Нове керівництво ДТРК «Крим» звільнило співробітників кримськотатарської редакції – вони будуть судитися

Нове керівництво ДТРК «Крим» звільнило співробітників кримськотатарської редакції – вони будуть судитися

1 Жовтня 2014
2545

Нове керівництво ДТРК «Крим» звільнило співробітників кримськотатарської редакції – вони будуть судитися

2545
Нове керівництво ДТРК «Крим» звільнило співробітників кримськотатарської редакції – вони будуть судитися
Нове керівництво ДТРК «Крим» звільнило співробітників кримськотатарської редакції – вони будуть судитися

Співробітників кримськотатарської редакції Державної телерадіокомпанії «Крим», які пропрацювали на телебаченні більше 10 років, звільнили в рамках реструктуризації підприємства. Дії керівництва колишні працівники ДТРК мають намір оскаржити в судовому порядку. В свою чергу, ініціатори кадрових змін називають свої дії обґрунтованими, посилаючись на те, що редакції необхідне оновлення, повідомляє «Крым. Реалии».

 

Про звільнення редакторів і журналістів кримськотатарської редакції ДТРК «Крим» стало відомо наприкінці минулого тижня. Одна із них редактор Арзи Селімова повідомила, що з ініціативи нового директора редакції Сейрана Мамбетова, який раніше очолював музичну редакцію ДТРК і був призначений на нову посаду в липні замість Сеїтісляма Кішвєєва, були звільнені Зуре Пінка, Ельмаз Велієва, Суріє Ібраїмова, Едіє Мамутова і Айдер Яг'яєв.


«Багато хто з них працював в редакції з перших днів її створення. У всіх великий журналістський досвід. Багато годин роботи в прямих ефірах, авторські проекти, цікаві програми, унікальний відеоархів. Всі вони - звільнені! На руки видані трудові книжки», - написала пані Селімова в своєму профілі Facebook.

 

За повідомленням Арзи Селімової, колектив редакції засмучений, оскільки не вважає Сейрана Мамбетова «людиною, яка може особисто вирішувати долю не тільки журналістів, а й в цілому долю кримськотатарської редакції, долю ефіру, де тепер не буде місця літературній кримськотатарській мові та культурі». Колишня працівниця ДТРК «Крим» також висловила обурення ефірами з «оновленими і легкотравними» для нинішньої ситуації «Хаберлерами і ток-шоу»

 

Редактор Едіє Мамутова, яку також звільнили результаті реструктуризації ДТРК, повідомила, що це було зроблено в той час, коли вона перебувала в декретній відпустці, а до виходу на роботу залишалося три місяці.

 

Арзи Селімова та Едіє Мамутова запевнили видання «Крым. Реалии», що звертатимуться до суду і спробують оскаржити своє звільнення. Керівник російської профспілки працівників культури при ДТРК «Крим» Ольга Мінаєва повідомила ресурсу, що в курсі ситуації, яка склалася і зазначила, що профспілка готує позов у зв'язку зі звільненням працівників кримськотатарської редакції. «У рішенні керівництва телекомпанії є багато порушень у питанні звільнення співробітників, тому ми будемо судитися. Дійдемо до вищого суду, поки не відновимо справедливість», - сказала пані Мінаєва.

 

Арзи Селімова повідомила, що вважає дії Сейрана Мамбетова помстою тим, хто виступав проти його призначення на посаду директора кримськотатарської редакції. У відповідь Сейран Мамбетов висловив незгоду з думкою звільнених працівників. За його словами, рішення про оновлення колективу було прийняте через те, що програми кримськотатарської редакції робилися на низькому рівні. «Тому ми набрали молодих, креативних людей. А колишні працівники - це семеро людей - не підпускали туди нікого», - заявив пан Мамбетов.

 

За його словами, редакція перетворилася на департамент кримськотатарських програм, на її базі створюються нові проекти, збільшився штат співробітників, а в майбутньому році передбачено фінансування в розмірі 45 млн рублів - на технічне переоснащення департаменту. «Ми йдемо до того, щоб створити державний кримськотатарський телеканал», - зазначив Мамбетов.


Між тим, спостерігачі вважають, що зі зміною керівництва кримськотатарської редакції, а також звільненням низки її співробітників, зміниться і редакційна політика. На їхню думку, на каналі вже не буде присутня позиція Меджлісу кримськотатарського народу, а журналісти даватимуть думки тільки тих кримських татар, які працюють у нинішній владі.

 

Нагадаємо, 21 квітня директор ТО кримськотатарських програм ДТРК «Крим» Сеітіслям Кішвеєв і головний редактор цього ТО Шевкет Ганієв пішли у двотижневу відпустку. «Стало дуже важко працювати через цензуру», - зазначив директор ТО.

 

З 21 квітня в ефірі ДТРК «Крим» заборонили транслювати лідера кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафу Джемільова, голову Меджлісу Рефата Чубарова і членів Меджлісу кримськотатарського народу.

 

У квітні виконуючим обов'язки гендиректора ДТРК «Крим» було призначено голову Одеської обласної організації партії «Русское единство» Бориса Ємця. Колишній гендиректор ДТРК «Крим» Степан Гулеватий перейшов на роботу в прес-службу Міністерства курортів і туризму Криму. До 2009 року Борис Ємець очолював одеську телекомпанію АТВ, яку пов'язують з лідером Всеукраїнської політичної партії «Родина» Ігорем Марковим.

 

25 червня директора творчого об'єднання кримськотатарських програм ДТРК «Крим» Сеїтісляма Кішвеєва та Шевкета Ганієва було звільнено за п. 3 ст. 40 КЗпП України (систематичне невиконання працівником без поважних причин своїх обов'язків), а підставою стали «результати службового розслідування».

 

Згодом повідомлялося, що Київський районний суд Сімферополя (Крим) визнав незаконним звільнення директора творчого об'єднання кримськотатарських програм ДТРК «Крим» Сеїтісляма Кішвеєва і висунув рішення поновити його на роботі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2545
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду