У Бразилії суд вимагає від журналіста-розслідувача та газети розкрити конфіденційне джерело інформації

У Бразилії суд вимагає від журналіста-розслідувача та газети розкрити конфіденційне джерело інформації

28 Грудня 2014
3483
28 Грудня 2014
16:51

У Бразилії суд вимагає від журналіста-розслідувача та газети розкрити конфіденційне джерело інформації

3483
У Бразилії суд вимагає від журналіста-розслідувача та газети розкрити конфіденційне джерело інформації
У Бразилії суд вимагає від журналіста-розслідувача та газети розкрити конфіденційне джерело інформації

Федеральний суд у штаті Сан-Паулу постановив розсекретити телефонні розмови журналіста Аллана ді Абреу (Allan de Abreu) та щоденної газети Diário da Região, повідомив сайт Associação Brasileira de Imprensa.

 

Представник місцевого суду Дассер Латтьєр-молодший (Dasser Lattiere Júnior) пояснив це рішення «необхідністю» виявити джерело інформації для написання серії статей про корупційну схему за участю інспекторів міністерства праці.

 

Матеріали, опубліковані у Diário da Região у травні 2011 року, ґрунтувалися на легальному прослуховуванні інформації, отриманої федеральною поліцією під час проведення спеціальної антикорупційної операції.

 

Видання викрило подробиці скандальної історії, що зачіпає посадових осіб на місцевому рівні. Невдовзі одного з них відсторонили від посади й арештували.

 

Однак після публікації, що викликала гучний резонанс, прокурор Алвару Стіпп (Álvaro Stipp) почав вимагати від журналіста-розслідувача конкретно розкрити джерело інформації. Під тим приводом, що викривальні статті мають «негативний резонанс», зажадав розпочати розслідування його професійної діяльності.

 

За наполяганням федеральної поліції розслідування було закрито. Однак новий прокурор Свамер Адріану Кордейру (Svamer Adriano Cordeiro), до рук якого цього року перейшла справа, знову намагається позбавити конфіденційності джерела журналіста й газету.

 

Його розпорядження, підписане у листопаді й щойно оприлюднене, вимагає від телефонних компаній протягом 30 днів зламати гриф секретності й надати «потрібну» інформацію. У ньому йдеться про наявність «серйозних фактів, які потребують перевірки».

 

Журналіст-розслідувач охарактеризував рішення як «повну нісенітницю». «Держава та судова влада діють всупереч належній їм ролі захисника наших основних прав, - заявив Аллан ді Абреу. - Це дуже серйозний випадок не тільки для мене, а й для усіх журналістів. Ми не можемо залежати від примх та зарозумілості деяких державних функціонерів».

 

Виконавчий директор Національної газетної асоціації (ANJ) Рікарду Педрейра (Ricardo Pedreira) назвав судове рішення щодо Diário da Região «неконституційним». При цьому він послався на статтю 5 Конституції Бразилії, яка гарантує репортерам конфіденційність джерел інформації.

 

Бразильська асоціація журналістів-розслідувачів (Abraji) оприлюднила заяву, в якій відкидає рішення судді. За її твердженням, воно «суперечить не тільки конституційними прерогативам конфіденційності джерел інформації, а й свободі слова та преси».

 

Адвокат Diário da Região Луїз Роберту Феррарі (Luiz Roberto Ferrari) відзначив, що судове рішення повертає країну «до часів військової диктатури».

 

Головний редактор Фабрісіу Карарету (Fabrício Carareto) повідомив громадськість Бразилії, що нині редакція газети аналізує ситуацію, що склалася, у юридичному відділі. За його словами, вирішується, як найефективніше спробувати дати відсіч спрямованому проти видання заходу.

 

З такою постановкою питання згодні й, принаймні, деякі представники бразильського суду. Так, суддя Аденір Перейра (Adenir Pereira) написав: «На жаль, навіть представники судової влади часто виявляють, що не знають, не поважають, не розуміють чи не хочуть зрозуміти, зрештою простого принципу. За справжньої демократії право на інформацію повинно бути повністю гарантованим».

 

Аркадій Сидорук, для «Детектор медіа»

 

Фото - www.abi.org.br

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3483
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду