Homo suspense: Мінкульт увімкнув самоцензуру

4 Листопада 2010
51410
4 Листопада 2010
14:40

Homo suspense: Мінкульт увімкнув самоцензуру

51410
Обмеження українського прокату світового хоррор-хіта «Пилка» свідчить про стан культури та демократії у країні
Homo suspense: Мінкульт увімкнув самоцензуру

Якщо ви маєте бажання переглянути кінофільм «Пилка 7», довго гуглити не доведеться: в інтернеті вже сотні копій свіжого епізоду хоррору всіх часів і народів. Нині про нього не чули хіба що немовлята: недаремно ж у 2010 році цей трилер увійшов до Книги рекордів Гіннесса як найприбутковіший кіносеріал жахів. На сьогоднішній день у світовому прокаті серії «Пилки» зібрали понад 733 млн доларів. Це набагато більше, ніж касові збори таких класичних фільмів жахів, як «П'ятниця, 13-те», «Жах на вулиці В'язів», «Геловін» і «Техаська різанина бензопилою». За даними на 29 жовтня, світовий бокс-офіс фільму становить понад 109 мільйонів доларів.

 

А от до українських кінотеатрів, на відміну від попередніх шести епізодів, ця «Пилка» (у прокаті фільм ішов під назвою «Пила»), схоже, не потрапить: Експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Міністерстві культури і туризму України сказала дистрибутору «ні»  - через «пропаганду жорстокості, насильства, знецінення людського життя, катування та можливого завдання шкоди моральному вихованню громадян». Причому, як запевнив ТК голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький, цього року члени НЕК з «Пилкою» навіть не знайомилися.

 

 

Предмет жаху

 

Творіння сценаристів Лі Уоннеллуа і Джеймса Вана та режисера Кевіна Гротерта, перший трилер побачив світ у 2004 році під назвою «Пилка: Гра на виживання». Майже типовий американський фільм запам'ятався люмінісцентною гамою та плямами крові на кафелі і концептуальним сюжетом. Уявіть собі двох чоловіків, які прокидаються посеред не надто цивілізованого туалету поряд із трупом у червоній калюжі, подобою лобзика  та інструкцією серійного вбивці. Щоб вивільнитися, один з «везунчиків» відпилює собі ногу. Від незашореної  публіки американського кінофестивалю незалежного кіно «Санденс» до пересічного споживача попкорну - «Пилка» напружила всіх, змусила шукати влучних епітетів і задуматись про новий поріг м`ясної видовищності. Окрім тупого звуку розпилювання кістки, стрічка, хай у специфічний спосіб, та все ж апелювала до філософії і психологічного лабіринту.

 

З кожним новим трилером вертикального кіносеріалу автори фільму випробовували на глядачеві власний діапазон шоктейнменту, апелюючи, переважно, до крові, розтинів та криків. Аби дати об'єктивну оцінку усьому діапазону «Пилки», треба подивитися всі сім епізодів. Однак це випробування не для кожного - фільм, як і його художні засоби, є зрозумілим не кожному, тож зупинимося на  предметі скандалу - «Пилці 7».

 

 

 

 

 

Особливістю цього фільму, який офіційно оголосили останнім з «Пилок», є те, що він вийшов у форматі 3D. Також у цьому епізоді простежується іронія над телебаченням і суспільною мораллю. У найпершій сцені на вітрині перед збудженим натовпом з`ясовують стосунки учасники любовного трикутника: двоє чоловіків мають або розпиляти себе, або ж спрямувати зубці пилок на кохану дівчину. Спостерігаючи за їх вибором, частина вуличних глядачів імпровізованого реаліті-шоу волає, частина ж за допомогою телефонів знімає дійство на відео. Далі за сюжетом - особливості підготовки ток-шоу та покарання «чесних» його учасників. Найбільший гнів серійного вбивці викликають люди, що брешуть чи гребують гуманними цінностями: самозваний герой, прес-аташе, нацисти. Щодо сцен жорстокості, то глядачам подають без купюр сцени розтину, процес відривання приклеєної до крісла шкіри спини соліста групи Linkin Park, мистецтво самостійного видалення зубів тощо. На думку автора статті, завдати «моральної шкоди» усе це може хіба людям пенсійного віку чи панночкам, які втрачають свідомість від найменшого хрускоту пальців. Щодо насолоди від перегляду фільму, то уявіть собі майже звичайний сеанс «Геловіну», не більше й не менше.

 

Не втрачають свідомості від згадки про «Пилку» і представники української кіноіндустрії. «Навряд чи фільму притаманні якісь унікальні художні якості», - без жодного затамування подиху каже президент компанії «Артхаус трафік» Денис Іванов, який закинув перегляд «Пилки» вже на четвертій серії. Засновник і головний редактор часопису та порталу Kino Kolo Володимир Войтенко бачив всі епізоди трилера, і характеризує його як підвид класичного хоррору - слешер, не виділяючи якихось особливостей. ТК також було цікаво почути думку арт-директора кінофестивалю «Молодість» Андрія Халпахчі, однак він лише стримано пояснив, що не бачив цього фільму взагалі.

 

«Наскільки я можу судити з вражень білетерів, основною аудиторією хоррорів в Україні є підлітки 17-19 років, - розповідає директор мережі кінотеатрів «Кінопалац» Богдан Батрух. - Приходять на ці кіносеанси і дорослі чоловіки - от  наш кіномеханік каже, що для нього фільми жахів є найулюбленішими».

 

Смаки цих дорослих Денису Іванову видаються цілком адекватними: «Є така категорія глядачів, яким приємно переживати якісь екстремальні враження, знаючи, що на момент перегляду такого фільму вони перебувають у комфортному  залі, який будь-якої миті можуть залишити. І це ніякі не збоченці - просто люди, які отримують таке от дивне задоволення від небезпечних стрічок у безпечному кінотеатрі».

 

Касові збори фільму

 

Дата виходу у прокат  

Назва фільму

1 вікенд, у доларах США

Дані прокату у США, у доларах США

Дані світового прокату, у доларах США

Бюджет 

29.10.2004

«Пилка»

18,276,468

     55,185,045

103,096,345

 1,200,000

28.10.2005

«Пилка 2»

31,725,652

87,025,093

152,925,093

5,000,000

27.10.2006

«Пилка 3»

33,610,391

80,238,724

163,876,815

  10,000,000

26.10.2007

«Пилка 4»

31,756,764

63,300,095

134,528,909

10,000,000

24.10.2008

«Пилка 5»

30,053,954

56,746,769

113,146,769

10,800,000

23.10.2009

«Пилка 6»

14,118,444

27,693,292

61,259,697

11,000,000

29.10.2010

«Пилка7, 3D»

24,230,123

24,230,123

35,730,123

-

Разом

394,419,141

764,563,751

48,000,000

У середньому

56,345,592

109,223,393

8,000,000

 

Дані - www.the-numbers.com

 

 

Фатальна «Пилка 6»

 

До минулого року, коли в український прокат вийшла «Пилка 6», спраглі до жахів українці лиха не знали. Однак саме на цьому, шостому епізоді трилер мав нещастя потрапити у поле зору пильних до порнографії і мистецтва членів НЕК. Вони переглянули трешевий фільм і дійшли згоди, що трилер пропагує насильство, та ухвалили рішення звернутися до Генеральної прокуратури України з проханням розглянути картину «на момент можливого реагування».

 

Охоче підтримала НЕК Всеукраїнська громадська організація «Телеглядацька асоціація батьків України», яка вимагала від влади заборонити на території України показ «Пилки 6», оскільки вона «містить елементи крайньої форми психологічного та фізичного насильства, здатного завдати шкоди психічному здоров'ю глядачів».

 

Фатальною «Пилка 6» стала для голови Державної служби кінематографії Ганни Чміль. У жовтні минулого року захисники психічного здоров`я до такої міри «пиляли» громадськість і ЗМІ, що зрештою питанням доцільності видачі прокатного посвідчення на «Пилку 6» зацікавився Урядовий комітет з питань гуманітарної та соціальної політики та віце-прем'єр Іван Васюник. Усе це скінчилося службовим розслідуванням «злочинного», на думку Івана Васюника, рішення експертної комісії з публічного демонстрування кіно- і відеофільмів при Мінкультури, з одночасним відстороненням Голови Держкінематографії. При цьому фільм ішов з найсуворішим обмеженням: 21Х, що передбачає заборону перегляду особам, яким не виповнилося 21 року.

 

У той час, коли у Національній спілці кінематографістів ці рішення назвали «черговим наїздом на інститути громадянського суспільства», «спробою ввести цензуру на ліцензування кіно- и відеопродукції в Украіні» і закликом вимагати відставки Івана Васюника, «Пилка 6» спокійно збирала касу в українських кінотеатрах. У коментарях ТК директор компанії «Каскад Україна», що займалася дистрибуцією фільму, Тамара Яловська сказала, що у 2009 році «Пилка» користувалася великим попитом. Втім, вже за кілька місяців від комерційної ейфорії не лишилося і сліду.

 

 

Сьомий тест на свободу вибору

 

Новина про те, що «Пилку 7» Експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Мінкульті вважає хоррором нон грата, стала сенсацією для багатьох медіа - від інтернет-видань до інформаційних агенцій.

 

По-перше, за рівнем «жорстокості» та «аморальності» ця серія нічим не краща і не гірша від попереднього набору «інструментів». По друге, «несерйозною постановкою питання» спроби аналізувати хоррори на моральність вважає навіть сам член прокатної комісії з часів першої «Пилки» Володимир Войтенко: «Це жанровий фільм, який оперує своїми правилами».

 

Цікаво, що формально рішення про заборону прокату «Пилки 7» приймалося без участі НЕК. «Минулого року, за часів перебування на посаді голови Держкіно Анни Чміль, було відчутне протистояння між Міністерством  культури і НЕК, - коментує кінокритик, режисер і член прокатної комісії Аксінья Куріна. - НЕК намагалася домінувати, а Мінкульт не здавав власну територію. Нині ситуація змінилася: позиція НЕК для Мінкульту є вагомішою, там не хочуть скандалів і готові дати задній хід».

 

Дистрибутору пані Куріна радить звернутися до суду. Сама ж вона до такої  міри шокована рішенням Мінкульту, що взагалі вирішила вийти зі складу комісії. «Я вважаю, що моє членство у Комісії, що забороняє фільми, не є виправданим, - каже вона. - Просто шкода часу. Метою моєї роботи у складі цього органу була саме протидія розгулу цензури. Однак експерти, які знаються на кіно та його сучасному контексті, тут у меншості, і минулого року більшість членів Комісії заборонили "Бруно", цього разу - "Пилу 7", кілька років тому не отримав прокатного посвідчення альманах "Заборонено до показу". І це при тому, що останній фільм брав участь у Каннському кінофестивалі, авторами новел стали відомі артхаусні діячі - Гаспар Ное, Ларі Кларк, Метью Барні, Марина Абрамовіч. Ну як можна не видати прокатне посвідчення фільму, який має художню цінність? І це при тому, що на телебаченні кримінальна хроніка нині подається в праймових випусках новин».

 

Це вже не перший випадок, коли в Україні спрацьовує цензура саме стосовно хоррорів. Так, 2005 року було заборонено вихід у прокат фільму «Земля мерців» Джорджа Ромеро, 2006-го - «Хостел» Елі Рота. Такі рішення Богдан Батрух схильний пояснити незнанням жанру. «Гадаю, Експертна комісія має проблеми з одним жанром, і це є жанр хоррору. У них невиразна опінія тут, бо вони хоррори сприймають як документальне кіно. Саме з цих причин їхні судження про фільми жахів, можливо, дещо зажорстокі».

 

Денис Іванов гадає, що у Мінкульті просто переймаються проблемою загострення психічних захворювань: «В Україні є експерти, які мають обмежувати людей нездорових, дітей, у яких ще не сформувалася психіка, від усіляких складних фільмів, що можуть зашкодити психіці. Хоча ми проти того, щоб кіно заборонялося: "Пила" - це доволі відома франшиза, і у випадку саме з цим фільмом можна було обійтися обмеженням 21Х».

 

Президент «Артхаус трафік» переконаний, що рішення прокатної комісії позначиться на репутації України: «Є країни, в яких сформувалася певна суспільна мораль щодо того, які фільми є прийнятними, а які - ні, і "Пилу"  спокійно могли заборонити ще в кількох країнах. Це рішення просто ілюструє ступінь свободи суспільства. В Америці ж цей фільм іде в прокаті, а там теж є суспільна мораль. Його ж заборона свідчить про те, що наше суспільство не зовсім демократичне».

 

Аксінья Куріна відзначає: «Я не фанат фільмів жахів, і як глядач не дивилася б їх взагалі, якби не мала такої професійної необхідності. Але забороняти  будь-який фільм дорослим громадянам в демократичній країні - це абсурд. До того ж після такого вердикту комісії цю стрічку розшукають в інтернеті навіть ті, хто не збирався переглядати "Пилу"».

 

На думку деяких кінознавців, цензура щодо «Пилки 7» є ударом по кінобізнесу. Однак пан Батрух запевнив, що тут питання зовсім не в грошах: «Для кінотеатрів хоррори - не найперша стаття прибутку, оскільки фільми жахів мають невеликий попит. За весь сезон прокату (до 2 місяців. - ТК) такий фільм може зібрати не більше мільйона-півтора гривень, в той час як дитячий фільм "Мегамозок" -  до семи мільйонів за один вікенд».

 

Фахівці з кінобізнесу переконані: через свою парадоксальність рішення експертної комісії Мінкульту щодо «Пилки 7» може викликати набагато більшу рефлексію в українському суспільстві, аніж попередні заборони. Наприклад, Аксінья Куріна вважає, що нині дистрибутори і телевізійникі мають взяти на себе функції регулювання і вікових обмежень, вивчити досвід європейських країн, створити ефективно працюючу експертну раду: «Ресурсів у телекомпаній і дистрибуторів для цього вистачає. Вони  зацікавлені у відсутності подібної цензури більше, ніж будь-хто, бо кіно - саме їхній хліб. Щодо глядача, то він і на торентах знайде все, що вважає за потрібне».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
51410
Читайте також
01.12.2010 11:23
Михайло Бриних, «Радіо Свобода»
24 032
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
глід
4918 дн. тому
Мені завжди було цікаво чому Верховна Рада у всі часи прагнула заборонити пряму трансляцію засідань Виявляється від такої порнухи, яку чудять на засіданнях, будь-хто може поїхати з глузду. Є перші жертви, про яких не говорять: Колесніченко, Табачнік, Богословська, Чечетов, Бондаренко Олена... Думаю нема сенсу говорити, хто найбільше заганяє народ в суїцидальну депресію, а ви тут про якусь Пилку сперечаєтесь.
Олена
4918 дн. тому
Андрію, я теж вважаю, що окремі страшні - в силу їх досконалості та витонченої аморальності - фільми набагато небезпечніші для громадян України, аніж "Пилка". Дозволю собі їх не перелічувати, позаяк маю побоювання, що наштовхну на ідею запровадити категорію обмежень 150ХXL, а такого я не переживу. Так поламати кайф для стабільної вже аудиторії кіносеріалу - справжнє мистецтво, це ще треба вміти. Прийміть мої щирі співчуття.
кокотюха
4920 дн. тому
от ви знаєте - да. кіно і життя - окремо. особливо американське. і я вже казав: незбираюся вести дитину на Пилку а інші подібні фільми. я вдома дтину і в телевізорі обмежую. а раз жань-пьер такий нормальий, так хай скористажється своїм правом і не дивиться те, що показують у кіно. ну ніхто ж не жене вас усіх для колективного перегляду! чи ви цього хочете - аби вас силою змушували це дивитися? у фільмі Елема Клімова "Иди и смотри" жорстокості не менше, і вона страшна тим, що не візуалізована буквально, а тисне на психіку. тим не менше, фільм Клімова - шедевр. чого так боятися фільмів жахів?
Кокотюхе
4920 дн. тому
Завтра я посчитаю вас чернушником, который способствует разложению мозга молодежи. И посажу вас в такой же лабиринт. Подумайте над этим, не заходите в свой подъезд если там не горят лампочки. Или у вас кино и жизнь - отдельно? Здесь свобода выбора а здесь нельзя?
Жан Пьер
4920 дн. тому
Но тогда желательно сделать втык и каналу НТН за тупое воспроизведение криминальных событий. Вбыв зъив закопав.
Жан Пьер
4920 дн. тому
Правильно запретили. Это мусор. Больной фильм для больных. Зачем нормальному человеку смотреть бессмысленную резню с дебильным примитивным сюжетом, с претензиями на глубинные смыслы. Это яд. Кокотюхе: Вы болван. При чем здесь свобода выбора. ТОгда и детям это тоже можно показывать? Вы своим покажете? Фильм о важных вещах, да? Вы наверное не знакомы с насилием в школах или семьях, где умные деточки после комп.игр превращаются в чудищ - а потом рассказывают что "на них что-то нашло"... А вот по Борату не согласен. Это была смешная пародия.
кокотюха
4920 дн. тому
лінк чи як вас там: скористайтесь своїм правом не дивитися кровяку та іншу гадість по телевізору. у вас що, два канали? купіть собі дівіді-програвач і дивіться те, що в ваше життя не повзе. так само скористайтесь своїм правом не читати газет та журналів, які вас дратують. вдайтесь до самоцензури. а ще можна в кіно не ходити, хіба на "їсти молитись кохати". теж ваше право. коротше, не дивіться, не читайте, не слухайте те, що вас дратує. і не костицькому з табачником за нас вирішувати. аби це були інші люди...
Галина
4920 дн. тому
Коли мова іде про мистецтво, краще сперечатисчя, чи таким воно є дійсно. чи це тільки дешева підробка. На мою думку , російське мило. яке заполонило екрани і усякі "Дом-2" і тому подібні передачі приносять значно більше шкоди. аніж усякі пилки. Ідемо російським шляхом. Там на вулицях убивають і грабують, а телебачення сором"язлово розповідає, як Маня народила Таню, і обоє закохалися у Ваню обоє вагітні. але дитину народити знову треба іт.д.. Маразм завжди більш шкідливий. ніж жах.
Лінк
4920 дн. тому
Возвращаясь к теме, я за цензуру. Уже жить невозможно от этой порнухи, ужасов, пошлости, кровяки на экране.... И пусть умники вроде кокотухи или как ее там не пудрят мозги и не делают вид, что всю эту гадость можно локализировать "віковими обмеженнями", типа значок поставил - и решил проблему. Все это медленно, но верно ползет в нашу жизнь.
куда там пила 7....
4920 дн. тому
нас и без конструктора в могилу живьем закопают В центре Киева открыли мусоросжигательный завод Почти в самом центре Киева, на улице Уманской, открылся мусоросжигательный завод. Причем это случилось полтора месяца назад, и местные жители об этом даже не догадывались. Примечательно, что против возведения подобного завода на Троещине, вдалеке от жилых домов, активисты борются уже многие годы. И его до сих пор не начали строить, поскольку была масса заключений, что сжигание мусора – очень вредная для экологии технология. Завод на Соломенке открылся тихо, заказчиком строительства выступила Юго-Западная железная дорога. Уже сейчас здесь перерабатывают битые бутылки, пластиковые пакеты, остатки еды – словом, все то, что осталось в поездах после пассажиров. Ежегодно тут собираются сжигать около 3 тысяч тонн отходов, передает Сегодня. Как сказал начальник юго-западной железной дороги Алексей Кривопишин, завод абсолютно "чистый". По его словам, во многих европейских городах подобные заводы строят в самом центре города, и в этом ничего нет страшного. "Заводик" отыскать не так-то просто. Он стоит на территории железнодорожного депо и представляет собой небольшую установку, смахивающую на строительный вагончик. По санитарным нормам, любой мусоросжигательный завод запрещено строить ближе, чем в 500 м от жилых домов, но в данном случае люди обитают уже в 200! Причем, о соседстве не знают! "Я слышала, что завод планировали строить. У нас еще собрание обещали, подписи собирали... Но мы были против. Таки построили?! А мы запахов не ощутили...", – сказала жительница Борщаговской Ольга. Но экологи в ужасе. "Безопасных технологий сжигания мусора вообще нет – в воздух выходит вся таблица Менделеева! – говорит известный эколог Владимир Борейко. – Мусор надо утилизировать, а не сжигать – это технологии прошлого века. Мы будем писать в Кабмин и Президенту, чтобы завод срочно закрыли".
Школоло
4920 дн. тому
Деякий час навчався в школі, тому стовідсотково можу сказати, що я не уявляю ким треба бути, щоб перегляд фільму якимось чином вплинув на твоє психічне здоров'я. За шкільне життя я бачив і фільми, і просто ролики де відбувалися такі речі, при перегляді яких члени НЕК мабуть впадали б у кому. Але мені все рівно чогось не хочеться вбивати, грабувати, або повторювати хоч щось з тих відео, як впринципі і всім моїм друзям.
кокотюха
4921 дн. тому
шановна Анно, це фільм не для школярів і не для підлітків. вікові обмеження - до 21 року, і вони справедливі. в тому-таки Інтернеті психічно нетійкі діти теж можуть переглянути, якщо батьки не проконтролюють процес. тому просто не пускати на сеанси школярів - і то вшьо, як кажуть галичани. пильно стежити за тим, щоб школярам не продавали водку, пиво, чіпси, не пускали їх на Пилку - ось що треба, а не забороняти.
Anna Lee
4921 дн. тому
Деякий час працювала в кількох київських школах, тому стовідсотково можу сказати, що подібні стрічки діти та підлітки сприймають надто гостро, серйозно, прямолінійно. Тому з тим, що такі фільми можуть нашкодити психічному здоров'ю, я абсолютно згодна. Вважаю правильним, що заборонили широкий прокат фільму, адже сеанси в кінотеатрах відвідує здебільшого підліткова, неадаптована до перегляду такого кіно, публіка. Дорослі ж люди, цінителі такого жанру, якщо дуже захочуть - скористаються переглядом в інтернеті. хоча згодна з А. Куріною, що після такого шуму навколо даної стрічки, її подивиться набагато більше народу, ніж якби її просто без зайвої реклами показали в кіно..)
кокотюха
4921 дн. тому
я не піду з дитиною на Пилку, бо не ідіот, на відміну від костицького та інших. але сам регулярно ходив, починаючи від частини 2. справді, зали не повні, але попит є. і різанини після сеансів я не бачив. може, за костицьким хтось погнався з пилкою і в масці?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду