Губернатор Горбаль «тисне» на телеканал «ZIK»

18 Листопада 2010
47832
18 Листопада 2010
16:24

Губернатор Горбаль «тисне» на телеканал «ZIK»

47832
Телевізійники переконують, що керівництво обласної адміністрації й особисто губернатор Василь Горбаль хочуть розправитися з телеканалом за чесну і незаангажовану позицію. «Нам, по суті, сформульовано ультиматум: або ліквідація, або цензура».
Губернатор Горбаль «тисне» на телеканал «ZIK»

Детально про цю ситуацію ми розпитали керівництво телеканалу «ZIK» - виконавчого директора Андрія Кісеру та генерального продюсера Дмитра Добродомова.

 

- Панове, що стало приводом для таких побоювань і чому виник конфлікт між телеканалом та губернатором?

 

 

А.Кісера:

- У період із 21.00 до 24.00 ми виходимо в ефір згідно з договором, укладеним із державним телебаченням (12-м каналом). Термін дії договору закінчується через 1,5 року. Аби бути спокійними за майбутнє телеканалу та людей, які у нас працюють, у липні цього року я зустрівся з в.о. гендиректора державного телеканалу Володимиром Палигою і запропонував йому пролонгувати угоду. Пан Палига відповів, що самостійно нічого не вирішує, мовляв, повинен отримати дозвіл голови ОДА Василя Горбаля. Відтак ми ініціювали зустріч із губернатором, який, уважно вислухавши наше прохання, пообіцяв допомогти.

 

Д.Добродомов:

- Наступного дня помічник губернатора пан Бойко заявив, що питання пролонгації договору неодмінно буде вирішене, але чомусь після 1 листопада (тобто відразу після виборів), а наразі, цитую, «ZIK» мусить під час виборчої кампанії здійснювати координацію власних дій з апаратом ОДА». На запитання, що він має на увазі, пан Бойко прямо сказав, що «повинні правильно висвітлювати діяльність влади, а також не допустити опозицію в ефір». Мовляв, щодня ми отримуватимемо від нього завдання, які обов'язково мусимо виконувати.

 

- Ви погодились на такі умови?

 

 

Д.Добродомов:

- Пан Бойко отримав категоричну відмову, позаяк завдання телеканалу - це професійна й основне об'єктивна журналістська робота. Реакція помічника губернатора була радикальною, мовляв, у такому разі «ZIK» дуже швидко попрощається з ефірним мовленням на частоті 12-ТВК, а також залишиться без офісно - студійних приміщень, які орендуємо. На наші запевнення, що ми виконуємо всі умови договорів, санкціонованих Нацрадою з телебачення та радіомовлення (щодо ефірного часу) та Фондом держмайна (щодо приміщень), пан Бойко лише усміхнувся...

 

- Який саме тиск відчуваєте з боку губернатора та його команди?

 

 

Д.Добродомов:

- Спершу тиску, як такого, не було. Якщо не зважати на слова пана Горбаля, який особисто мені заявив, що, при бажанні, він би міг усунути «ZIK» з ефірного мовлення за півдня перемовин із відповідальними особами у столиці. Та я, мовляв, цього ж не роблю... Ця розмова відбулася напередодні виборчої кампанії. Та коли у відомій всім львів'янам програмі журналістських  розслідувань «Хто тут живе?» з'явився сюжет про будівництво розкішного п'ятиповерхового будинку на вулиці Повстанській, що, як переконували телеглядачі, невдовзі стане оселею пана губернатора, почали діятись дивні речі.

 

Ця інформація так обурила губернатора, що він пообіцяв подарувати цей дім журналістам телеканалу, якщо вони доведуть його причетність до будівництва. Хоча наша мета була з'ясувати, хто ж у нашому регіоні може дозволити собі такий палац, при тому робить це досить зухвало, не зважаючи на закони.

 

 

А.Кісера:

- Саме після цього, за нашою інформацією, поставлене завдання знайти юридичний механізм дострокового розірвання угод між нами і державним телебаченням. А в одній із розмов той же пан Бойко взагалі обмовився, що проблема із «ZIK» вирішиться дуже просто - усім відомим методом «маски-шоу» за участю спецназу.

 

Далі - гірше. Після виходу програми, де фігурантом журналістського розслідування був штатний радник Василя Горбаля, Дмитрові Добродомову по телефону погрожували, тож канал був змушений винайняти для нього приватну охорону. Зрештою, зі слів знайомих депутатів і журналістів, пан Горбаль уже чи не відкрито говорить, що непоступливий телеканал скоро зникне, позаяк зробити це для нього не є проблемою. Не хочеться у це вірити, однак факти говорять самі за себе.

 

- Як ви будете діяти в цій ситуації?

 

 

Д.Добродомов:

- Наша мета - професійно й об'єктивно працювати, у тому числі критикувати владу за огріхи та неправильні кроки. І це зовсім не означає, що ми оголосили владі війну, як їй може видатися. Хочемо допомогти їй працювати ще краще. Однак, якщо такий тиск не припиниться, а телеканал таки спробують викинути з ефіру, ми змушені будемо захищатися всіма доступними, але законними методами.

 

 

А.Кісера:

- Ми не допустимо, аби нас отак узяли і викинули з ефіру, позбавивши роботи сотні людей, а наших програм - сотень тисяч глядачів.

 

Василь Плахтій, газета «Експрес»

 

Фото - «ЗІК»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Василь Плахтій, газета «Експрес»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
47832
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду