Президент вручив Шевченківські премії за 2014 рік

Президент вручив Шевченківські премії за 2014 рік

7 Листопада 2014
6064
7 Листопада 2014
17:38

Президент вручив Шевченківські премії за 2014 рік

6064
Президент вручив Шевченківські премії за 2014 рік
Президент вручив Шевченківські премії за 2014 рік

Президент України Петро Порошенко вручив Національну премію України імені Тараса Шевченка 2014 року видатним діячам культури. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

 

Лауреатами Національної премії України імені Тараса Шевченка 2014 року стали письменник Мирослав Дочинець - за романи «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» та «Горянин. Води Господніх русел», культуролог-філософ Ірина Гаюк - за книгу «Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні».

 

Також нагороджені члени колективу Донецького національного академічного театру опери та балету імені А.Б.Солов'яненка у складі: диригента-постановника Василя Василенка, режисера-постановника Марії Курочки (ФРН), хормейстера-постановника Людмили Стрельцової, художнього керівника проекту Василя Рябенького (посмертно), артистки Тетяни Плеханової. Митці нагороджені за спільний українсько-німецький культурний проект - постановку опери Ріхарда Вагнера «Летючий голландець», яку було приурочено до 200-річчя німецького композитора.

 

Любомир Медвідь отримав високу відзнаку за широкомасштабну серію живописних робіт «Ремінісценції». Провідний майстер сцени Національного академічного театру опери та балету України імені Т.Г. Шевченка Людмила Монастирська відзначена Національною премією ім.Шевченка за вокальні партії в оперних виставах.

 

Вітаючи лауреатів премії у Київському музеї Шевченка, Петро Порошенко сказав: «Так сталося, що ювілейний рік 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря став справді Шевченківським за духом. Бо Україна встала і кайдани порвала!».

 

Глава держави висловив думку, що Тарас Шевченко пишався б сучасними воїнами, їх поведінкою та героїзмом.

 

Петро Порошенко наголосив на важливості ролі, яку мистецтво відіграє у житті країни у важкий для неї час, та не погодився з латинським висловом «Коли говорять гармати, музи мовчать».

 

«Саме зараз, коли держава переживає такий складний період, коли триває справжня Вітчизняна війна, мистецтво не повинно відходити на другий план. Саме зараз потрібна ваша фантастична праця», - сказав, звертаючись до митців, глава держави.

 

«Наші герої, які зараз боронять Україну, віддаючи найдорожче, що у них є, - своє життя, достойні вашого пера, варті того, щоб про них знімали фільми, ставили вистави, писали картини, складали пісні», - підкреслив Петро Порошенко.

 

Президент підкреслив, що саме мова, культура додають сьогодні сил українцям у подоланні викликів і загроз, утвердженні її незалежності, соборності та суверенітету. «Ми, українці, розмовляємо різними мовами, але тільки одна - українська - має і завжди матиме особливий державний статус. Ми твердо знаємо: живе українська мова - живе і Україна», - наголосив Президент.

 

Петро Порошенко також звернув увагу на той факт, що серед лауреатів премії - представники різних регіонів України.

 

Нагадаємо, що Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка обрав цьогорічних лауреатів премії ще в лютому.

 

Традиційно церемонія нагородження Національної премії ім. Т. Шевченка відбувається у день народження поета - 9 березня. Але цього року вручення Шевченківської премії відклали. Планувалося, що воно може відбутися на День Незалежності. Врешті-решт церемонію нагородження призначили на 7 листопада.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6064
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду