Канал «Рада» не надав журналісту відео запису голосування у парламенті 16 січня 2014 року

Канал «Рада» не надав журналісту відео запису голосування у парламенті 16 січня 2014 року

15 Грудня 2014
6286
15 Грудня 2014
10:24

Канал «Рада» не надав журналісту відео запису голосування у парламенті 16 січня 2014 року

6286
Канал «Рада» не надав журналісту відео запису голосування у парламенті 16 січня 2014 року
Канал «Рада» не надав журналісту відео запису голосування у парламенті 16 січня 2014 року

Телеканал «Рада», завданням якого є висвітлення роботи Верховної Ради, не надав відео кадрів процесу голосування, відзняті у парламенті 16 січня 2014 року, коли провладна більшість Віктора Януковича голосувала за так звані «диктаторські» закони. Про це у своєму блозі написав журналіст, представник руху «Чесно» Сергій Андрушко.

 

У відповідь на інформаційний запит телеканал повідомив, що «Рада» зберігає відзняте відео 14 днів і жоден чинний закон не зобов'язує їх це робити.

 

«Наприкінці жовтня телеканалу "Рада" разом з газетами "Голос України " та журналом "Віче" на висвітлення роботи Верховної Ради" додатково виділили 3,6 мільйонів гривень до кінця року. Всього на цей рік їм було надано (відповідно до держбюджету) 26 млн грн. Але маючи таке фінансування, телеканал "Рада" не зберігає відео пленарних засідань Верховної Ради, не знімає більшості засідань комітетів і, головне, не викладає записи на свій сайт чи офіційний веб-сайт Верховної Ради», - пише пан Андрушко.

 

Для прикладу він наводить посилання на офіційний розділ каналу «Рада» на сайті Верховної Ради. «Жодного відео на самому веб-сайті ви не знайдете. Є посилання на Youtube-канал, де є інтерв'ю, але відсутній архів трансляцій засідань Верховної Ради та комітетів. Нагадаємо, що збереження відео на Youtube не потребує додаткових витрат. Але телеканал "Рада" працює так, наче і досі не існує інтернету», - обурюється журанліст.

 

Для порівняння журналіст дає посилання на сайт британського парламенту. «Ви можете переглянути усе відео не лише пленарних засідань, але й будь-якого комітету. Чому ж у нашому парламенті немає трансляцій усіх засідань комітетів і, зрештою, можливості їх перегляду згодом?», - запитує він.

 

На думку Сергія Андрушка, окремим депутатам під час обговорень та ухвалення рішень на комітетах заважає публічність. Він припускає, що за наявності трансляції і збереження відео, лобістські ініціативи деяких депутатів могли б сильно розчарувати їхніх виборців.

 

«Проте, депутати, що виступлять за запровадження трансляцій засідань комітетів та збереження відео, а також публікацію протоколів рішень комітетів на сайті, зможуть увійти в історію, як люди, що виступили за прозорість сфери, що завжди були в тіні і повернути довіру до діяльності комітетів і до себе», - заявив представник руху «Чесно».

 

Нагадаємо, 27 листопада Верховна Рада прийняла постанову «Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України восьмого скликання» (проект постанови було зареєстровано за № 1003), відповідно до якої Апарату Верховної Ради України у межах коштів, передбачених відповідними законами про державний бюджет на висвітлення діяльності Верховної Ради України (за кодом 0111000), потрібно забезпечити  трансляцію пленарних засідань парламенту та низку інших програм на супутниково-кабельному парламентському телеканалі та в мережах кабельного мовлення (телеканал «Рада»).

 

3 грудня народний депутат Павло Різаненко («Блок Петра Порошенка») зареєстрував законопроект № 1228про внесення змін до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України). Автор законопроекту пропонує, щоб представники ЗМІ мали право бути присутніми (а не могли бути запрошені) на засіданнях комітетів, крім випадків, коли за рішенням комітету проводиться закрите засідання. А також щоб вони мали право здійснювати звукозапис, кіно- і відеозйомку, трансляцію засідання по радіо і телебаченню.

 

10 грудня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей законопроект і рекомендував прийняти його в першому читанні за основу. Голова комітету Вікторія Сюмар запропонувала всім комітетам оприлюднювати на своїх сайтах анонси засідань із порядками денними та стенограми засідань, як це робить Комітет свободи слова.

 

Нагадаємо, 3 листопада директора парламентського телеканалу «Рада» Василя Климчука було звільнено за угодою сторін на підставі його заяви. Відповідне розпорядження підписав керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук.

 

Перед тим члени колективу каналу «Рада» погрожували страйком у зв'язку зі значним зменшенням заробітної плати і планували зустрітися з головою Верховної Ради Олександром Турчиновим. 14 жовтня на вимогу трудового колективу каналу Василя Климчука було відсторонено від виконання обов'язків на час проведення службової перевірки. Згідно з розпорядженням, обов'язки директора тимчасово виконував головний редактор каналу Володимир Лех.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6286
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду