НСЖУ та НМПУ закликають владу і правоохоронців звільнити з полону українських журналістів

НСЖУ та НМПУ закликають владу і правоохоронців звільнити з полону українських журналістів

23 Вересня 2014
5510
23 Вересня 2014
17:45

НСЖУ та НМПУ закликають владу і правоохоронців звільнити з полону українських журналістів

5510
НСЖУ та НМПУ закликають владу і правоохоронців звільнити з полону українських журналістів
НСЖУ та НМПУ закликають владу і правоохоронців звільнити з полону українських журналістів

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) закликають українську владу та правоохоронні органи докласти максимум зусиль для звільнення полонених українських журналістів. Про це йдеться у спільній заяві медіа організацій.

 

«Наші колеги Юрій Лелявський, Роман Черемський, Валерій Макеєв, Єгор Воробйов, Дмитро Потєхін, Олександр Білокобильский та Сергій Сакадинський  потрапили в полон до представників ДНР і ЛНР. Доля декого з них узагалі залишається невідомою», - повідомляють НСЖУ і НМПУ.

 

Медійні організації звертають увагу, що журналісти, які потрапили в заручники до терористів, перебували на Донбасі, виконуючи свій професійний обов'язок, і вимагають належного реагування на порушення їхніх прав.

 

НСЖУ і НМПУ також заявляють, що ситуація  з порушеннями прав журналістів на території так званих ДНР та ЛНР є критичною. «Закликаємо міжнародні організації звернути увагу на системне перешкоджання професійній діяльності та постійний тиск по відношенню до наших колег. За останні місяці зафіксовано сотні фактів порушення прав журналістів - погрози, побиття, знущання, позбавлення волі. На територіях, контрольованих бойовиками, цинічно ігноруються не просто права журналістів, а основні права людини», - зазначають організації.

 

Спілка журналістів і медіапрофспілка вважають ситуацію на Донбасі неприпустимою і вимагають належного реагування з боку влади, правоохоронних органів, міжнародних правозахисних організацій.

 

НСЖУ та НМПУ закликають Центр звільнення полонених, Адміністрацію Президента, МВС та СБУ докласти максимум зусиль для з'ясування долі наших колег та звільнення їх із полону. 

 

«Відповідну інформацію ми передаємо також міжнародним організаціям - ОБСЄ, Міжнародній федерації журналістів та Європейській федерації журналістів  та до Контактної групи з питаньname="_GoBack"> пошуку мирного розв'язання конфлікту на Сході України - і просимо застосувати вплив на міжнародному рівні», - заявляють журналістські організації. 

 

За даними НСЖУ-НМПУ, станом на сьогодні, 23 вересня, у полоні на Сході України перебувають:  

 

-журналіст каналу ZIK Юрій Лелявський(23 липня потрапив до полону на Луганщині, куди поїхав зі священиками висвітлювати їхню місіонерську діяльність. У оприлюднених даних «Центру звільнення полонених» його прізвище внесене у список «Невідомо»);

-політичний аналітик, директор Групи європейської стратегії і блогер «Української правди» Дмитро Потєхін (потрапив у полон ДНР 7 серпня, утримувався в підвалі заводу «Ізоляція» та оголосив голодування);

-журналісти Роман Черемський з Харкова (часопис «Український простір») та Валерій Макеєв. За останніми даними, утримувалися у в'язниці так званої Військової комендатури ЛНР у місті Ровеньки (Луганська область);

-журналіст «Еспресо ТВ» Єгор Воробйов (потрапив у оточення під Іловайськом та  з невідомих причин залишається в полоні. За словами журналіста Ростислава Шапошнікова, який був у полоні разом з Єгором Воробйовим, журналісти були захоплені російськими військовими, які підозрювали, що вони є диверсантами-коригувальниками вогню та навідниками.);

-луганський журналіст Олександр Білокобильський, який виїхав на проживання до Харкова. Поїхав до Луганська, щоб відвезти родичам продукти, гроші та ліки. Із ним немає зв'язку з 13 вересня.

- головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0» Сергій Сакадинський. На редакцію сайту терористами  було здійснено напад, захоплено техніку, журналіст не виходить на зв'язок з 28 липня.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», шестеро українських журналістів і блогерів перебувають у полоні терористів ДНР-ЛНР або російських військових: Юрій Лелявський (два місяці), Сергій Сакадинський (майже два місяці), Дмитро Потєхін (півтора місяці), Роман Черемський (місяць), Єгор Воробйов (місяць), Олександр Білокобильський (більше тижня).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5510
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду