Новий канал судиться з «1+1» за Фреймут і вимагає 1,2 млн грн компенсації. Суд призначив експертизу

Новий канал судиться з «1+1» за Фреймут і вимагає 1,2 млн грн компенсації. Суд призначив експертизу

3 Жовтня 2014
16267

Новий канал судиться з «1+1» за Фреймут і вимагає 1,2 млн грн компенсації. Суд призначив експертизу

16267
Новий канал судиться з «1+1» за Фреймут і вимагає 1,2 млн грн компенсації. Суд призначив експертизу
Новий канал судиться з «1+1» за Фреймут і вимагає 1,2 млн грн компенсації. Суд призначив експертизу

1 жовтня Господарський суд Києва почав розгляд позову Нового каналу (входить до медіагрупи StarLightMedia) до телеканалу «Студія 1+1» (група «1+1 медіа») про порушення прав інтелектуальної власності. Приводом для позову стала поява телепрограми «1+1» «Інспектор Фреймут» з телеведучою Ольгою Фреймут, яка раніше вела на Новому каналі проект «Ревізор». Про це пише газета «Капитал».

 

«Інспектор Фреймут» стартував в ефірі «1+1» з 3 вересня. На думку представників Нового каналу, сценарій, за яким знята програма, повністю відповідає сценарію програми «Ревізор». «Виходячи зі змісту програми "Інспектор Фреймут" видно, що вона створена внаслідок незаконних змін програм "Ревізор"»- заявила юрист Нового каналу Катерина Мороз.

 

Новий канал за порушення його авторських прав вимагає від «1+1» грошову компенсацію в розмірі 1,2 млн грн.

 

Крім цього, юридичний представник Нового каналу виступила з клопотанням про вилучення всіх програм «Інспектор Фреймут», які вже вийшли в ефір «1+1». Також Катерина Мороз попросила суд провести судову аудіовізуальну експертизу програм «Інспектор Фреймут» на предмет її подібності з проектом «Ревізор».

 

Юристи «1 + 1» підтримали свою колегу в частині проведення судової експертизи. Однак вони виступили проти вилучення вже випущених в ефір телепрограм. Подив у юриста «1+1» викликала і сума компенсації, яку просить позивач. «Ваша честь, я взагалі не розумію, чому саме така сума. Це компенсація за один епізод або за декілька - незрозуміло», - звернулася до судді юрисконсульт «1+ 1» Лариса Варичева. Пані Мороз пояснила, що компенсація була розрахована як подвійна ціна продажу формату програми «Ревізор». З цього можна зробити висновок, що формат проекту коштує 600 тис. грн. Як відомо, він був уже проданий у Росію телеканалу «Пятница!».

 

Вислухавши обидві сторони, суддя прийняла рішення відмовити Новому каналу у вилученні програм «1+1» та призначити проведення судової аудіовізуальної експертизи. І тільки після цього продовжити судовий розгляд. Таким чином, слухання справи перенесено на невизначений термін.

 

Обидва канали впевнені у своїй правоті і вважають, що суд підтримає саме їхню сторону. «Ми створили власний аудіовізуальний продукт, на який маємо право власності», - зазначила юрисконсульт «1+1». Вона також додала, що в Україні немає практики юридичного захисту у сфері інтелектуальної власності формату, а також концепції телепрограми. Катерина Мороз, у свою чергу, підкреслила, що телеканал у суді захищає не формат і не концепцію, а сценарій «Ревізора», який, на її думку, був «списаний» програмою «1+1».

 

Довести порушення авторських прав, якщо такі дійсно мали місце, Новому каналу буде непросто, вважає генеральний директор телеканалу O-TV Володимир Орлов: «У нас можна зареєструвати права на торговельну марку, на сценарій. Але сам формат не охороняється». За його словами, сценарій захистити теж непросто. «Внесіть у нього кілька правок - і це вже буде інший сценарій», - сказав він. Продюсер згадує, що між українськими каналами часто виникають розбіжності з приводу використання ідей, але вирішуються вони, як правило, за обопільною згодою.

 

Нагадаємо, що з 2011 року Ольга Фреймут вела на Новому каналі реаліті-шоу «Ревізор». Вона перевіряла заклади громадського харчування та готелі в різних містах країни на предмет якості обслуговування, приготування страв, вмісту продуктів, стану номерів. З початку 2014 року телеведуча перейшла працювати на «1 +1». 3 вересня на телеканалі стартував проект «Інспектор Фреймут», у якому пані Фреймут теж перевіряє заклади громадського харчування.

 

Про те, що пані Фреймут готує ревізорський проект на «1+1», стало відомо в травні. У юридичному департаменті Нового каналу одразу заявили, що якщо новий проект «1+1» виявиться плагіатом, Новий канал має намір «захищатиметься всіма доступними способами».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16267
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
дід
3492 дн. тому
Украли чи ні - хай суд розбирається, а от що спаскудили передачу - це факт.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду