Генпрокурор Ярема призначив розслідування через погрози журналістам, але впевнений, що проти його заступника йде кампанія

Генпрокурор Ярема призначив розслідування через погрози журналістам, але впевнений, що проти його заступника йде кампанія

26 Вересня 2014
3122
26 Вересня 2014
09:11

Генпрокурор Ярема призначив розслідування через погрози журналістам, але впевнений, що проти його заступника йде кампанія

3122
Генпрокурор Ярема призначив розслідування через погрози журналістам, але впевнений, що проти його заступника йде кампанія
Генпрокурор Ярема призначив розслідування через погрози журналістам, але впевнений, що проти його заступника йде кампанія

Генеральний прокурор України Віталій Ярема призначив службове розслідування за фактом погроз журналістці проекту «Наші гроші» Аліні Стрижак, яка займалась розслідуванням дій заступника генпрокурора Анатолія Даниленка. Водночас генпрокурор вважає, що проти його заступника триває «цілеспрямована кампанія». Про це пан Ярема заявив у коментарі «Українській правді» після публікації у блозі Сергія Лещенка «Справа Даниленка». Генпрокурор мовчить, довіра летить у прірву.

 

«Я призначив розслідування, яке здійснюватимуть співробітники, підпорядковані першому заступнику генпрокурора», - сказав Віталій Ярема.

 

За його словами, Анатолій Даниленко попросився у відпустку на час проведення розслідування, але генпрокурор його не відпустив.

 

«У мене немає запитань до Даниленка як до заступника генпрокурора, який відповідає за кадрові питання та матеріально-технічне забезпечення», - заявив пан Ярема, не очікуючи результатів розслідування.

 

Водночас генпрокурор гостро сприйняв критику у ЗМІ на свою адресу і заявив: «Я за посаду не тримаюся, якщо хтось знає, як робити краще - нехай сідає та керує».

 

Він додав, що попросив у Анатолія Даниленка пояснення щодо нерухомості та майна, про які ідеться у матеріалі «Наших грошей». Нагадаємо, на початку вересня журналістка Аліна Стрижак готувала програму про заступників Генпрокурора. В одному із сюжетів йшлося про заступника Віталія Яреми Анатолія Даниленка, родина якого, як стверджувала журналістка у своєму розслідуванні,  вивела з державної власності 140 гектарів водойм поблизу сіл Хлепча та Солтанівка (Київська область) через фірму «Солтанівка-каскад». Сюжет також розповідав про маєток пана Даниленка в селі Хлепча.

 

«Він сказав, що його будинок побудований в 1998 році, а весь цей комплекс споруд належить його сину, якому 30 років і який займається бізнесом», - повідомив Віталій Ярема. Тобто на момент спорудження будинку синові пана Даниленка було 14 років.

 

Генпрокурор вважає, що проти його заступника йде цілеспрямована «кампанія». «Мені здається, що це трошки накручено (обвинувачення на адресу Даниленка. - УП). Іде цілеспрямована кампанія під одну людину, і щойно ми починаємо готувати підозри проти впливових осіб по нафті, по газовидобуванню, то починають піднімати такі питання», - заявив Віталій Ярема.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 23 вересня стало відомо, що журналістці проекту «Наші гроші» Аліні Стрижак погрожували через її розслідування щодо незаконної діяльності заступника Генпрокурора України Анатолія Даниленка.  Керівник програми розслідувань «Наші гроші» на телеканалі ZIK Денис Бігус заявив «Детектор медіа», що переконаний, що журналістці проекту погрожували саме через розслідування щодо діяльності заступника Генпрокурора України Анатолія Даниленка.

 

24 вересня голова Верховної Ради України Олександр Турчинов заявив, що  погрози журналістці будуть ретельно розслідувані, а генпрокурор Віталій Ярема повинен провести перевірку звинувачень журналістів щодо його підлеглих.

 

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у свою чергу заявив, що журналістка має разом із співробітниками міліції скласти фоторобот чоловіка, який погрожував їй та її родині, і зловмисника правоохоронці знайдуть протягом кількох днів. Вчора, 25 вересня, такий фоторобот було розповсюджено. Водночас він підкреслив, що розслідуваннями діяльності вищих керівників Генпрокуратури займається не МВС, а СБУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3122
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду