«Вечірній Київ» заявляє про «цькування» депутатами Київради й обіцяє судитися

«Вечірній Київ» заявляє про «цькування» депутатами Київради й обіцяє судитися

30 Січня 2015
6473
30 Січня 2015
13:30

«Вечірній Київ» заявляє про «цькування» депутатами Київради й обіцяє судитися

6473
«Вечірній Київ» заявляє про «цькування» депутатами Київради й обіцяє судитися
«Вечірній Київ» заявляє про «цькування» депутатами Київради й обіцяє судитися

Газета Київської міської ради «Вечірній Київ» заявляє про «кампанію цькування» з боку окремих депутатів Київради та має наміри подати до суду на депутатів. Про це йдеться у відкритому листі, оприлюдненому на сайті «Вечірнього Києва».

 

«Останнім часом найстаріша газета столиці - «Вечірній Київ» стала об'єктом нападок з боку окремих народних обранців і певних політичних сил. На адресу нашого видання звучать звинувачення в проведенні непатріотичної інформаційної політики, в роботі на інтереси сусідньої держави. Формальною причиною таких радикальних заяв стала поява російськомовної версії сайту газети», - йдеться у відкритому листі.

 

Редакція пояснює появу російськомовної версії сайту тим, що більшість киян у побуті спілкуються російською мовою і надають перевагу російськомовній пресі, що не заважає їм любити Україну. «Саме для них "Вечірній Київ" - на 100% україномовна газета - вирішив зробити російськомовну версію сайту, на якому розміщуються перекладні матеріали з "Вечірки", а також ті новини, які не потрапляють у друковану версію», - пояснює видання.

 

«Однак поява російськомовної версії сайту стало приводом для розв'язання кампанії цькування видання з боку окремих депутатів Київради. "Вечірку", яка колись була візитною карткою і найстарішим брендом Києва, звинуватили у проведенні проросійської політики. Інтернет-ресурси заполонили замовні статті проти газети та її колективу. Деякі народні обранці дійшли до того, що публічно звинуватили газету в колабораціонізмі, в обслуговуванні інтересів президента Росії Володимира Путіна», - йдеться на сайті «Вечірнього Києва».

 

Виклик головного редактора газети «Вечірній Київ» для піврічного звіту перед комісіями Київради, яка є засновником комунальної газети, редакція розцінює як виклик «на килим». У відкритому листі стверджується, що головний редактор відмовився «погоджувати з депутатами редакційну політику газети», що нібито й викликало їхнє обурення.

 

Автори відкритого листа вважають, що причиною нарікань на «Вечірній Київ» є не мовне питання, а наміри депутатів Київради використати газету для власного піару перед місцевими виборами. «Із цим пов'язані всі останні погрози і образи. Крім того, очевидно, що черговий виток тиску на комунальні ЗМІ пов'язаний з боротьбою окремих депутатських угруповань за контроль над інформаційними ресурсами столиці напередодні швидкого початку виборчої кампанії», - йдеться у відкритому листі.

 

«Вечірній Київ» заявляє, що російськомовна версія сайту продовжить свою роботу. «Також редакція має намір подати в суд на окремих депутатів Київради, які дозволили собі публічні образи та наклепи на адресу видання», - йдеться у відкритому листі.

 

Нагадаємо, що в січні представники «Вечірнього Києва» проігнорували засідання постійних комісій Київради з питань культури і туризму та з питань інформаційної політики та реклами, які планували розглянути звіти про діяльність газети «Вечірній Київ» і звернення громадського діяча Олександра Бригинця щодо редакційної політики видання. Також в. о. головного редактора газети Роман Костриця проігнорував засідання Київської міської ради 22 січня, на якому звітували керівники комунальних ЗМІ, засновником яких є Київрада.

 

Коли депутати Київради почали виявляти інтерес до діяльності «Вечірнього Києва», редакція муніципальної газети поширила відкрите звернення від імені колективу до київського міського голови Віталія Кличка, у якому заявила про наміри роздержавитися та попросила міську владу про підтримку.

 

26 січня постійна комісія Київради з питань інформаційної політики та реклами прийняла рішення рекомендувати київському міському голові Віталію Кличку негайно звільнити в. о. головного редактора газети «Вечірній Київ» Романа Кострицю, який обіймає цю посаду з 2007 року, коли його призначив своїм розпорядженням тодішній міський голова Леонід Черновецький.

 

Також постійна комісія Київради з питань інформаційної політики та реклами підтримала проект рішення Київської міської ради щодо призначення на конкурсних засадах керівників засобів масової інформації Київської міської ради. За словами секретаря комісії Рени Назарової, протягом тривалого часу київські комунальні медіа не мають належним чином затверджених керівників. «Жоден з них не пройшов конкурсного відбору, і лише обрані працюють за контрактом. Натомість усі вони призначені розпорядженням тодішнього київського міського голови ще у 2007 році. Тоді це було зручно Черновецькому, всі в.о. "успішно" працювали в ручному режимі. Але зараз це виглядає, принаймні, дещо дивним», - вважає пані Назарова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6473
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду