Білий дім вважає російську агресію проти України ключовим викликом зовнішній політиці США

Білий дім вважає російську агресію проти України ключовим викликом зовнішній політиці США

8 Лютого 2015
2972
8 Лютого 2015
14:20

Білий дім вважає російську агресію проти України ключовим викликом зовнішній політиці США

2972
Білий дім вважає російську агресію проти України ключовим викликом зовнішній політиці США
Білий дім вважає російську агресію проти України ключовим викликом зовнішній політиці США

Білий дім оприлюднив документ з нової стратегії національної безпеки адміністрації США, повідомила CNN.  

 

Його 6 лютого представила радник президента США з національної безпеки Сьюзан Райс (Susan Rice) у вашингтонському інституті Брукінгса (Brookings Institute).

 

У зв'язку з продовженням російської агресії проти України, заявила вона, США розглядають питання про можливість розширення військової допомоги Києву, зокрема, надання летальної зброї.

 

«Насильницький екстремізм і посилення терористичної загрози підвищує постійний ризик нападу на Америку та її союзників, - пише у вступі до доповіді президент США. - Ескалація викликів кібербезпеці, агресія з боку Росії, посилення впливу зміни клімату та спалах інфекційних хвороб породжують тривогу щодо ґлобальної безпеки». Барак Обама наголошує на необхідності визнати, що «розумна стратегія національної безпеки ґрунтується не тільки на військовій міці».  

 

«У документі, - відзначає CNN, - інтервенція Росії в Україну неодноразово згадується як ключовий виклик зовнішній політиці адміністрації США. Білий дім зважує можливість надіслати Україні оборонну зброю у битві проти сепаратистів, яких підтримує Москва. Стратегія національної безпеки натякає на потенційно нову допомогу партнерам - таким, як уряд у Києві».

 

«Ми будемо стримувати агресію Росії, зберігати пильність щодо її стратегічних можливостей і в разі необхідності у довгостроковій перспективі допомагати нашим союзникам і партнерам чинити опір російському примушуванню», - застерігає агресора документ. Водночас у ньому говориться, що США «триматимуть двері відкритими для ширшої співпраці з Росією у сферах, що становлять спільний інтерес. Це можливо за умови, якщо вона обере інший шлях».

 

Тон адміністрації у документі стає жорсткішим, коли мова йде про терористичну організацію «Ісламська держава в Іраку і Леванті» (ISIS). Її названо реґіональним угрупованням з ґлобальними зв'язками з родовиду «Аль-Кайди», що може створювати загрозу на території США.

 

Після хакерської атаки на голлівудську кінокомпанію Sony Pictures за комедійний фільм The Interview про лідера Півніічної Кореї Кім Чон Ина адміністрація Барака Обами обіцяє дати відсіч загрозі кібербезпеці.

 

Однак Білий дім не лишає сумніву у тому, що вважає винуватцем багатьох хакерських загроз у світі не Північну Корею, а Китай.

 

«Ми здійснюватимемо необхідні акції, щоб захистити наш бізнес та наші мережі від кіберкрадіжок професійних таємниць, які приносять комерційний зиск приватним фірмам чи китайському уряду», - говориться у доповіді.

 

Документ, відзначає американська телемережа, проливає світло на нюанси обачливої доктрини зовнішньої політики Барака Обами. Вона спрямована на те, щоб уникати безладного втягування США у події за кордоном на користь багатонаціонального підходу до ґлобальних небезпек.

 

Документ Білого дому обсягом 29 сторінок - перший у своєму роді з 2010 року, пише CNN. Згідно з американським законодавством, Білий дім зобов'язаний представляти щорічні доповіді зі стратегії національної безпеки тільки Конгресу.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2972
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду