Правозахисники вимагають від ОБСЄ та ООН домагатися звільнення з полону «ЛНР» журналістів Сакадинського та Білокобильського

Правозахисники вимагають від ОБСЄ та ООН домагатися звільнення з полону «ЛНР» журналістів Сакадинського та Білокобильського

22 Вересня 2014
3476
22 Вересня 2014
15:49

Правозахисники вимагають від ОБСЄ та ООН домагатися звільнення з полону «ЛНР» журналістів Сакадинського та Білокобильського

3476
Правозахисники вимагають від ОБСЄ та ООН домагатися звільнення з полону «ЛНР» журналістів Сакадинського та Білокобильського
Правозахисники вимагають від ОБСЄ та ООН домагатися звільнення з полону «ЛНР» журналістів Сакадинського та Білокобильського

Правозахисний центр «Поступ», інформаційне агентство Informator.lg.ua, Кримський правозахисний центр «Действие», ініціатива «Восток-СОС» звернулися до Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ та Верховного Комісара ООН з прав людини з проханням вимагати в ході багатосторонніх переговорів негайного і безумовного звільнення з полону «ЛНР» луганських журналістів Сергія Сакадинського та Олександра Білокобильського. Відповідне звернення опублікувало 20 вересня інтернет-видання Informator.lg.ua.

 

Правозахисники повідомляють, що в порушення плану мирного врегулювання конфлікту на сході України, збройними формуваннями так званої «Луганській народної республіки» в заручники захоплено двоє луганських журналістів - Олександр Білокобильський та Сергій Сакадинський.

 

«Ми закликаємо міжнародні журналістські й правозахисні організації, а також міждержавні структури дати оцінку триваючому тиску на журналістів і перешкоджання журналістській діяльності на територіях, контрольованих так званою «Луганською народною республікою», і злочинам, що вчиняються терористами щодо журналістів», - йдеться у зверненні.

 

Правозахисники нагадують, що з квітня 2014 року було зареєстровано кількасот випадків перешкоджання журналістській діяльності на території, контрольованій «Луганською народною республікою» - загрози, напади, викрадення і тортури. «Викрадення Олександра Білокобильського виглядає особливо цинічним, з урахуванням дії перемир'я, проголошеного 5 вересня під час тристоронніх переговорів у Мінську», - наголошують автори звернення.

 

«Ми просимо всі зацікавлені організації та міждержавні інституції, до компетенції яких входить контроль за дотриманням базових прав людини, актуалізувати в ході багатосторонніх переговорів питання неприпустимості тиску на журналістів на території «ЛНР» і вимагати негайного і безумовного звільнення Олександра Білокобильського та Сергія Сакадинський. Діяти необхідно негайно - здоров'я і життя журналістів знаходиться під загрозою!», - йдеться в заяві.

 

Олександр Білокобильський вирушив з Харкова, де тимчасово проживав, у рідне місто для того, щоб передати родичам і знайомим медикаменти та речі. Зв'язок з Олександром Білокобильським перервався 13 вересня. 16 вересня він написав із чужого телефону повідомлення своїй дружині, в якому повідомив, що він «живий, але повернутися не зможе».

 

За наявною в правозахисників інформацією, Олександр Білокобильський узятий у заручники представниками так званої «Луганської народної республіки». Причиною викрадення може бути професійна діяльність Олександра, який у своїх публікаціях стримано критикував дії «уряду ЛНР», припускають правозахисники.

 

У журналістиці пан Білокобильський - з початку 90-х. Працював у газетах «Жизнь Луганска», «Комсомольская правда в Украине», «Молодогвардеец» (був редактором видання), «Реальная газета», «Обозреватель», РІА «Новости». У своїх публікаціях висвітлював, переважно, соціальну проблематику. «Олександр Білокобильський у своїй професійній діяльності завжди дотримувався журналістських стандартів - об'єктивності, збалансованості, неупередженості», - йдеться у зверненні. У Харкові, куди сім'я Олександра переїхала із зони конфлікту, у нього залишилася дружина і десятимісячний син.

 

Сергій Сакадинський з 2004 року - керівник луганської громадської організації Центр «Східна Україна», крім цього, він займається адмініструванням веб-ресурсів та інтернет-проектів у рамках суспільно-політичної, культурної та просвітницької діяльності. В останні роки він був відомий як головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0». У липні озброєні автоматичною зброєю люди, одягнені в камуфльований одяг, захопили комп'ютерну техніку, фото-і відеоапаратуру та інше обладнання інтернет-сайту «Політика-2.0». Сам Сергій з 28 липня не виходить на зв'язок, веб-сайти його суспільних проектів зламані.

 

За наявною в правозахисників інформацією, Сергій Сакадинський також утримується в заручниках представниками «ЛНР».

 

Нагадаємо, що загалом у полоні терористів або російських військових перебувають шестеро журналістів і блогерів: Юрій Лелявський, Сергій Сакадинський, Дмитро Потєхін, Роман Черемський, Єгор Воробйов, Олександр Білокобильський.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3476
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду