Білоруські медійники підтримали бойкот з’їзду Європейської федерації журналістів у Москві

Білоруські медійники підтримали бойкот з’їзду Європейської федерації журналістів у Москві

18 Вересня 2014
3171
18 Вересня 2014
14:38

Білоруські медійники підтримали бойкот з’їзду Європейської федерації журналістів у Москві

3171
Білоруські медійники підтримали бойкот з’їзду Європейської федерації журналістів у Москві
Білоруські медійники підтримали бойкот з’їзду Європейської федерації журналістів у Москві

«Білоруська асоціація журналістів» (БАЖ) вирішила не брати участі у щорічному з'їзді Європейської федерації журналістів (ЄФЖ/EFJ), який має відбутися 20-22 листопада у Москві (Росія) на знак солідарності з українськими колегами. Про це йдеться у відкритому листі ГО «Білоруська асоціація журналістів», опублікованому на сайті організації.

 

«Керуючись принципами кодексів етики Міжнародної Федерації Журналістів та ГО "Білоруська асоціація журналістів", а також почуттям глибокої поваги до українського народу, вимушеного вести на своїй землі неоголошену війну з сепаратистами, Правління ГО "БАЖ" прийняло рішення утриматися від участі в конференції Європейської федерації журналістів, яка пройде в листопаді в Москві, в знак солідарності з українськими колегами», - заявляють білоруські журналісти.

 

«Білоруська асоціація журналістів» вважає конференцію EFJ головною подією року в світі європейської журналістики і тому від імені членів національної організації висловлює незгоду з проведенням цього заходу в столиці держави, влада якого останнім часом цілеспрямовано сприяє руйнуванню етичних та професійних стандартів журналістики.

 

«На наших очах в російських медіа відбувається безсовісна підміна інформаційної функції засобів масової інформації маніпулятивної і пропагандистської. Безпрецедентна хвиля державної пропаганди, яка обрушилася на жителів самої Росії і всіх країн, куди мають доступ російські ЗМІ, підриває довіру до медійного слова в цілому. Особливо гостро це відчувається в країнах, що межують з Російською Федерацією, до яких відноситься і Білорусь. Очевидно, що влада Росії безпосередньо стимулює цей ганебний процес, публічно і масово відзначаючи державними нагородами найбільш активних учасників руйнування базових принципів об'єктивної журналістики», - йдеться у відкритому листі БАЖ.

 

Білоруським журналістам здаються непереконливими аргументи частини європейських колег, що в цей складний для російської журналістики момент проведення щорічної конференції EFJ в Москві стане вираженням міжнародної підтримки російському журналістському співтовариству.

 

«На нашу думку, існує високий ризик того, що конференцію EFJ використовують в пропагандистських цілях російська влада й ідеологічно корумповані масмедіа для посилення своєї пропагандистської позиції. Однак ми цінуємо позицію тих членів EFJ, які будуть в листопаді в Москві захищати принципи свободи слова і стандарти професійної етики, і бажаємо їм досягти успіху на цьому шляху», - зазначають у БАЖ.

 

«Білоруська асоціація журналістів» висловила скорботу за російським колегам, що стали жертвами неоголошеної війни, а також - глибоку повагу і солідарність з тією частиною російського журналістського співтовариства, яка в неймовірно складних умовах дотримується сьогодні правди і принципів об'єктивного висвітлення подій.

 

«Ми вражені їхньою мужністю і переконані, що професіоналізм і громадянська відповідальність допоможуть їм витримати і повернути довіру до друкованого слова і голосу медіа як в країні, так і за її межами», - заявляють білоруські журналісти.

 

Нагадаємо, представники Асоціації польських журналістів, Національної спілки журналістів України та Незалежної медіапрофспілки України закликали всі організації європейських журналістів змінити місце проведення щорічного з'їзду Європейської федерації журналістів, який запланований на 20-22 листопада в столиці Російської Федерації - Москві. Відповідне звернення схвалили 14 вересня учасники ІІ українсько-польського форуму, який відбувся в місті Казимеж-Дольний у Польщі.

 

Раніше Асоціація польських журналістів і НСЖУ спільно з НМПУ робили окремі заяви із закликом бойкотувати з'їзд ЄФЖ у Москві.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3171
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду