Латвія допомагає  Пітеру Ґресту звільнитися з єгипетської тюрми

Латвія допомагає Пітеру Ґресту звільнитися з єгипетської тюрми

21 Грудня 2014
4710
21 Грудня 2014
16:27

Латвія допомагає Пітеру Ґресту звільнитися з єгипетської тюрми

4710
Латвія допомагає  Пітеру Ґресту звільнитися з єгипетської тюрми
Латвія допомагає  Пітеру Ґресту звільнитися з єгипетської тюрми

Примірник газети зі згадкою про латвійське громадянство, що потрапив до рук ув'язненого в єгипетській тюрмі австралійського репортера й колишнього кореспондента англомовної служби AL Jazeerа Пітера Ґреста, сповнив його оптимізму. Історію, що засвідчує турботу європейської держави про своїх громадян за будь-яких обставин розповіли журналісти Al Jazeera.

 

До цього моменту 49-річний пан Ґрест не надавав суттєвого значення тому, що він не тільки австралійський, а й фактично латвійський громадянин.

 

Початок історії сягає часів Другої світової війни. Його батько Юріс народився у Латвії і 1944 року втік з країни 8-річним хлопчиком разом зі своєю матір'ю та двома рідними братами, які рятувалися від комуністичного режиму. Після війни він знайшов притулок у далекій Австралії.

 

 

Коли Латвія домоглася незалежності від СРСР, Юріс прийняв окрім австралійського громадянство балтійської держави і заохочував до цього своїх синів.

 

 

Пітер надіслав до Риги заповнену анкету, однак не довів справу до кінця. Втім, хоча журналіст про це не знав, на його прізвище у Латвії був зареєстрований номер документу про набуття громадянства.

 

Коли посол Латвії в Єгипті Івета Шульца (Iveta Šulca) дізналася про арешт Пітера Ґреста, то виявила до цього живий інтерес. «Ім'я журналіста. - згадує дипломатка, - здалося мені дуже латвійським».

 

Для участі у справі Ґреста за її клопотанням було призначено єгипетського адвоката та надано сприяння його родині. Посол особисто з'являлася на кожне судове засідання.

 

«Намагаючись забезпечити його звільнення, - відзначає катарська телемережа, - Латвія відіграє надзвичайно важливу роль».

 

«Несподівано вона пройнялася його долею», - із захопленням говорить Юріс. Разом з дружиною Лоїс (Lois) нині він перебуває у каїрському готелі в очікуванні зустрічі з ув'язненим сином на Різдво.

  

Після того, як журналісту винесли вирок, латвійське консульство домоглося дозволу принести до його тюремної камери фотоустаткування, щоби зібрати бігметричні дані для латвійського паспорту.

 

Тепер на сорочці кольорів латвійського прапору, яку подарувала Пітеру Ґресту посол, він носить невеличкий металевий пін-код.

 

Братів Пітера - Ендрю та Майка настільки вразила турбота батьківщини їхніх предків, що вони також отримали латвійське громадянство.  

 

«Латвія та Австралія, - наголошує Al Jazeera, - діють у дві руки, щоби забезпечити звільнення Пітера та дотримання його консульських прав».

 

Завдяки цьому він отримав фотокопії матеріалів і тепер має змогу готувати у тюрмі магістерську дисертацію з міжнародних відносин.

 

«Важко сказати, що спрацьовує, - говорить Шульца. - Однак те, що обидві країни говорять про звільнення своїх громадян одним голосом, - потужний сигнал для Єгипту».

 

Вона відзначає важливість того, що ЄС, до складу якої входить Латвія, - найбільший торгівельний партнер та інвестор Єгипту.

 

Справа Ґреста вже фігурує у порядку денному Європейського Союзу. Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевічс ( Edgars Rinkevics) обговорював її з колишнім верховний представником ЄС з питань зовнішньої політики та європейської безпеки Кетрін Ештон (Catherine Ashton) та з її наступницею Федерікою Могеріні (Federica Mogherini).

 

Єгипетська Феміда засудила Пітера Ґреста разом із завідувачем забороненого каїрського бюро англомовної служби Al Jazeera Мохамедом Фахмі (Mohamed Fahmy) та оператором Бахером Мохамедом (Baher Mohamed) за звинуваченнями у зв'язках з оголошеною терористичною організацією «братів-мусульман» та в поширенні неправдивих повідомлень, що завдають шкоди іміджу країни. Нині вони перебувають за ґратами тюрми посиленого режиму Тора.

 

Призначений під сильним тиском міжнародної громадськості на 1 січня наступного року касаційний розгляд їхньої справи визначить, що буде надалі з трійкою професійних тележурналістів.

 

За збігом обставин саме цього дня Латвія перейме головування в ЄС, і це дає Пітеру Ґресту певний шанс.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - http://www.aljazeera.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4710
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду