерацією Автономної Республіки Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Проти них порушили кримінальну справу, звинувачуючи у терористичній діяльності, за яку Олегу Сенцову загрожує до 20 років позбавлення волі.

 

Майк Дауні наголосив, що наразі наївно вірити в те, що на Олега Сенцова може чекати щось, окрім  несправедливого судового розгляду. «Але це означає, що ми повинні продовжувати наші зусилля перед одним з найперспективніших кінематографічних талантів Європи, який може зникнути на довгі роки в сучасному російському ГУЛАГу», - написав продюсер.

 

Пан Дауні нагадав, що вперше український режисер привернув увагу кіномитців з усього світу в 2012 році на Роттендарському кінофестивалі своєю стрічкою «Гамер», яку показали у секції «Яскраве майбутнє» (Bright Future).

 

«Сьогодні "яскраве майбутнє", яке світить Сенцову - це 20 років у російській в'язниці за звинуваченням у тероризмі... Його катували, він утримується за безпідставним звинуваченням у сумнозвісній в'язниці Лефортово в Москві, йому відмовлено в доступі до представників української влади», - пише продюсер.

 

Майк Дауні також заявив, що на кампанію щодо звільнення Олега Сенцова, організовану Європейською кіноакадемією та яку підтримали провідні європейські кінодіячі, ніхто не звертає увагу, так само як ігнорується вимога Amnesty International щодо розслідування злочинів проти  українця - тортур та ув'язнення.

 

Продюсер нагадав, що у Олега Сенцова є двоє дітей - 12-річна Аліна та 9-річний Влад, який страждає на аутизм. Кінорежисер виховував дітей сам, йому допомагала тільки сестра. «Як заступник голови Європейської кіноакадемії, я вважаю, що дуже важливо продовжувати тиснути на російську владу, щоб звільнити Олега Сенцова. Тільки завдяки обізнаності громадськості про тяжке становище Сенцова і потужного міжнародного політичного тиску ми зможемо припинити його утримання під вартою. Це те, що нам радять робити наші друзі та колеги з України», - зазначив пан Дауні.

 

Майк Дауні також розповів, що відкритий лист Європейської кіноакадемії на підтримку Олега Синцова до Володимира Путіна підписали Педро Альмодовар, Роберто Беніньї, Стівен Долдрі, я, Агнєшка Холланд, Акі Каурісмякі, Майк Лі, Кен Лоуч Антоніо Саура, Фолькер Шльондорф, Бертран Таверньє, Анджей Вайда та інші. Академія також організувала акції протесту і листи підтримки на кінофестивалях і на церемонії вручення нагород Європейської кіноакадемії минулого року в Ризі (Латвія).

 

У своїй колонці кіно діяч нагадав про те, що Олег Сенцов підтримував Євромайдан, переповів історію його затримання та судового процесу, навів цитати українського режисера про безпідставність звинувачень, які йому висуваються, зокрема нове, оголошене у лютому - незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, вибухових речовин і вибухових пристроїв.

 

Майк Дауні написав, що люди, які краще знали Олега Сенцова особисто, кажуть, що не здивовані, що на цю роль російська влада вибрала саме його. «Він дуже завзята людина, яка живе ідеями, а не грошима.Олег - енергійний чоловік, природжений лідер. Тобто це саме така людина, яких вони заарештовують»,-  охарактеризувала режисера московський кінокритик Діляра Тасбулатова.

 

Заступник голови Європейської кіно академії закликав небайдужих написати листи підтримки українському кінорежисеру. До в'язниці можна написати за адресою: 111020, Москва, Лефортовський вал, д.5 п/я 201,  1976 г.р. , Сенцову Олегу Геннадійовичу. Також листи можна надсилати електронною поштою на efa@europeanfilmacademy.org . Секретаріат Європейської кіноакадемії передасть їх продюсеру режисера Ользі Журженко, яка перекладе та перешле їх Олегу Сенцову.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Майк Дауні допомагав Олегу Сенцову та Ользі Журженко знайти хорватських співпродюсерів для наступної стрічки режисера «Носоріг», над якою вони розпочали роботу минулого року.

 

У грудні пані Журженко повідомляла, що моральний стан Олега Сенцова нормальний. «Він вчить англійську мову, написав п'єсу. Я чула, що йому в Лефортово доходить частина листів, декому навіть приходять його відповіді. Проте, як сказала мені сестра Олега Наталя Кочнева, перспектива його звільнення може з'явитися, хіба що якщо в Росії станеться революція», - зазначала продюсер.

 

У травні 2014 року Національна спілка кінематографістів України та Кіносоюз Росії вимагали звільненими затриманого ФСБ українського режисера Олега Сенцова.

 

30 січня 2015 року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) звернулася до Російської Федерації із закликом звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова. У лютому Берлінська Академія мистецтв звернулася до російського уряду із таким же закликом і заявила, що не контактуватиме з російськими культурними закладами, поки Олега Сенцова утримуватимуть у в'язниці.

 

2 березня діячі польського кінематографу під час вручення у Варшаві нагород польської кіноакадемії «Орли-2015» (польський «Оскар») провели акцію над підтримку Олега Сенцова і закликали російську владу його негайно звільнити.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3323
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду