Звинувачення генпрокурора Яреми щодо «цілеспрямованої кампанії» проти Даниленка абсурдне – Бігус

Звинувачення генпрокурора Яреми щодо «цілеспрямованої кампанії» проти Даниленка абсурдне – Бігус

26 Вересня 2014
4675
26 Вересня 2014
13:41

Звинувачення генпрокурора Яреми щодо «цілеспрямованої кампанії» проти Даниленка абсурдне – Бігус

4675
Звинувачення генпрокурора Яреми щодо «цілеспрямованої кампанії» проти Даниленка абсурдне – Бігус
Звинувачення генпрокурора Яреми щодо «цілеспрямованої кампанії» проти Даниленка абсурдне – Бігус

Керівник програми розслідувань «Наші гроші» на телеканалі ZIK Денис Бігус назвав «абсурдним звинуваченням» коментар Генерального прокурора України Віталія Яреми щодо «цілеспрямованої кампанії», організованої проти його заступника Анатолія Даниленка. Про це пан Бігус заявив у коментарі «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, у коментарі «Українській правді» пан Ярема зазначив: «Це трошки накручено (обвинувачення на адресу Даниленка. - УП). Іде цілеспрямована кампанія під одну людину, і щойно ми починаємо готувати підозри проти впливових осіб по нафті, по газовидобуванню, то починають підіймати такі питання».

 

Денис Бігус сказав, що вважає такий коментар набором фраз, а не осмисленою позицією генерального прокурора.

 

«Мені сумно. Що іще можна сказати про коментар генпрокурора, який після детально викладених фактів про комплекс будівель свого заступника та спірний відвід 140 гектарів озер і землі каже, що жодної проблеми в цьому не бачить; що у його заступника син - бізнесмен, отже, і той ні в чому не винний... Тут можна лише знизити плечима й скласти думку про якість роботи генерального прокурора та Генеральної прокуратури», - прокоментував керівник програми розслідувань «Наші гроші».

 

Також він додав: «Це не є осмислений коментар з боку Яреми. Це навіть не заява, просто набір фраз, зміст яких читається так: "Чого ви від мене хочете? Він у мене заступником працює 10 років у чотирьох структурах. Я його всюди за собою тягаю. Відчепіться ви від людини, він мій!"».

 

Щодо звинувачення пана Яреми в організації кампанії, яка нібито ведеться проти пана Даниленка, Денис Бігус додав: «Це звинувачення. Але воно настільки абсурдне. Генеральний прокурор за півроку лише почав готувати якісь "підозри" (підозри проти впливових осіб по нафті, по газовидобуванню, про які йшлося в заяві пана Яреми. - ТК). І через це він вважає, що проти його кадровика і завгоспа - а Даниленко вирішує кадрові питання, як і питання забезпечення матеріально-технічної сторони роботи Генпрокуратури - хтось замовив кампанію. Я вважаю це настільки абсурдним, що не можу навіть прокоментувати».

 

Він підкреслив: «Припустити, що за ці 10 років Ярема хоча би чогось не знає про Даниленка, як мінімум, наївно».

 

Відповідаючи на запитання «Детектор медіа» щодо того, чи продовжують надходити погрози журналістці «Наших грошей» Аліні Стрижак, Денис Бігус сказав: «Погроз Аліні Стрижак більше не надходило. Однак і одна погроза - це досить неприємно».

 

Наразі «Детектор медіа» звернулася з інформаційним запитом до Генеральної прокуратури щодо уточнення коментаря Віталія Яреми.

 

Нагадаємо, Генеральний прокурор призначив службове розслідування за фактом погроз журналістці проекту «Наші гроші» Аліні Стрижак, яка займалась розслідуванням дій заступника генпрокурора Анатолія Даниленка. Водночас генпрокурор вважає, що проти його заступника триває «цілеспрямована кампанія». Ще до проведення розлідування Пан Ярема заявив, що не має запитань до Даниленка як до заступника генпрокурора, який відповідає за кадрові питання та матеріально-технічне забезпечення

 

Він додав, що попросив у Анатолія Даниленка пояснення щодо нерухомості та майна, про які йдеться у матеріалі «Наших грошей».

 

Програму про заступників Генпрокурора Аліна Стрижак готувала на початку вересня. В одному із сюжетів йшлося про заступника Віталія Яреми Анатолія Даниленка, родина якого, як стверджувала журналістка у своєму розслідуванні,  вивела з державної власності 140 гектарів водойм поблизу сіл Хлепча та Солтанівка (Київська область) через фірму «Солтанівка-каскад». Сюжет також розповідав про маєток пана Даниленка в селі Хлепча.

 

23 вересня стало відомо, що журналістці проекту «Наші гроші» Аліні Стрижак погрожували через її розслідування щодо незаконної діяльності заступника Генпрокурора України Анатолія Даниленка.  Керівник програми розслідувань «Наші гроші» заявив «Детектор медіа», що переконаний, що журналістці проекту погрожували саме через розслідування щодо діяльності заступника Генпрокурора України Анатолія Даниленка.

 

24 вересня голова Верховної Ради України Олександр Турчинов заявив, що  погрози журналістці будуть ретельно розслідувані, а генпрокурор Віталій Ярема повинен провести перевірку звинувачень журналістів щодо його підлеглих.

 

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у свою чергу заявив, що журналістка має разом із співробітниками міліції скласти фоторобот чоловіка, який погрожував їй та її родині, і зловмисника правоохоронці знайдуть протягом кількох днів. Вчора, 25 вересня, такий фоторобот було поширено. Водночас він підкреслив, що розслідуваннями діяльності вищих керівників Генпрокуратури займається не МВС, а СБУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4675
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду