Звільнений з полону терористів Дмитро Потєхін сьогодні вирушить до Києва – сестра

Звільнений з полону терористів Дмитро Потєхін сьогодні вирушить до Києва – сестра

26 Вересня 2014
4064
26 Вересня 2014
12:38

Звільнений з полону терористів Дмитро Потєхін сьогодні вирушить до Києва – сестра

4064
Звільнений з полону терористів Дмитро Потєхін сьогодні вирушить до Києва – сестра
Звільнений з полону терористів Дмитро Потєхін сьогодні вирушить до Києва – сестра

Директор Групи європейської стратегії, блогер інтернет-видання «Українська правда» Дмитро Потєхін, якого вчора, 25 вересня, звільнили з полону терористичної організації «ДНР», наразі перебуває в Дніпропетровську. Звідти сьогодні, 26 вересня, ввечері він планує вирушити до Києва, повідомила «Детектор медіа» його сестра Віра Валлє.

 

За словами пані Валлє, вона вже спілкувалася з братом, який повідомив їй, що перебуває в безпеці та почувається добре. «Так, мене нарешті звільнено з-під 48-денного утримання в Донецьку. Дякую всім за турботу. Прошу не забувати про всіх тих, хто досі перебуває в небезпеці», - також написав Дмитро Потєхін у своєму Twitter.

 

Подяку всім небайдужим, які висловлювали бажання допомагати родині Дмитра Потєхіна у його визволенні, висловила і Віра Валлє. За її словами, блогера було звільнено завдяки зусиллям його сім'ї, друзів та усіх, хто добровільно долучився до цієї справи.

 

«Що саме з цього спрацювало - складне питання, відповідь на яке я б саме хотіла знайти, аби мати змогу допомогти родинам, які опинилися в аналогічній ситуації. Ми працювали по всіх каналах, не виключали жодної можливості звернутися в проханні сприяти звільненню Дмитра... Припускаю, що вирішальну роль все-таки зіграли перемовники. Не виключаю й наявність діалогу із державними органами, але в мене є певна критика стосовно їхньої роботи», - повідомила сестра Дмитра Потєхіна.

 

Основною проблемою в питанні визволення цивільних полонених Віра Валлє називає відсутність єдиного підходу до такого роду проблеми. «На жаль, в країні немає ефективної системи, яка б дозволяла здійснювати визволення цивільних полонених на професійному рівні. Родичів не інформують, як варто діяти в подібних ситуаціях. Державні структури радять їм не поширювати інформацію про факт взяття людини в полон. Але наш досвід свідчить, що це скоріш допомагає, а не заважає», - зауважила Віра Валлє.

 

За її словами, звільнення Дмитра Потєхіна не було б досягнуто за відсутності розголосу в ЗМІ та зусиллями перемовників. «Перемовників часто звинувачують в тому, що вони не докладають усіх можливих зусиль для звільнення цивільних полонених. Але справа в тому, що вони не є державними структурами і більшість з них роблять це з добровільної ініціативи. Часто держава просто перекладає на перемовників свої обов'язки, а вони, в свою чергу, роблять практично неможливе», - наголосила Віра Валлє.

 

Згідно з попередньою інформацією, яку одержала сестра блогера, представники «ДНР» звільнили Дмитра Потєхіна без всіляких умов. «Його просто відпустили. Повідомили, що незаконно утримували весь цей час. Чому «ДНР» вчинила саме таким чином, мені невідомо. Звільнені полонені, з якими я спілкувалася раніше, казали, що інколи «ДНР»-івці звільняли просто так, що до полонених там ставляться досить-таки по-людськи, годують...», - повідомила Віра Валлє.

 

Нагадаємо, про факт звільнення директора Групи європейської стратегії і блогера інтернет-видання «Українська правда» Дмитра Потєхіна з полону стало відомо 25 вересня, під час прес-конференції «Стратегія-2020». Про це повідомив Президент України Петро Порошенко.

 

Дмитро Потєхін був захоплений представниками «ДНР» 7 серпня в Донецьку, за годину до відправлення його потягу до Києва. Про те, що пан Потєхін перебуває в полоні, його родичам стало відомо 12 серпня, коли на мобільний батька громадського діяча зателефонувала волонтерка з Донецька. За повідомленням дівчини, інформація про місцезнаходження Дмитра Потєхіна надійшла від її друга, якого разом із ним утримували в підвалі заводу «Ізоляція». Представники «ДНР» закидали блогеру підозри у шпигунстві.

 

8 вересня Дмитро Потєхін розпочав голодування на знак протесту проти його незаконного позбавлення волі. За інформацією каналу ТВі, звільнений співкамерник Дмитра Потєхіна повідомив родині блогера, що його утримують у підвалі заводу «Ізоляція» у Донецьку, де, згідно з попередніми даними, розташовується база батальйону «Восток».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4064
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду