Російський медіабізнес в Україні треба перекривати неринковими методами – Юрій Макаров

Російський медіабізнес в Україні треба перекривати неринковими методами – Юрій Макаров

3 Лютого 2015
5278
3 Лютого 2015
15:07

Російський медіабізнес в Україні треба перекривати неринковими методами – Юрій Макаров

5278
Російський медіабізнес в Україні треба перекривати неринковими методами – Юрій Макаров
Російський медіабізнес в Україні треба перекривати неринковими методами – Юрій Макаров

Оскільки проникнення в Україну російського медіабізнесу відбувалося неринковими шляхами, його треба перекривати неринковими методами. Таку думку висловив журналіст, публіцист і телеведучий Юрій Макаров, коментуючи «Детектор медіа» наміри парламенту розглянути 3 лютого законопроекти щодо обмеження реклами на російських каналах, обмеження російської власності в українських мовниках та розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Я довгий час був прибічником концепції, що невидима рука ринку все відрегулює, все справедливо вирішить, і буде нам щастя. Практика показує, що, по-перше, невидима рука не діє. По-друге, ринку немає. А по-третє, війна», - пояснює пан Макаров.

 

На його думку, на війні потрібні екстраординарні заходи, а також слід враховувати, що реформам чиниться великий опір у парламенті. «Звісно, що є й будуть голоси про порушення свободи слова. Особливо зворушливим мені це здається від імені "Інтера". Але війна є війна. І на війні потрібні екстраординарні заходи. Слід враховувати й те, що в нас є війна паралельно на двох фронтах (приміром, війна в Раді точиться буквально навколо кожного пункту реформ). Тобто реформи йдуть зі страшенним спротивом, зі страшенним саботажем. Коли здається, що редут уже взято, буквально на останній секунді з'являється якась правочка, яка все зводить нанівець», - зауважив пан Макаров.

 

Він порівняв російські медіавпливи в Україні з нацистською пропагандою. «Я вважаю, що в день бомбардування Ковентрі Völkischer Beobachter (щоденна газета, орган нацистської партії у Німеччині. - ред.) не може продаватися в лондонських крамницях. Тим паче, що проникнення в Україну російського медіабізнесу, російського шоу-бізнесу й російського телевізійного бізнесу відбувалося геть не ринковими шляхами. І їх треба перекривати неринковими методами», - заявив пан Макаров.

 

Він також нагадав, що раніше закликав припинити книжковий експорт з Росії, чим зажив репутацію русофоба, але пан Макаров прагне бути послідовним у своїй позиції.

 

Нагадаємо, виконавчий директор громадської організації «Інтерньюз-Україна» Костянтин Квурт вважає, що Україна має якнайшвидше позбутися російських впливів в інформаційній сфері. Для цього необхідні як нові закони, так і заміна керівних кадрів українських телерадіокомпаній.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5278
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду