Міліція відкрила провадження у справі журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова за статтею «Викрадення»

Міліція відкрила провадження у справі журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова за статтею «Викрадення»

24 Вересня 2014
5219
24 Вересня 2014
13:52

Міліція відкрила провадження у справі журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова за статтею «Викрадення»

5219
Спершу київські правоохоронці мали намір відкрити провадження за статтею «Вбивство»
Міліція відкрила провадження у справі журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова за статтею «Викрадення»
Міліція відкрила провадження у справі журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова за статтею «Викрадення»

23 вересня Голосіївське районне управління ГУ МВС України в місті Києві порушило кримінальне провадження за фактом зникнення журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова в зоні АТО за ст. 146 ч. 1 Кримінального кодексу України («Незаконне позбавлення волі або викрадення»). Заяву родини Єгора Воробйова також було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, повідомляє «Дорожній контроль».

 

За словами дружини Єгора Воробйова  журналістки Олени Солодовнікової, спочатку правоохоронці мали намір порушити кримінальне провадження за ст. 115 ККУ - «Умисне вбивство». Працівники міліції повідомили родичів журналіста, що їм потрібно «зайти до їх квартири, аби вилучити речі Воробйова для взяття ДНК».

 

«Журналіст Єгор Воробйов потрапив в полон 30 серпня. З того часу його ситуація перебувала на особистому контролі міністра МВС України Арсена Авакова. Але тільки зараз ми, родина Єгора - його мама і дружина, - вирішили на свою біду формалізувати відносини з людьми в погонах за допомогою заяви. Раніше - не було часу, адже ще три тижні тому Єгор завдяки моїм особистим зусиллям і зв'язкам зміг вийти на зв'язок, йому покращили умови перебування в полоні. До того ж, я щиро вважала, що, оскільки справа «під особистим контролем» самого міністра, нагадувати йому про себе зайвими папірцями не варто», - повідомила дружина журналіста.

 

У відповідь на заяву родини Єгора Воробйова у МВС повідомили, що за фактом його зникнення збираються порушувати кримінальне провадження за ст. 115 - «Умисне вбивство». «Звідки у них такі дані, мені не відомо», - наголосила Олена Солодовнікова.

 

Вона звернулася радника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка зі скаргою на те, що мати Єгора Воробйова протягом трьох днів не мала змоги підписати заяви у слідчих Голосіївського райвідділку. Після його різкого спілкування із слідчими Голосійвського району, із пані Солодовніковою в терміновому порядку зв'язався начальник ГУ МВС в місті Києві Олександр Терещук.

 

«І знову повідомив мені про те, що збирається шукати вбивцю Єгора Воробйова», - повідомила Олена Солодовнікова.

 

На її запитання, чому міліція порушує кримінальне провадження за статтею «Вбивство», якщо відомо, що Єгор Воробйов виходив на зв'язок, пан Терещук відповів, що це - звична практика під час бойових дій. «У нас така практика, ми все по вбивству порушуємо. Це два роки з введенням нового КПК... Давайте інформацію, ми перекваліфікуємо на викрадення... Якщо ДНК потрібне, слідчі так вважають, то будемо брати», - заявив Олександр Терещук.

 

На думку Олени Солодовнікової, подібні дії з боку працівників міліції пов'язані з небажанням займатися визволенням полоненого журналіста. «115-а стаття дає можливість відтягнути час - «шукаємо» (необмежений термін), «не знайшли або знайдемо якесь "зручне обезголовлене тіло"», як це було з українським журналістом Гонгадзе. І завдяки "вбивчій" статті родичі не можуть претендувати на те, щоб зниклого внесли до європейського реєстру про те, що людину було викрадено. І європейці не могли тиснути на Україну, аби вона докладала зусиль для звільнення свого громадянина», - вважає пані Солодовнікова.

 

Нагадаємо, 25 серпня журналіст «Еспресо TV» Єгор Воробйов, оператор «Еспресо TV» Тарас Чкан і журналіст «Дорожнього контролю» Ростислав Шапошніков потрапили в оточення біля міста Іловайська (Донецька область). 28 серпня вони підготували черговий репортаж для «Еспресо TV» про бойові дії в зоні АТО.

 

30 серпня редакція каналу «Еспресо TV» звернулась до Президента України Петра Порошенка, міністра оборони Валерія Гелетея, глави СБУ Валентина Наливайченка та очільника МВС Арсена Авакова з вимогою вжити заходів для порятунку трьох журналістів, які з 25 серпня перебували в оточенні в Іловайську (Донецька область).

 

Того ж дня дружина Єгора Воробйова Олена Солодовнікова від імені рідних, близьких і друзів Єгора Воробйова, Тараса Чкана і Ростислава Шапошнікова розповсюдила заяву з вимогою до уряду України врятувати журналістів будь-яким можливим способом.

 

1 вересня Олена Солодовнікова у своєму Facebook повідомила, що її чоловік потрапив у полон до російських військових, що пізніше також підтвердив один із засновників «Еспресо TV», нардеп Микола Княжицький.

 

2 вересня стало відомо, що російські військові відпустили журналіста «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова та оператора «Еспресо TV» Тараса Чкана. Це сталося ще 31 серпня, коли їх передали Червоному хресту. Ростислав Шапошніков також підтвердив, що всі троє журналістів були захоплені російськими військовими. Єгор Воробйов з невідомих причин залишився в полоні.

 

Під час ефіру на «Еспресо TV» начальник управління інформбезпеки Нацгвардії Юрій Стець, зазначив, що звільнення кореспондента каналу «Еспресо TV» Єгора Воробйова є для нього першочерговим завданням.

 

Як повідомив засновник «Еспресо TV» нардеп Микола Княжицький у своєму Facebook, працівники телеканалу не піддають справу розголосу, оскільки активно працюють над звільненням Єгора Воробйова. «Ми зверталися по допомогу до Президента, МО, СБУ та МВС. Поки що з офіційних структур намагається допомагати лише МВС», - зазначив пан Княжицький.

 

Олена Солодовнікова неодноразово висловлювала обурення бездіяльністю офіційних структур, зокрема, МВС та СБУ, які, на її думку, не докладають достатніх зусиль для звільнення полонених, у тому числі, і її чоловіка. За її словами, всі перемовини з людьми, які утримують Єгора Воробйова, відбуваються за особистої ініціативи її та небайдужих колег журналіста.

 

За словами дружини журналіста, керівник Центру звільнення полонених Володимир Рубан заявив їй, що «займатиметься звільненням журналістів в останню чергу, оскільки вони заробляють гроші на війні».

 

Пізніше Олена Солодовнікова заявила, що вважає за потрібне готування окремих перемовників для звільнення журналістів, які потрапили у полон в зоні АТО, а також залученяя перемовників з Росії до обміну полоненими. Вона також звернулася до людей, які утримують Єгора Воробйова, з проханням звільнити її чоловіка.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5219
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду