Журналісти заявили, що домагаються медіареформ, а головою Комітету свободи слова бачать медіаактивіста

Журналісти заявили, що домагаються медіареформ, а головою Комітету свободи слова бачать медіаактивіста

26 Листопада 2014
5721
26 Листопада 2014
17:23

Журналісти заявили, що домагаються медіареформ, а головою Комітету свободи слова бачать медіаактивіста

5721
Журналісти заявили, що домагаються медіареформ, а головою Комітету свободи слова бачать медіаактивіста
Журналісти заявили, що домагаються медіареформ, а головою Комітету свободи слова бачать медіаактивіста

Медіаексперти та журналісти назвали основні виклики, які стоять перед новим парламентом та урядом у проведенні медіареформ. Про це йшлося під час прес-конференції в Українському кризовому медіацентрі 26 листопада.

 

На думку юриста «Інституту медіа права» Ігоря Розкладая, серед таких викликів - затримання початку повноцінної роботи суспільного мовлення, затягування роздержавлення друкованих ЗМІ, потреба приведення законодавчої бази у сфері телебачення і радіомовлення, реклами до міжнародних стандартів, а також ліквідація Національної експертної комісії з питань суспільної моралі, вдосконалення правового регулювання за перешкоджання професійній діяльності журналістів тощо. «Більшість із цих завдань, сформульованих громадськими експертами, відображені у тексті Коаліційної угоди», - відзначив він.

 

Оглядач «Детектор медіа» Світлана Остапа відзначила важливу роль у проведенні цих реформ парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації. «Ми хочемо щоб його очолювала людина, яка б лобіювала інтереси в першу чергу суспільства, а не політичні чи вузькогалузеві», - сказала вона.

 

Журналіст «Громадського радіо» Наталя Соколенко заявила, що журналістський рух «Стоп цензурі!», група з питань медіареформи РПР та низка медійних організацій пропонують парламенту обрати головою Комітету з питань свободи слова та інформації дієвого медіареформатора. На вибір запропонували колишніх медіаактивістів, а нині - новообраних депутатів - Світлану Заліщук, Мустафу Найєма, Вікторію Сюмар чи Сергія Лещенка.

 

«Неприпустимим є призначення на посаду голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформації членів нинішньої так званої опозиції, яка причетна до численних утисків свободи слова та порушень прав журналістів в Україні, а також до фінансування тітушок, які били журналістів», - наголосила Наталя Соколенко.

 

Світлана Остапа нагадала також, що журналістський рух «Стоп цензурі!» та низка медійних організацій раніше висунули своїх представників до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, які були обрані після серйозних консультацій і які є справжніми професіоналами і мають довіру середовища.

 

«Ми закликаємо Президента України призначити до Нацради кандидатів, підтриманих журналістськими організаціями та рухом «Стоп Цензурі!» - професійних юристів Тараса Шевченка та Тетяну Котюжинську, і таким чином забезпечити ще більшу професійність Нацради. Без цього регуляторного органу також не можливі ефективні медіареформи», - сказала журналіст.

 

Нагадаємо, Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявляє про готовність надати парламентській Коаліції у Верховній Раді восьмого скликання підготовлені проекти медійних законів, частину з яких уже було включено до Коаліційної угоди.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5721
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду