Недокомунікація

Недокомунікація

17 Лютого 2015
4331
17 Лютого 2015
12:08

Недокомунікація

4331
Що потрібно зробити, аби українці завжди чули свого Президента – думка комунікаційних експертів
Недокомунікація
Недокомунікація

В інформаційному просторі стався черговий скандал. У той час, коли всі українці, затамувавши подих, чекали настання 00:00 15 лютого - дати припинення вогню згідно досягнутих 12 лютого мінських домовленостей, - головний державний канал та більшість великих комерційних не дали прямого включення з Генштабу, де до  України та світу звертався Президент Петро Порошенко.

 

Першими на події відреагували міністр інформаційної політики Юрій Стець та народний депутат Ірина Геращенко, які за декілька хвилин після опівночі розмістили у Facebook емоційні пости з докорами на адресу цих телеканалів. Дуже швидко до публічної дискусії приєдналися керівники розкритикованих ЗМІ, завдяки чому уся небайдужа громадськість занурилася в цікаві подробиці роботи провідних вітчизняних медіа: виявляється, про трансляцію окремі телеканали дізналися за неприпустимо короткий проміжок часу до її початку, і не від Адміністрації Президента, а від колег або з мережі. А на приватну «Еру», яка опівночі мовить на частоті Першого Національного, ніхто не може впливати. Масла у вогонь додало обговорення питань, чи можна вважати повідомлення прес-служби Президента в соціальних мережах повноцінним анонсом про його звернення та чи є президентський 5 канал вдалою кандидатурою для роздачі безкоштовного сигналу іншим мовникам.

 

На погляд автора,  винними у цій ситуації є обидві сторони суперечки. Телеканали могли не знати про трансляцію, але знали про важливість моменту. Проте не готували спеціальної програми (телемарафонів, прямих включень з міст на сході тощо) і, зокрема, тому не були готові до несподіванок з боку АП. Цікаво, що для висвітлення власне Мінського саміту вони так само не вдавалися до спеціальних форматів. А ті, хто вели пряму трансляцію, використовували відео Russia Today, що стало предметом палких обговорень минулого тижня і ще, вірогідно, отримає розвиток, оскільки зацікавило Нацраду.

 

Що стосується АП, то вона виконала задачу інформування закордонних аудиторій через CNN, BBC тощо, проте недовиконала задачу інформування українських громадян. Справа не лише в тому, що пряму мову Верховного головнокомандувача побачили глядачі не усіх каналів. Не варто забувати, що не у всіх українців є кабельне телебачення, інтернет, а в проблемних районах на сході країни взагалі немає мовлення українських каналів, не кажучи вже про CNN. А отже, владі слід намагатися дублювати важливі повідомлення у якомога більшій кількості каналів комунікацій, знаходячи час і важелі для того, аби достукатися до усіх без винятку ЗМІ. Водночас владі не слід забувати, що керувати комерційними мовниками вона не може, як, до речі, й державним Першим національним - який  принаймні у країні, де не оголошений воєнний стан, має сам будувати свою редакційну політику. А ось сприяти тому, щоб всі бажаючі ЗМІ таки могли донести меседжи від влади - а таких, зазначимо, в українському медійному просторі більшість - вона має.

 

«Думаю, однозначно правих і однозначно винних у цій ситуації немає. Але якщо говорити в категоріях, хто більше неправий, то у подібних ситуаціях за якість комунікації та охоплення аудиторії відповідальним є джерело сигналу. На мертвонароджене Міністерство Правди нарікати марно - цей архітектурний надлишок за визначенням не може бути ефективним. А отже, питання в несправності організаційного процесу «зв'язки з громадськістю» в рамках АП. Про те, що заяву з високою ймовірністю буде зроблено, можна було, як мінімум, здогадатися. І зробити для її розповсюдження необхідні організаційні кроки. Сподіватися на спонтанну свідомість недержавних мас-медіа в державі з ринковою економікою дещо дивно», - коментує Олена Дерев'янко, віце-президент Української PR-Ліги.

 

На її думку, рецепт того, що потрібно було би зробити АП, аби звернення Президента побачили якомога більше громадян країни, є простим і складним одночасно. «Щоб подібних непорозумінь не відбувалося, перш за все, потрібно правильно структурувати роботу, дотримуючись узгодженого сторонами регламенту появи урядових повідомлень в умовах надзвичайної ситуації. Тоді буде зрозуміло, чия помилка, і не потрібно буде влаштовувати Facebook-суперечки. Що стосується способів достукатися до аудиторії на сході, то в минулому столітті в таких випадках розкидали листівки. А в наш час, безумовно, покладатися можна  також і на інтернет і сарафанне радіо», - вважає пані Дерев'янко.

 

З нею погоджується і Олена Плахова, директорка з корпоративних зв'язків Corum Group: «На мій погляд, у цій ситуації взагалі немає правих. Пошуки винних замість того, щоб думати про громадян, вже, чесно кажучи, стомили. Як українка я хочу знати, що відбувається в моїй країні, що буде відбуватися і як буде відбуватися. А для цього потрібно задіяти всі можливі інструменти, а не вибірково підходити до сповіщення каналів, а каналам - не сидіти в очікуванні, коли їх повідомлять з АП. У багатьох людей взагалі немає телевізора, тому крім ТБ потрібно задіяти радіо, пресу, соцмережі... Якщо хочеш отримати результат - рухай його. Якби обидві сторони напружилися - все б вийшло. Але, схоже, люди змінюються, а стилі роботи - ні».

 

Потрібно розуміти, що стосунки Банкової і великих телегруп - крихка крига. Телеканали-лідери мають найбільший вплив на аудиторію і найбільші рекламні цінники, проте в руках Президента - влада вплинути на законодавче поле таким чином, щоб ринкові умови стали «несумісними з життям» в першу чергу для крупних каналів. І шкода, коли хисткій рівновазі цих владно-медійних стосунків починає принаймні гіпотетично загрожувати такий дріб'язок, як неузгодженість дій виконавців з обох боків.

 

Ілюстрація - ilandmanagement.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4331
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
відмінник
3348 дн. тому
«Масла у вогонь додало» - Йдеться, очевидно, про олію.
відмінник
3348 дн. тому
«за декілька хвилин після опівночі»??? Правильно: 1. За декілька хвилин до півночі (північ - іменник) 2. Через кілька хвилин після півночі 3. Опівночі (прислівник)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду