«ЛНР» відпустила луганського журналіста Олександра Білокобильського

«ЛНР» відпустила луганського журналіста Олександра Білокобильського

26 Вересня 2014
6361
26 Вересня 2014
20:39

«ЛНР» відпустила луганського журналіста Олександра Білокобильського

6361
«ЛНР» відпустила луганського журналіста Олександра Білокобильського
«ЛНР» відпустила луганського журналіста Олександра Білокобильського

Бойовики «ЛНР» відпустили луганського журналіста Олександра Білокобильського, якого два тижні утримували в підвалі так званої Військової комендатури «ЛНР» Жовтневого району Луганська. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердила дружина журналіста Ксенія Третьякова.

 

Близько 17:00 вона розмовляла зі своїм чоловіком, і він повідомив, що його звільнили сьогодні, 26 вересня, зранку.

 

Ті, хто його утримував, знали, що він журналіст, оскільки при ньому був ноутбук і вони мали змогу переглянути його контакти і матеріали. Під час затримання пана Білокобильського використовували на так званих «виправних роботах» - він вантажив мішки з піском.

 

Зі слів свого чоловіка пані Третьякова зрозуміла, що з «ЛНР» він «розстався по-хорошому». Про його звільнення ніхто не домовлявся - його відпустили на 14-й день затримання.

 

Дружина журналіста повідомила, що найближчими днями пан Білокобильський має намір повернутися до Харкова, де зараз проживає.

 

Нагадаємо, в суботу, 13 вересня, Олександр Білокобильський вирушив з Харкова, де він проживає, до рідного Луганська, аби відвезти родичам продукти, гроші та ліки. Тривалий час із ним не було зв'язку. 16 вересня дружина журналіста отримала sms-повідомлення з незнайомого номера, підписане ім'ям її чоловіка змісту «Я живий, здоровий. Приїхати не можу».

 

Начальник відділу зв'язків з громадськістю Луганського управління МВС Тетяна Погукай повідомляла, що Олександр Білокобильський ймовірно перебуває в полоні представників терористичної організації «ЛНР».

 

20 вересня ресурс «Сіргіс Інформ» повідомив про те, що причиною викрадення Олександра Білокобильського може бути його професійна діяльність. Також стало відомо, що в полоні «ЛНР» перебуває головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0» Сергій Сакадинський.

 

Правозахисний центр «Поступ», інформаційне агентство Informator.lg.ua, Кримський правозахисний центр «Действие», ініціатива «Восток-СОС» зверталися до Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ та Верховного Комісара ООН з прав людини з проханням вимагати в ході багатосторонніх переговорів негайного і безумовного звільнення з полону «ЛНР» луганських журналістів Сергія Сакадинського та Олександра Білокобильського.

 

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) оприлюднювали заяву, у якій закликали українську владу та правоохоронні органи докласти максимум зусиль для звільнення полонених українських журналістів. «Відповідну інформацію ми передаємо також міжнародним організаціям - ОБСЄ, Міжнародній федерації журналістів та Європейській федерації журналістів  та до Контактної групи з питань пошуку мирного розв'язання конфлікту на Сході України - і просимо застосувати вплив на міжнародному рівні», - йшлося в документі.

 

25 вересня під час прес-конференції «Стратегія-2020» Президент України Петро Порошенко заявив, що звільнення українських журналістів з полону є пріоритетним завданням української влади.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6361
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду