Оприлюднено відео «інтерв’ю» полоненого Єгора Воробйова

Оприлюднено відео «інтерв’ю» полоненого Єгора Воробйова

30 Вересня 2014
7060
30 Вересня 2014
13:35

Оприлюднено відео «інтерв’ю» полоненого Єгора Воробйова

7060
Оприлюднено відео «інтерв’ю» полоненого Єгора Воробйова
Оприлюднено відео «інтерв’ю» полоненого Єгора Воробйова

29 вересня в мережі з'явилося відео «інтерв'ю» журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова, яке проводила невідома людина. Відео іменоване як «1 частина пригод київського журналіста в Новоросії».

 

У 10-хвилинному ролику полонений Єгор Воробйов розказує, що поїхав до селища Многопілля в рамках відрядження, аби знімати дії української армії. «Після цього ми потрапили до оточення. Нас запевняли, що там тил, звільнена територія і все спокійно, але виявилося, що ми були в оточенні. Після того, як ми почали говорити і писати про це, Генштаб армії сказав, що нас звільнили, що до нас направили підкріплення, і ми вже вільні. Що, звичайно, не було правдою. Місцеве керівництво прийняло рішення відводити війська, і під час цього колону розбили. Ми зі своєю знімальною групою та декількома військовими потрапили до лісосмуги. Вночі ми відстали від військових і загубилися. Вже наступного дня ми зв'язалися з нашим каналом. Нам сказали, що домовилися про те, що ми можемо вільно вийти, і на нас чекає машина. Ми вийшли і були затримані людьми в формі та зі зброєю. Після чого мене доправили сюди. Генштаб поширював дезінформацію, коли казав, що з нами все в порядку», - розповів журналіст.

 

За словами Єгора Воробйова, з тих пір, як його розділили з оператором «Еспресо TV» Тарасом Чканом і журналістом «Дорожнього контролю» Ростиславом Шапошніковим, йому не повідомляли про долю колег (ще 31 серпня їх передали Червоному хресту - прим. ТК). «Хтось казав, що вони в Києві, а хтось - в Донецьку. Точне їхнє місцезнаходження мені невідомо. Зараз я знаходжуся тут. Мене годують, поять. Я чекаю на свою подальшу долю», - зазначив він.

 

На запитання, чи зв'язувалися з родичами Єгора Воробйова, журналіст повідомив, що утримувачі спілкувалися з його дружиною більше 20 днів назад, тим самим підтвердивши, що відео було зняте нещодавно.

 

Головними запитаннями утримувача Єгора Воробйова були питання про «вказівки», які давали журналістам напередодні їхнього відрядження та те, чи змінилася його думка стосовно подій в Донбасі після його потрапляння до полону.

 

«Нам розказували, що мирне населення вже давно полишило території, де відбуваються бойові дії, що тут залишилися лише військові. Але, окрім «ополчення» тут є багато людей, які досі проживають в місті і захищають свої території», - сказав Єгор Воробйов.

 

В свою чергу, автор відео запропонував українському журналістові зробити «спільний ролик, аби показати думку мирного населення Донбасу». «У вас є бажання, як у журналіста, проїхатись зі мною та нашими бійцями, щоб відзняти мирне населення і показати це як свій матеріал? Я можу вам це організувати, ви поїдете під охороною, але подивитеся на людей - щоб вони висловили вам своє ставлення до української армії. За вимовою ви зрозумієте, де російський контингент, де хто. Ну, одного росіянина ви зустріли - я перед вами», - заявив автор відео.

 

За словами автора відео, він «втрутився у справу Воробйова, аби допомогти йому як журналіст журналісту». «Я особисто допоможу тобі показати думку мирного населення. Щоб вони (ймов. українська сторона - прим. ТК) не думали, що тебе допитує якийсь спецвідділ, я можу показати документи», - сказав він, показавши якесь посвідчення.

 

Після того, як Єгор Воробйов повідомив, що йому як журналісту було б цікаво дізнатися думку обох сторін конфлікту, автор відео оголосив про кінець розмови. «Думаю, ваше питання ми вирішимо. І з обміном, і з усім іншим», - наголосив він.

 


 

Того ж дня дружина Єгора Воробйова, журналістка Олена Солодовнікова опублікувала у своєму профілі в Facebook відеозвернення до Юрія Сапоренка за позивним «Батя», що називає себе «військовим отаманом "Козачого союзу Області війська донського"», у якому висловила надію на якнайскоріше повернення чоловіка додому. «Шановний голова Донецького козацтва Війська донського! Мій чоловік перебуває у вас вже 20 днів. Дякую вам за те, що він ситий, ваші хлопці дали йому одяг та те, що він перебуває в хороших умовах. Наскільки я знаю, ваш позивний - «Батя». Шановний Батя, я прошу вас надати можливість доправити мого чоловіка додому до Україну. Ще раз велике спасибі за те, що виражаєте добре ставлення до нього. Сподіваюся, що найближчими днями я зможу побачити свого чоловіка вдома», - сказала пані Солодовнікова.

 

Нагадаємо, 25 серпня журналіст «Еспресо TV» Єгор Воробйов, оператор «Еспресо TV» Тарас Чкан і журналіст «Дорожнього контролю» Ростислав Шапошніков потрапили в оточення біля міста Іловайська (Донецька область). 28 серпня вони підготували черговий репортаж для «Еспресо TV» про бойові дії в зоні АТО.

 

30 серпня редакція каналу «Еспресо TV» звернулась до Президента України Петра Порошенка, міністра оборони Валерія Гелетея, глави СБУ Валентина Наливайченка та очільника МВС Арсена Авакова з вимогою вжити заходів для порятунку трьох журналістів, які з 25 серпня перебували в оточенні в Іловайську (Донецька область).

 

Того ж дня дружина Єгора Воробйова Олена Солодовнікова від імені рідних, близьких і друзів Єгора Воробйова, Тараса Чкана і Ростислава Шапошнікова розповсюдила заяву з вимогою до уряду України врятувати журналістів будь-яким можливим способом.

 

1 вересня Олена Солодовнікова у своєму Facebook повідомила, що її чоловік потрапив у полон до російських військових, що пізніше також підтвердив один із засновників «Еспресо TV», нардеп Микола Княжицький.

 

2 вересня стало відомо, що російські військові відпустили журналіста «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова та оператора «Еспресо TV» Тараса Чкана. Це сталося ще 31 серпня, коли їх передали Червоному хресту. Ростислав Шапошніков також підтвердив, що всі троє журналістів були захоплені російськими військовими. Єгор Воробйов з невідомих причин залишився в полоні.

 

Під час ефіру на «Еспресо TV» начальник управління інформбезпеки Нацгвардії Юрій Стець, зазначив, що звільнення кореспондента каналу «Еспресо TV» Єгора Воробйова є для ньогопершочерговим завданням.

 

Як повідомив засновник «Еспресо TV» нардеп Микола Княжицький у своєму Facebook, працівники телеканалу не піддають справу розголосу, оскільки активно працюють над звільненням Єгора Воробйова. «Ми зверталися по допомогу до Президента, МО, СБУ та МВС. Поки що з офіційних структур намагається допомагати лише МВС», - зазначив пан Княжицький.

 

Олена Солодовнікова неодноразово висловлювала обурення бездіяльністю офіційних структур, зокрема, МВС та СБУ, які, на її думку, не докладають достатніх зусиль для звільнення полонених, у тому числі, і її чоловіка. За її словами, всі перемовини з людьми, які утримують Єгора Воробйова, відбуваються за особистої ініціативи її та небайдужих колег журналіста.

 

За словами дружини журналіста, керівник Центру звільнення полонених Володимир Рубан заявив їй, що «займатиметься звільненням журналістів в останню чергу, оскільки вони заробляють гроші на війні».

 

Пізніше Олена Солодовнікова заявила, що вважає за потрібне готування окремих перемовників для звільнення журналістів, які потрапили у полон в зоні АТО, а також залучення перемовників з Росії до обміну полоненими. Вона також звернулася до людей, які утримують Єгора Воробйова, з проханням звільнити її чоловіка.

 

23 вересня Голосіївське районне управління ГУ МВС України в місті Києві порушило кримінальне провадження за фактом зникнення журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова в зоні АТО за ст. 146 ч. 1 Кримінального кодексу України («Незаконне позбавлення волі або викрадення»).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7060
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вася
3489 дн. тому
Атаман Казачьего Союза "Область Войска Донского" - Сафоненко Юрий Викторович.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду