Кшиштоф Зануссі презентував польську модель розвитку кінематографу В’ячеславу Кириленку

Кшиштоф Зануссі презентував польську модель розвитку кінематографу В’ячеславу Кириленку

16 Лютого 2015
4496
16 Лютого 2015
17:20

Кшиштоф Зануссі презентував польську модель розвитку кінематографу В’ячеславу Кириленку

4496
Кшиштоф Зануссі презентував польську модель розвитку кінематографу В’ячеславу Кириленку
Кшиштоф Зануссі презентував польську модель розвитку кінематографу В’ячеславу Кириленку

Відомий польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі зустрівся з віце-прем'єр-міністром - міністром культури України В'ячеславом Кириленком. Про це повідомляє прес-служба Мінкультури.

 

Участь у зустрічі взяли також посол Польщі в Україні Генрік Літвін та директор Польського інституту в Києві Ева Фігель.

 

Кшиштоф Зануссі розповів про польський досвід реформування кінематографу та про важливість створення серіалів і кінофільмів власного виробництва. «Жодна країна не зможе зрушити з місця, якщо народ не почне думати по-новому. І кіно та телебаченню тут відводиться неабияка роль», - наголосив Кшиштоф Зануссі.

 

У свою чергу, В'ячеслав Кириленко зазначив, що Україні варто запозичити деякі польські ідеї щодо реформування та фінансування кіно. «Ми готові переймати успішний польський досвід реформування кіногалузі, зокрема, введення окремого збору на кіно, який вже понад десять років існує в Польщі. І практика довела доцільність такого збору», - сказав він.

 

Ініціатива щодо цієї зустрічі виникла у кінематографічному середовищі. Про це кінорежисер Роман Балаян розповів під час прес-конференції кіномитців щодо шляхів порятунку та розвитку українського кіно за участі Володимира Тихого, Михайла Іллєнка, Валентина Васяновича, Олеся Саніна.

 

«За моєю пропозицією сьогодні Кшиштоф Зануссі розповідає в Кабміні про польську кіномодель, - зазначив пан Балаян. -Я сподіваюся, що до нього все-таки дослухаються. Хоча ми самі про неї давно говоримо. Але для чиновників, можливо, важлива думка відомого кінорежисера, іноземця».

 

Як відомо, в Польщі провідним відомством для кіновиробників є Інститут кіномистецтва, що опікується збором надходжень із трансляції кінофільмів і їх розподілом.

 

Як розповіли кінематографісти, польська модель є їм близькою. «Польща колись по стартових позиціях була дуже схожа на нас, - нагадав Олесь Санін. - І з метою дати поштовх розвитку галузі кінематографісти об'єдналися в спільному тиску на владу й так само роботу з глядачами. У нас в Україні назріває та сама історія».

 

За даними Мінкультури, активне зростання національного кіновиробництва в Польщі розпочалося з 2005 року, коли було створено Інститут кіномистецтва. Щороку створюється кількадесят повнометражних фільмів. Художні, документальні та анімаційні фільми створюються як за підтримки польського Інституту кіно, так і в співпраці з іншими країнами та коштом європейських інституцій. У Польщі наразі налічується близько 300 кінотеатрів. Останніми роками в них демонструється понад 30% картин національного виробництва. При цьому польський річний кінобюджет становить 35-40 млн євро.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - amberkant.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4496
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду