Нацрада оголосила попередження цифровому каналу Business і пожаліла «Інтер»

Нацрада оголосила попередження цифровому каналу Business і пожаліла «Інтер»

22 Жовтня 2014
4478

Нацрада оголосила попередження цифровому каналу Business і пожаліла «Інтер»

4478
Нацрада оголосила попередження цифровому каналу Business і пожаліла «Інтер»
Нацрада оголосила попередження цифровому каналу Business і пожаліла «Інтер»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження ТОВ «Телерадіокомпанія "Погода ТБ"» (телеканал Business) за результатами позапланової перевірки і взяла до відома наявність порушень у ПрАТ «Телеканал "Інтер"» за результатами планової перевірки.

 

Планова перевірка телеканалу «Інтер» щодо загальнонаціонального ефірного аналогового мовлення зафіксувала відхилення від програмної концепції, а саме збільшення обсягу інформаційних і розважально-музичних програм за рахунок зменшення фільмопоказу та категорії «Інше», а також збільшення власного і національного продукту за рахунок зменшення іноземного.

 

Нацрада зафіксувала в ефірі «Інтера» порушення закону про вибори, а саме трансляцію політичної реклами в блоках комерційної з ідентифікацією «політична агітація», але без відокремлення від блоку комерційної реклами.

 

У своїх поясненнях керівництво компанії повідомило, що 1 жовтня в ефірі «Інтера» під час розміщення політичної реклами в серверній апаратній стався технічний збій, унаслідок якого політична реклама вийшла без необхідного відокремлення від комерційного блоку. При цьому політична реклама була ідентифікована як передвиборна агітація. Нацрада була проінформована про це заздалегідь окремим листом. «Інтер» запевнив, що усунув збій.

 

Відтак, Нацрада взяла до відома наявність порушення і не стала оголошувати «Інтеру» попередження.

 

Позапланова перевірка ТОВ «Телерадіокомпанія "Погода ТБ"» (телеканал Business) щодо цифрового ефірного мовлення в мультиплексі МХ-3 зафіксувала відхилення від програмної концепції, а саме збільшення обсягу інформаційних і просвітницьких програм за рахунок категорії «Інше» та національного і власного продукту за рахунок іноземного продукту.

 

Однак найбільші зауваження в Нацради виникли щодо іншого порушення - трансляції в денному ефірі каналу Business (із 4:31 до 23:51) анонсу фільму «Насолода», що має обмежену глядацьку аудиторію та демонструється в ефірі з позначкою «червоний квадрат».

 

У своїх поясненнях керівництво компанії запевнило, що демонстрація цього анонсу мала випадковий характер і сталася внаслідок непередбачуваного технічного збою. На каналі запевнили, що ситуація була виявлена і виправлена, а порушення усунуто.

 

Член Нацради Олександр Ільяшенко звернув увагу, що зазвичай на каналах в апаратній цілодобово працює людина, яка відстежує ефір. «Виходить, що він з ранку до вечора дивився цей анонс і не реагував», - зауважив він.

 

Представник каналу Business Сергій Амелічев пояснив, що дався взнаки ще й людський фактор: «У нас небагато фахівців, які знають усі норми закону».

 

Голова Нацради Юрій Артеменко, порівнюючи «технічні збої» «Інтера» і Business, сказав: «В "Інтера" збій тривав секунду, а у вас - цілий день».

 

Члени Нацради одноголосно підтримали оголошення ТОВ «Телерадіокомпанія "Погода ТБ"» попередження.

 

Нагадаємо, позапланову перевірку ТОВ «Телерадіокомпанія "Погода ТБ"» Нацрада призначила 25 вересня на підставі даних свого моніторингу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4478
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду