НСЖУ засудила створення нового регулюючого органу – Міністерства інформаційної політики

НСЖУ засудила створення нового регулюючого органу – Міністерства інформаційної політики

18 Грудня 2014
5744
18 Грудня 2014
16:46

НСЖУ засудила створення нового регулюючого органу – Міністерства інформаційної політики

5744
НСЖУ засудила створення нового регулюючого органу – Міністерства інформаційної політики
НСЖУ засудила створення нового регулюючого органу – Міністерства інформаційної політики

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) засудила створення Міністерства інформаційної політики. Про це йдеться у заяві Спілки, прийнятій 18 грудня на правлінні НСЖУ.

 

Члени Спілки вітають включення їхніх пропозицій до парламентської Коаліційної угоди та програми діяльності уряду. Водночас констатують, що в Україні злочини проти журналістів залишаються безкарними, не діють механізми захисту професійної діяльності журналістів, державної підтримки місцевих ЗМІ, підтримки творчої молоді, у системі державних органів функціонують установи, до повноважень яких віднесено функції цензури.

 

З метою створення належних умов для забезпечення реалізації права кожного на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань та розвитку вітчизняної інформаційної сфери НСЖУ пропонує прийняти низку медійних законів, гарантувати позаполітичне призначення членів Нацради з питань телебачення і радіомовлення та Наглядової ради Суспільного телерадіомовлення, забезпечити ефективний президентський та парламентський контроль за розслідуванням кримінальних проваджень за злочинами, пов'язаними з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, незаконного втручання у діяльність ЗМІ, за додержанням законів з питань свободи слова та захисту прав журналістів в Україні.

 

Далі «Детектор медіа» надає текст заяви повністю:

 

«Заява Правління Національної спілки журналістів України 

 

Свобода слова, свобода вираження поглядів та переконань, діяльність політично і економічно незалежних засобів масової інформації є невід'ємними і основоположними правами кожної людини і громадянина у сучасному демократичному суспільстві.

 

Національна спілка журналістів України - найбільше об'єднання професійних журналістів України - звертається до Президента України, народних депутатів України, Прем'єр-міністра України з вимогою забезпечити захист цих конституційних прав. Вітаємо включення до Коаліційної угоди та Програми діяльності Уряду наших пропозицій.

 

Водночас, Національна спілка журналістів України засуджує створення нового регулюючого органу - Міністерства інформаційної політики.

 

Також ми змушені констатувати, що в Україні злочини проти журналістів залишаються безкарними, не діють механізми захисту професійної діяльності журналістів, державної підтримки місцевих засобів масової інформації, підтримки творчої молоді, а у системі державних органів функціонують установи, до повноважень яких віднесено функції цензури.

 

З метою створення належних умов для забезпечення реалізації права кожного на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань та розвитку вітчизняної інформаційної сфери необхідно вжити додаткові заходи:

 

1) прийняти закони України щодо:

 

реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації;

 

регулювання у сфері захисту суспільної моралі, зокрема щодо діяльності Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі як громадського об'єднання;

 

законодавчого визначення поняття «професійна діяльність журналіста» та посилення відповідальності за перешкоджання здійсненню законної професійної діяльності журналістів, інших працівників засобів масової інформації;

 

обов'язкового страхування журналістів, працівників засобів масової інформації під час здійснення професійної діяльності у районі стихійного лиха, катастроф, в місцях аварій, антитерористичних операцій, масових безпорядків, на територіях, де оголошено надзвичайний стан;

 

забезпечення прозорості власності стосовно засобів масової інформації;

 

дієвої державної підтримки засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження шляхом надання пільг з оподаткування, сприятливої тарифної політики, прямої фінансової підтримки;

 

зміни порядку висвітлення діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування засобами масової інформації для оперативного і систематичного поширення повної, об'єктивної та неупередженої інформації про діяльність міністерств, інших центральних та місцевих органів влади та оперативного реагування на критику;

 

недопущення незаконного втручання посадових осіб центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування у діяльність засобів масової інформації, зокрема шляхом створення Міністерства інформаційної політики;

 

створення сприятливих умов для розширення мережі роздрібної торгівлі та розповсюдження періодичних друкованих видань, популяризації вітчизняної видавничої продукції та читання;

 

вдосконалення системи підготовки, підвищення кваліфікації кадрів для засобів масової інформації, визнання журналістики творчою спеціальністю, встановлення грантів для навчання журналістів.

 

2) Гарантувати позаполітичне призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та Наглядової ради Суспільного телерадіомовлення.

 

3) Забезпечити ефективний президентський та парламентський контроль за розслідуванням кримінальних проваджень за злочинами, пов'язаними з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, незаконного втручання у діяльність засобів масової інформації, за додержанням законів з питань свободи слова та захисту прав журналістів в Україні.

 

Ухвалено правлінням Національної спілки журналістів України 18 грудня 2014 року».

 

Нагадаємо, 10 грудня новопризначений міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що міністерство буде створене тільки після того, як принципи його роботи будуть опрацьовані зі всіма зацікавленими громадськими організаціями, юристами, суспільством, європейськими партнерами і Кабінетом Міністрів України. Пан Стець також заявив, що його кабінет буде розташований у Слов'янську (Донецька область).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5744
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду