Словенську журналістку судитимуть за публікацію секретної державної інформації

Словенську журналістку судитимуть за публікацію секретної державної інформації

14 Вересня 2014
3258
14 Вересня 2014
13:42

Словенську журналістку судитимуть за публікацію секретної державної інформації

3258
Словенську журналістку судитимуть за публікацію секретної державної інформації
Словенську журналістку судитимуть за публікацію секретної державної інформації

Суд у Любляні (Словенія) постановив притягнути до відповідальності журналістку Анушку Деліч (Anuška Delić) за оприлюднення засекреченої державної інформації, повідомив віденський Міжнародний інститут преси (IPI).

 

Досудові слухання в справі призначені на початок жовтня. Якщо репортерку-розслідувачку провідної щоденної загально словенської газети Delo буде визнано винною, згідно з кримінальним кодексом їй загрожує тюремне ув'язнення терміном до 3 років.

 

Висунуті проти Анушки Деліч звинувачення пов'язані з публікацією  серії її статей у переддень парламентських виборів у Словенії, що відбулися 2011 року. У них вона відстежила зв'язки словенської  неонацистської організації «Кров і честь» (Kri in čast) з ліво-центристською партією соціал-демократів (Socialni demokrati-SD), яка попри скандал довкола своєї діяльності завдяки політичній кон'юнктурі прийшла до влади, а з минулого року перебуває в опозиції.    

 

Рішення щодо судового процесу проти журналістки-розслідувачки було ухвалено минулого тижня після правничих дискусій, що тривали понад півтора року.

 

Словенське агентство розвідки й безпеки (SOVA), яке після гучного інциденту у Норвегії з Андерсом Брейвіком розслідує  правий екстремізм у балканській країні,  стверджувало, що пані Деліч використовувала для своїх статей інформацію, незаконно отриману з його  файлів.

 

Відомство подало проти журналістки судовий позов. У квітні 2013 року пані Деліч було пред'явлено звинувачення. Однак обвинувачувальний  висновок лишався нерозкритим до минулого  тижня.

 

Його подробиці опублікувала минулої п'ятниці газета Delo.

 

За словами Деліч, документ свідчить,  що раніше обвинувачення домагалося  отримати ордер на доступ до записів її телефонних розмов. Це мало на меті розкрити джерело її інформації у SOVA. Однак, суд, очевидно, відхилив це прохання.

 
В інтерв'ю IPI Деліч висловила «полегшення» у зв'язку з тим, що вона, зрештою, має до нього доступ.
«Ознайомившись з документом, як і раніше, я вважаю судовий процес проявом політичного переслідування мене як журналістки. Адже я викривала те, що    в одній з найбільших політичних партій є неонацисти, - сказала Анушка Деліч. - Це зловживання інститутом кримінального переслідування задля політичних вигод. Обвинувачувальний висновок, на мій погляд, шахрайський. Його єдина мета - спроби дістатися моїх джерел».

 

Міжнародний інститут преси (IPI) та його філія - Медіа-організація Південно-Східної Європи (SEEMO) висловили занепокоєння судовим переслідуванням журналістки, за яким вони «пильно стежать».   

 
Менеджер з питань свободи преси IPI Барбара Тріонфі (Barbara Trionfi) заявила: «Ми стурбовані, передусім, тим, що  прокуратура й загалом судові органи Словенії так довго вивчали справу Деліч і формулювали звинувачення проти неї. Те, що невирішені й досі ці серйозні звинувачення  нависають над журналісткою, - абсолютно неприйнятно».

 

«Журналісти мають право висвітлювати проблеми, які становлять суспільний інтерес, - наголосила речниця IPI. - Це вочевидь стосується і статей Деліч. Ми  не в змозі збагнути, який актуальний державний інтерес виправдовує це переслідування. Само собою зрозуміло, чому спецслужба хоче виявити джерело витоку інформації. Однак вона може  зробити це без тиску чи переслідування медіа».

 

Висловивши скептичне ставлення до  справи, пані Тріонфі закликала словенських суддів негайно відкинути звинувачення проти журналістки-розслідувачки.  

 

Генеральний секретар SEEMO Олівер Вуйович (Oliver Vujović) додав суттєве зауваження: «Мене турбує те, що така  справа розглядається в Євросоюзі, який повинен подавати позитивний приклад свободи преси іншим країнам. У даному випадку як Словенія так і ЄС надсилають хибний меседж».

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - http://www.freemedia.at

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3258
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду