Дружина полоненого Єгора Воробйова: мені заявили, що «журналістів звільнятимуть в останню чергу»

Дружина полоненого Єгора Воробйова: мені заявили, що «журналістів звільнятимуть в останню чергу»

15 Вересня 2014
5775
15 Вересня 2014
15:27

Дружина полоненого Єгора Воробйова: мені заявили, що «журналістів звільнятимуть в останню чергу»

5775
Дружина полоненого Єгора Воробйова: мені заявили, що «журналістів звільнятимуть в останню чергу»
Дружина полоненого Єгора Воробйова: мені заявили, що «журналістів звільнятимуть в останню чергу»

Редактор програми «Народна прокуратура» на каналі «112 Україна», дружина полоненого журналіста телеканалу «Еспресо TV» Єгора Воробйова Олена Солодовнікова заявляє, що Центр звільнення полонених, у списках якого він числиться, «займатиметься звільненням журналістів в останню чергу». Про це, за словами пані Солодовнікової, керівник Центру Володимир Рубан заявив під час запису програми «Говорить Україна» на каналі «Україна». Цю інформацію вона повідомила «Детектор медіа» особисто.

 

«Я була присутня на записі випуску програми, присвяченого звільненню військовополонених. Але, окрім цього, в студію також запросили мене як дружину полоненого журналіста та сестру полоненого журналіста Дмитра Потєхіна. Ми, як представники двох журналістів, звичайно ж, ставили питання, що робиться для їх звільнення. У відповідь Володимир Рубан повідомив мені, що журналістів з полону будуть звільняти в останню чергу, оскільки вони заробляють гроші на війні. Я, звичайно, запитала, а він, часом, на звільненні полонених не заробляє? На що він промукав щось невиразне», - повідомила Олена Солодовнікова.

 

Вона також висловила сподівання, що даний епізод вийде в ефір програми на каналі «Україна».

 

«Так у нас ставляться до журналістів, які їдуть працювати до зони АТО. Якщо хтось гадає, що вони прямують туди, отримуючи за це золоті гори, то це хибна думка. Заробітна платня мого чоловіка в рамках роботи над програмою «Хроніки війни з Артемом Шевченком» від цього не змінилася», - заявила Олена Солодовнікова.

 

«Також, за версією Рубана, Шапошніков, Воробйов і комбат Береза їхали в броньованій машині, яку не обстрілювали, а звідки стріляли самі. З такими заявами я стикаюся вперше», - повідомила дружина зниклого журналіста.

 

На запитання «Детектор медіа», чи справді Володимир Рубан вважає подібним чином, а Центр звільнення полонених не ставить на меті першочергове звільнення журналістів, пан Рубан різко відповів, що журналісти займаються не своєю справою і «обговоренням пліток замість того, аби зайнятися ділом».

 

За словами Олени Солодовнікової, хоча Єгор Воробйов потрапив до списків Центру звільнення полонених, про його місцезнаходження і долю досі нічого не відомо. Телефонні номери, за журналістка зв'язувалася з чоловіком раніше, не відповідають. «Ми покинули сподівання на офіційні структури. Наразі ми звернулися за допомогою до низки перемовників, прізвища яких ні про що не скажуть. Але, принаймні, вони висловлюють бажання допомогти родині Єгора Воробйова», - наголосила журналістка.

 

Нагадаємо, 25 серпня журналіст «Еспресо TV» Єгор Воробйов, оператор «Еспресо TV» Тарас Чкан і журналіст «Дорожнього контролю» Ростислав Шапошніков потрапили в оточення біля міста Іловайська (Донецька область). 28 серпня вони підготували черговий репортаж для «Еспресо TV» про бойові дії в зоні АТО.

 

30 серпня редакція каналу «Еспресо TV» звернулась до Президента України Петра Порошенка, міністра оборони Валерія Гелетея, глави СБУ Валентина Наливайченка та очільника МВС Арсена Авакова з вимогою вжити заходів для порятунку трьох журналістів, які з 25 серпня перебували в оточенні в Іловайську (Донецька область).

 

Того ж дня дружина Єгора Воробйова Олена Солодовнікова від імені рідних, близьких і друзів Єгора Воробйова, Тараса Чкана і Ростислава Шапошніковарозповсюдила заяву з вимогою до уряду України врятувати журналістів будь-яким можливим способом.

 

1 вересня Олена Солодовнікова у своєму Facebook повідомила, що її чоловік потрапив у полон до російських військових, що пізніше також підтвердив один із засновників «Еспресо TV», нардеп Микола Княжицький.

 

2 вересня стало відомо, що російські військові відпустили журналіста «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова та оператора «Еспресо TV» Тараса Чкана. Це сталося ще 31 серпня, коли їх передали Червоному хресту. Ростислав Шапошніков також підтвердив, що всі троє журналістів були захоплені російськими військовими, які підозрювали, що журналісти є диверсантами-коригувальниками вогню та навідниками.

 

Наразі Тарас Чкан і Ростислав Шапошніков знаходяться у безпеці у Києві. А Єгор Воробйов з невідомих причин залишився в полоні.

 

Під час ефіру на «Еспресо TV» начальник управління інформбезпеки Нацгвардії Юрій Стець, зазначив, що звільнення кореспондента каналу «Еспресо TV» Єгора Воробйова є для нього першочерговим завданням.

 

Як повідомив засновник «Еспресо TV», нардеп Микола Княжицький у своєму профілі у Facebook, працівники телеканалу не піддають справу розголосу, оскільки активно працюють над звільненням Єгора Воробйова. «Ми зверталися по допомогу до Президента, МО, СБУ та МВС. Поки що з офіційних структур намагається допомагати лише МВС», - зазначив пан Княжицький.

 

Олена Солодовнікова неодноразово висловлювала обурення бездіяльністю офіційних структур, зокрема, МВС та СБУ, які, на її думку, не докладають достатніх зусиль для звільнення полонених, у тому числі, і її чоловіка. За її словами, всі перемовини з людьми, які утримують Єгора Воробйова, відбуваються за особистої ініціативи її та небайдужих колег журналіста.

 

14 вересня учасники ІІ українсько-польського форуму, зокрема, Представники Асоціації польських журналістів, Національної спілки журналістів України та Незалежної медіапрофспілки України, закликали російську владу звільнити українського журналіста Єгора Воробйова та нагадали, що в полоні крім нього досі перебувають чотири українські журналісти: Юрій Лелявський (з 23 липня), Дмитро Потєхін (із 7 серпня), Валерій Макєєв та Роман Черемський (від 30-31 серпня).

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5775
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Оля
3481 дн. тому
І не кажіть...скільки це буде все продовжуватись?
Люди
3482 дн. тому
Поскорее бы это все уже закончилось((
Николай
3482 дн. тому
Ну конечно они в последнюю очередь будут договариваться насчет освобождения журналистов, ведь им ой как не нужна правда сейчас для наших зрителей, кто и что там делает на самом деле!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду