Гендиректору Концерну РРТ заборонили вчиняти дії рішенням суду з Донецької області – юрист вбачає в цьому рейдерство

Гендиректору Концерну РРТ заборонили вчиняти дії рішенням суду з Донецької області – юрист вбачає в цьому рейдерство

29 Вересня 2014
6399
29 Вересня 2014
13:50

Гендиректору Концерну РРТ заборонили вчиняти дії рішенням суду з Донецької області – юрист вбачає в цьому рейдерство

6399
Гендиректору Концерну РРТ заборонили вчиняти дії рішенням суду з Донецької області – юрист вбачає в цьому рейдерство
Гендиректору Концерну РРТ заборонили вчиняти дії рішенням суду з Донецької області – юрист вбачає в цьому рейдерство

Тельманівський районний суд Донецької області заборонив генеральному директору Концерну радіомовлення, радіозв'язку і телебачення Олександру Півнюку виконувати обов'язки керівника Концерну РРТ. А виконання обов'язків гендиректора КРРТ суд поклав на посадову особу, визначену статутом КРРТ, до розгляду справи по суті. Про це йдеться в ухвалі суду, датованій 14 липня, яку «Детектор медіа» має у своєму розпорядженні. Із цією ухвалою сьогодні, 29 вересня, КРРТ захопило попереднє керівництво.

 

Ухвалу прийнято на забезпечення позову громадянина Сагірова Кузьми Васильовича до КРРТ і його генерального директора Олександра Півнюка про порушення конституційних прав громадянина України Сагірова на інформацію, порушення прав споживача, якого позбавили можливості отримувати телевізійну трансляцію українських каналів на території Донецької області.

 

На забезпечення свого позову пан Сагіров попросив суд заборонити пану Півнюку вчиняти певні дії та виконувати обов'язки керівника Концерну РРТ.

 

Ухвала була прийнята 14 липня та підлягала негайному виконанню.

 

 

 


 

Керівний партнер юридичної компанії Jurimex, яка надає юридичні послуги Концерну РРТ, Юрій Крайняк звертає увагу на те, що мова йде про забезпечення позову, який ще не був поданий (про це свідчить посилання на ч. 2 ст. 153 Цивільно-правового кодексу України). Відповідно, така ухвала автоматично скасовується, якщо протягом трьох днів не було подано відповідний позов (п. 7 ст. 154, п. 5 ст. 151 ЦПК).

 

Він також звертає увагу на низку інших моментів у судовому рішенні, які викликали його здивування.

 

«Позивач фактично ініціює справу про відновлення трансляції українських каналів, але в забезпеченні позову він просить суд заборонити Олександру Півнюку здійснювати певні дії», - дивується пан Крайняк.

 

«В ухвалі не йдеться ні слова про Костянтина Захаренка (попереднього в. о. гендиректора Концерну РРТ, який 29 вересня проник на територію КРРТ і, зі слів Олександра Півнюка, почав видавати якісь розпорядження. - ТК), суд покладає обов'язки гендиректора на посадову особу, визначену статутом. Зараз Костянтин Захаренко - просто заступник генерального директора, а першим заступником є Володимир Іщук», - зауважує пан Крайняк.

 

У єдиному реєстрі судових рішень відсутня справа за № 246/796/14-а (адміністративна), натомість є справа Тельманівського районного суду Донецької області № 246/796/14-ц (цивільна), у якій ідеться зовсім про інший спір - про стягнення «ДТЕК Донецькобленерго» зі свого споживача заборгованості за спожиту електроенергію.

 

«При цьому, справа за позовом Сагірова до Концерну РРТ - теж цивільна, а не адміністративна, бо в ухвалі суду йде посилання на Цивільно-правовий кодекс», - звертає увагу юрист Jurimex.

 

Пан Крайняк також нагадує, що Тельманівський районний суд Донецької області знаходиться на території, контрольованій терористами ДНР, а суддя Чиньонов, який видав ухвалу, перебуває з 8 серпня у відпустці.

 

На думку пана Крайняка, судова ухвала має ознаки фіктивності. Крім того, він вбачає в ній ознаки рейдерства. «Взагалі, це чисте рейдерство, коли якийсь сторонній суд своєю ухвалою забороняє щось робити керівнику підприємства, тим паче підприємства, яке входить до переліку стратегічних», - наголошує Юрій Крайняк.

 

«Детектор медіа» також звернулася по коментар до інших юристів.

 

Як писала ТК, сьогодні, 29 вересня, Концерн радіомовлення, радіозв'язку і телебачення повідомив про початок рейдерського захоплення підприємства колишнім керівництвом Концерну. «Прибічники цього керівництва за підтримки організованих протестувальників проникли на територію Концерну й вимагають відсторонення чинного керівництва підприємства відповідно до ухвали Тельманівського районного суду Донецької області, що відміняє розпорядження Кабінету Міністрів України № 404-р від 23 квітня 2014 року про призначення Півнюка Олександра Володимировича генеральним директором Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення», - повідомляє сайт КРРТ.

 

Нагадаємо, у квітні Олександр Півнюк став генеральним директором Концерну РРТ. Посада генерального директора Концерну РРТ була вакантною із січня 2013 року, коли Кабмін звільнив Вадима Самсоненка. Виконувачем обов'язків гендиректора був заступник гендиректора Костянтин Захаренко. Практично від моменту призначення Півнюка триває протистояння між прибічниками Захаренка та новим керівництвом.

 

Нагадаємо, новий генеральний директор Концерну РРТ Олександр Півнюк із перших днів після призначення наприкінці квітня наразився на спротив частини колективу, який об'єднався в координаційну раду та почав висувати новому керівництву звинувачення, починаючи від здачі об'єктів Концерну терористам і закінчуючи нібито намаганням довести КРРТ до банкрутства, а на його базі створити новий «Зеонбуд» - приватне підприємство, яке має стати провайдером цифрового телебачення.

 

У Держспецзв'язку, до підпорядкування якого входить Концерн, не виключають, що спротив частини колективу пов'язаний з аудитом і перевіркою діяльності КРРТ часів попереднього очільника - в. о. гендиректора Костянтина Захаренка. А за даними журналіста «Еспресо.TV» Артема Шевченка, щодо екс-керівництва навіть відкрито кримінальне провадження.

 

Пан Півнюк спершу не хотів коментувати конфлікту всередині колективу, мовляв, це внутрішні справи Концерну. Однак коли опоненти вийшли зі звинуваченнями на прес-конференцію, а після цього зірвали брифінг пана Півнюка і голови Держспецзв'язку Володимира Звєрєва, «Детектор медіа» вдалося поспілкуватися з гендиректором Концерну РРТ. В інтерв'ю він відкинув закиди, які йому висувають, та розповів про плани отримання ліцензії провайдера цифрового телебачення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6399
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду