Україна заборонила в'їзд польським журналістам радикально-націоналістичного видання, що підтримує ДНР (ОНОВЛЕНО)

Україна заборонила в'їзд польським журналістам радикально-націоналістичного видання, що підтримує ДНР (ОНОВЛЕНО)

21 Жовтня 2014
4319

Україна заборонила в'їзд польським журналістам радикально-націоналістичного видання, що підтримує ДНР (ОНОВЛЕНО)

4319
Україна заборонила в'їзд польським журналістам радикально-націоналістичного видання, що підтримує ДНР (ОНОВЛЕНО)
Україна заборонила в'їзд польським журналістам радикально-націоналістичного видання, що підтримує ДНР (ОНОВЛЕНО)

Українські прикордонники затримали на кордоні з Польщею групу журналістів , які працюють на видання польської радикальної націоналістичної організації «Фаланга» (Falange) Xportal.pl. Про це повідомляє сайт польських націоналістів у публікації «Хportal.pl у чорному листі Порошенка».

 

За півгодини після затримання журналістам видали документи, які передбачали трирічну заборону в'їзду в Україну для журналістів Xportal.pl і для активістів організації «Фаланга», пише видання. Портал повідомляє, що у документах було відсутнє обґрунтування такої заборони, але польські націоналісти стверджують, що мова йшла про їх участь у конфлікті на сході України на боці самопроголошеної Новоросії. Журналістів Хportal.pl начебто було звинувачено у «висвітленні конфлікту» на сході України. Керівнику «Фаланги» і редактору Xportal.pl Бартошу Бекеру було закинуто політичну підтримку сепаратистів на Донбасі.

 

Видання націоналістів стверджує, що в Україні існують «чорні списки» з іменами політиків і журналістів, позиція яких «розходиться» з офіційною. Українську владу польське видання називає, повторюючи риторику російських ЗМІ, «прозахідною і олігархічною», яка намагається «контролювати засоби масової інформації», аби приховати «свою політику геноциду проти своїх власних громадян у східній частині країни». Хportal.pl зазначає, що цей інцидент підтвердив рішення польської радикальної націоналістичної організації «інформувати про реальну ситуацію в Новоросії».

 

У Державній прикордонній службі України «Детектор медіа» підтвердили, що 14 жовтня не пропустили на територію України двох громадян Польщі та заборонили їм в'їзд. Проте у Держприкордонслужбі зазначили, що це не було затримання.

 

«14 жовтня двоє громадян Польщі намагалися перетнути кордон в пункті пропуску Рава-Руська (Львівська область - прим. ТК). Нам не було відомо, чи це журналісти. Коли вони подали свої паспорти для того, аби пройти прикордонну перевірку, в автоматичному режимі спрацювала база даних Держприкордонслужби. У випадках, коли в неї, згідно попереднього доручення державних уповноважених органів, вноситься інформація про заборону в'їзду в Україну, прикордонники просто виконують це доручення. Так було і у випадку з двома зазначеними особами», - повідомив речник Держприкордонслужби Сергій Астахов.  

 

Українське інтернет-видання УНН повідомляє, що створена в 2009 році організація «Фаланга», очолювана істориком Бартошем Бекером, є спадкоємицею об'єднання «Національно-радикальний табір - Фаланга» (Oboz Narodowo-Radykalny - Falanga), яке було створено у 1934 році. Організація була розпущена владою Другої Речі Посполитої, в подальшому діяла нелегально. Польська «Вікіпедія» визначає цю організацію як радикальну і фашистську.

 

Водночас російське видання «Лента.ру» повідомляє, що організація «Фаланга», яку очолює Бартош Бекер,  невелика і належить до вкрай правого політичного спектру. Її назва і символіка (рука з оголеним мечем) апелює до фашистського «Національно-радикального табору - Фаланга». В тридцяті роки минулого століття ця структура організувала масштабні погроми єврейської громади Польщі. «Простіше кажучи, це був якийсь аналог російської "Чорної сотні"», - пише «Лента.ру».

 

Російське видання також стверджує, що члени «Фаланги» воюють на боці терористів ДНР, а Бартош Бекер зустрічався з лідерами сепаратистів на сході України.

 

Бартош Бекер (зліва) і лідер сепаратистів Денис Пушилін

 

У 1995 році польські вуличні праворадикали створили нову організацію під старою назвою «Національно-радикальний табір», прийнявши і довоєнну символіку, пише «Лента.ру».  В останні роки організація виступає поряд з консервативно-християнською «Всепольської молоддю» як організатор маршів націоналістів в День незалежності 11 листопада.

 

Бартош Бекер в інтерв'ю сайту Nacjonalista.pl в 2009 році розповів, що вступив в ряди націоналістичного руху п'ятьма роками раніше і спочатку входив до «Всепольської молоді», а потім вийшов, зважаючи на деякі ідеологічні розбіжності, і перейшов в ОНР, де незабаром очолив «Бригаду Мазовії» (бригада Мазовецький), що діяла у Варшаві та її околицях. В 2009 році Бартош Бекер внаслідок розколу він вийшов з ОНР і  створив нову організацію - «Фаланга».

 

В інтерв'ю Бартош Бекер перерахував перелік своїх «звершень» на цій посаді - провокації на акціях лівих сил, організацію першотравневої ходи під гаслом «Робота в Польщі - для поляків», акції проти абортів і так далі. «Польські праворадикали в цьому плані не надто відрізняються від російських або яких-небудь інших», - підсумовує російське видання.

 

«Детектор медіа» 

Фото -  Хportal.pl, «Лента.ру»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4319
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду