Адміністрація Президента надіслала до СБУ запит «Детектор медіа» щодо звільнення полонених журналістів

Адміністрація Президента надіслала до СБУ запит «Детектор медіа» щодо звільнення полонених журналістів

2 Жовтня 2014
4064

Адміністрація Президента надіслала до СБУ запит «Детектор медіа» щодо звільнення полонених журналістів

4064
Адміністрація Президента надіслала до СБУ запит «Детектор медіа» щодо звільнення полонених журналістів
Адміністрація Президента надіслала до СБУ запит «Детектор медіа» щодо звільнення полонених журналістів

26 вересня «Детектор медіа» надсилала інформаційний запит з проханням надати інформацію щодо просування процесу звільнення з полону терористів журналістів і блогерів у зоні проведення антитерористичної операції на сході України. Як стало відомо сьогодні, 2 жовтня, Адміністрація Президента України перенаправила запит до СБУ - про це в листі «Детектор медіа» повідомила в.о. керівника Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України Світлана Кондзеля.        

                           

Редакція «Детектор медіа» просила надати інформацію щодо звільнення з полону терористичних організацій «ЛНР» і «ДНР», а також російських військових та найманців журналіста каналу ZIK Юрія Лелявського, харківського журналіста часопису «Український простір» Романа Черемського, правозахисника Валерія Макеєва, журналіста телеканалу «Еспресо ТV» Єгора Воробйова, луганського журналіста Олександра Білокобильського (з часу складання запиту він був звільнений з полону), головного редактора луганського інтернет-видання «Політика 2.0» Сергія Сакадинського та донецького правозахисника, громадського діяча і блогера Олександра Кудінова.

 

Зокрема, «Детектор медіа» просила надати відповіді на запитання:

 

- Що відомо про долю вищезгаданих осіб і їхній стан?

- Які відомства і що саме роблять для звільнення цих осіб? Що вже зроблено?

- Які кримінальні провадження відкрито в справі затримання цих осіб?

- Чи висували терористи і російські військові, які утримують цих журналістів і блогерів якісь вимоги? Які саме? Якою була/буде реакція на ці вимоги?

- На яких умовах може бути звільнено цих осіб?

 

Згідно з повідомленням пані Кондзелі, з метою отримання детальної та вичерпної інформації з приводу заходів, які здійснюються відповідними міністерствами та відомствами для звільнення з полону журналістів і блогерів у зоні проведення операції на сході України, запит «Детектор медіа» було надіслано для розгляду та відповідного реагування  Службі безпеки України.

 

«Поділяючи вашу стурбованість щодо долі журналістів, які перебувають у полоні, зазначаємо, що перешкоджання професійній діяльності журналістів є неприпустимим і відповідні державні органи повинні негайно розслідувати такі факти та вживати усіляких заходів для  звільнення журналістів», - повідомили в Адміністрації Президента.

 

«Детектор медіа» зазначає, що надіслала 26 вересня до СБУ аналогічний інформаційний запит, і поки не одержала на нього відповіді.

 

Нагадаємо, за даними ОБСЄ, в полоні представників терористичної організації «ЛНР» досі перебувають співробітник відділу внутрішньої політики та інформації міськради міста Стаханова (Луганська область) Євген Шляхтін і журналіст стахановського видання «Футбольний огляд» Євген Тимофєєв. Таку інформацію під час консультацій журналістських організацій України і Росії в офісі ОБСЄ у Відні (Австрія) оприлюднила голова департаменту ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович.

 

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) оприлюднювали заяву, у якій закликали українську владу та правоохоронні органи докласти максимум зусиль для звільнення полонених українських журналістів. «Відповідну інформацію ми передаємо також міжнародним організаціям - ОБСЄ, Міжнародній федерації журналістів та Європейській федерації журналістів  та до Контактної групи з питань пошуку мирного розв'язання конфлікту на Сході України - і просимо застосувати вплив на міжнародному рівні», - йшлося в документі.

 

25 вересня, під час прес-конференції «Стратегія-2020» Президент України Петро Порошенко заявив, що звільнення українських журналістів з полону є пріоритетним завданням української влади.

 

26 вересня представники українських і російських журналістських  організацій ухвалили  у Відні спільну заяву із вимогою розслідування загибелі на сході України співробітників іноземних ЗМІ та звільнення захоплених в полон українських журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4064
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду