Представник Держкомтелерадіо закликав ОБСЄ  зреагувати на дії російських журналістів в Україні

Представник Держкомтелерадіо закликав ОБСЄ зреагувати на дії російських журналістів в Україні

13 Жовтня 2014
3547

Представник Держкомтелерадіо закликав ОБСЄ зреагувати на дії російських журналістів в Україні

3547
Представник Держкомтелерадіо закликав ОБСЄ  зреагувати на дії російських журналістів в Україні
Представник Держкомтелерадіо закликав ОБСЄ  зреагувати на дії російських журналістів в Україні

Директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України Богдан Червак закликає ОБСЄ та інші європейські установи відреагувати на факти участі російських журналістів у злочинах разом з терористами на сході України. Про це йдеться у його листі до представника ОБСЄ з питань свободи медіа Дуні Міятович.

 

Богдан Червак зазначив, що звернутися з цим відкритим листом змушує «ситуація з загостренням активної фази інформаційної агресії Російської Федерації проти України».

 

«Вже понад сім місяців моя країна відбиває не лише збройний напад російсько-терористичних агресорів, а й змушена протидіяти підступній, брехливій і злочинній російській пропаганді...Сьогодні Кремль нарощує інформаційний вплив на власне населення, Україну і світову спільноту, переконуючи їх, що такої держави, як Україна, не існує або вона тимчасова, що українці - це не окремий народ, а лише частина так званого «русского міра» і що РФ не причетна до кривавої бойні, яка триває на українському Донбасі», - написав він.

 

Пан Червак підкреслив, що з метою забезпечення інформаційної безпеки держави Національна рада України з питань телебачення ініціювала заборону окремих російських державних телеканали.

 

Це рішення, як зазначає представник Держкомтелерадіо, зустріло різну реакцію в Європі. «Відключення телеканалів - не стандарти Європи, але іншої можливості протистояти відвертому і безкарному розпалюванню міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі, закликам до війни, посяганням на територіальну цілісність України у нас не було.», - заявляє Богдан Червак.

 

Представник Держкомтелерадіо також зазначає у листі, що «російські журналісти, не ховаючись, особисто беруть участь у скоєнні терористичних актів на сході України».

 

Як зазначає пан Червак, журналісти з РФ «неодноразово і цілком обґрунтовано підозрювались у збиранні для терористів та російських окупантів інформації про розташування, чисельність та озброєння українських військ, у корегуванні вогню».

Богдан Червак нагадав про загиблого фотокореспондента РІА «Новости» Андрія Стеніна. На думку пана Червака, Андрій Стенін «добровільно займався фото- та відеофіксацією злочинів проти людяності - катувань і вбивств українських військовослужбовців терористами. У цьому можна легко переконатися, переглядаючи його репортажі».

 

Також пан Червак згадав інцидент з затриманням журналістів телеканалу LifeNews Олега Сидякіна та Марата Сайченка, які перевозили своїм автомобілем зенітно-ракетний комплекс, «аналогічний тому, з якого збивалися українські гелікоптери та літаки».

 

«Вершиною цинізму з боку пропагандистської машини РФ стала демонстрація російським «Первым каналом» у прямому ефірі сюжету репортера С. Зеніна з обстрілом терористами «ДНР» донецького аеропорту з приміщень, у яких проживають мирні люди. На совісті таких «журналістів» - кров і смерть мирних людей та бійців української армії, які захищають рідну землю від агресора», - написав пан Червак.

 

Директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України стурбований відсутністю реакції європейських інституцій на такі випадки. «Така позиція, а точніше її відсутність лише заохочують представників російських ЗМІ до подальшої безпосередньої участі у військових злочинах проти українського народу. Відбувається дискредитація професії журналіста, підривається довіра до неї. Переконаний, шановна пані Дуня Міятович, що Ви особисто, а також Рада Європи та ОБСЄ докладете належних зусиль для припинення протиправної діяльності російських ЗМІ. Це, з одного боку, сприятиме якнайшвидшому встановленню миру на нашій землі, а з другого - подальшому утвердженню європейських стандартів у сфері ЗМІ і свободи», - написав пан Червак.

 

Пан Червак підкреслив також, що не без участі  європейських інституцій, зокрема  Ради Європи і ОБСЄ, «в Україні здійснюються кардинальні реформи у сфері ЗМІ, які дозволять нашій державі стати по-справжньому європейською, демократичною країною, в якій свобода слова та інформації є однією з основних цивілізаційних цінностей». Зокрема результатом таких дій Богдан Червак називає ухвалення Закону про суспільне телерадіомовлення.

 

Нагадаємо,  26 вересня представники українських і російських журналістських  організацій на зустрічі в Бюро Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович у Відні (Австрія)  ухвалили   спільну заяву із вимогою розслідування загибелі на сході України співробітників іноземних ЗМІ та звільнення захоплених в полон українських журналістів.

 

25 вересня Дуня Міятович обговорила з членами Нацради з питань телебачення і радіомовлення заборону трансляції низки російських телеканалів і в'їзду на територію держави деяким російським журналістам, що поширюють неправдиву інформацію, а також створення суспільного мовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3547
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду