Ткаченко, Федорів та Шабанов розповіли, як зняти хорошу короткометражку

Ткаченко, Федорів та Шабанов розповіли, як зняти хорошу короткометражку

12 Вересня 2014
6424
12 Вересня 2014
16:30

Ткаченко, Федорів та Шабанов розповіли, як зняти хорошу короткометражку

6424
11 вересня троє членів журі конкурсу THE NEXT BIG THING-2014 від «1+1 медіа» Олександр Ткаченко, Андрій Федорів та Андрій Шабанов в рамках майстер-класу розповіли потенційним учасникам пітчингу, як цікаво зняти короткометражку
Ткаченко, Федорів та Шабанов розповіли, як зняти хорошу короткометражку
Ткаченко, Федорів та Шабанов розповіли, як зняти хорошу короткометражку

Охочих відвідати майстер-клас «Як вкласти велику ідею в коротке відео» виявилося більше, ніж стільців у одному з залів кінотеатру «Оскар» в ТЦ Gulliver. Послухати поради відомих медійників прийшли здебільшого молоді кінематографісти, багато з яких  підтвердили свої плани підготувати відеороботу для конкурсу.

 

Для участі у пітчингу від «1+1 медіа» потрібно зняти трихвилинне відео на тему «Мир» та надіслати її на сайт проекту до 30 вересня.

 

 

 Андрій Шабанов, Андрій Федорів і Олександр Ткаченко знають, як вкласти велику ідею в короткий фільм

 

Кожен зі спікерів показав аудиторії декілька фільмів та відеороликів, які, на його думку, містять ключові елементи, необхідні для того, щоб робота «зачепила», вразила та запам'яталася глядачу. Були продемонстровані роботи з України, Великобританії, Туреччини, Грузії та інших країн.

 

Генеральний директор групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко підкреслив, що «окрім фільмів, в яких ключовою є художня складова, "1+1 медіа" буде шукати також роботи з міцною соціальною основою».

 

До слова, учасники пітчингу не мають обмежень у жанрі відео роботи, висувається лише вимога щодо хронометражу.

 

Олександр Ткаченко зазначив, що додивлятиметься до кінця роботи, трохи довші за 3 хвилини, в той час як відомий маркетолог, власник компанії fedoriv.com Андрій Федорів, заявив, що після останньої секунди 3-ї хвилини вимикатиме відео.

 

 

 Олександр Ткаченко впевнений, що в Україні невдовзі збільшиться кількість студій-продакшнів

 

«Коли ми говоримо про короткий метр, то в рекламі ми на нього приречені. У рекламних агентств, як правило, просто немає грошей на довгий метр, кожна секунда коштує дуже дорого», - зазначив він.

 

Перші 6 секунд ролику, на думку пана Федоріва, чи не найважливіші, бо саме вони впливають на те, вимкне глядач відеозапис, наприклад, в Youtube, чи додивиться до кінця, незалежно від того, скільки хвилин відео триватиме.  

 

«Дуже важливими для роботи є правда, або так звана «правда життя», або несподівана правда. Однією з ключових проблем реклами, так само, як і кіно - є неправдивість, "целофанові люди, родини, які живуть целофанове життя", якому глядач не вірить. В рекламі це цілий жанр соціально-побутового реалізму, згадайте: родина, в якій обов'язково є і син, і дочка, сідає їсти (але не їсть, бо це не кінематографічно виглядає!), мама подає страви...Ми намагаємося знімати іншу, правдиву рекламу. Про правдивість я бажаю не забувати і вам, коли готуватимете свою стрічку», - зазначив Андрій Федорів.

 

Також, на думку фахівця з реклами, режисерам короткого метро не варто занадто захоплюватися діалогами - слова для відеороботи не найважливіші, головне, щоб був чіткий меседж, а його можна передати і завдяки відеоряду з музикою.

 

«Головне розуміти, що ти хочеш сказати глядачу. Перед тим,  як знімати відео на 3 хвилини, подумайте, як розповісти за 10 чи 20 секунд - це дуже важливо. Якщо у вас це вийде, потім вже можна розширювати подачу, додавати об'єм», - порадив Андрій Федорів.

 

 Андрій Федорів переконаний, що головне - перші 6 секунд фільму

 

Пан Федорів підкреслив: людина, яка щось створює, повинна бути готова ризикувати. «Щось цікаве, нестандартне - це завжди ризик, без нього ідеї не буває, про це писав ще Оскар Вайльд. Також важливою є драматургія, незвичайний, непередбачуваний фінал», - вважає він.

 

Андрій Шабанов - теле- та рідоведучий - на пітчингу представляв радіостанцію «Просто Радіо». Він розповів аудиторії про те, як вчать знімати фільми у коледжі Ohio&Illinois Centre of Broadcasting, де сам Шабанов вчився на початку 2000-х років. Там йому довели, що для кіно необов'яково треба мати багато грошей.

 

«Це було 11 років тому, тоді відео знімали ще на камери mini dv. Ми ж всі з вами живемо в унікальний час. Недавно я десь читав, що люди на нашій планеті зараз за одну хвилину роблять більше фото, ніж на початку 20 століття - за цілий рік. Найпопулярнішою камерою є камера вашого iPhone, яка дає чудову картинку. Знімати можна з мінімальним бюджетом - головне мати історію», - зазначив він.

 

Саме на історію, яку розповідає фільм учасника, Андрій Шабанов насамперед звертатиме увагу при оцінюванні.

 

«Як правило, успішними короткометражками стають або смішні, або шокуючі. Але в будь-якому разі в них має бути несподіванка, так званий "вау ефект". Як у будь-якого твору, є зав'язка, кульмінація, і розв'язка - от вона і має бути "вау", кінцівка має глядача "добити"», - вважає він.

 

 

 Андрій Шабанов розкрив секрет успішного короткого фільму

 

Аналізуючи показані на майстер-класі короткометражки, ведучий запропонував учасникам подумати над «подвійним фіналом» свого фільму, або, наприклад, обіграти якесь відоме прислів'я.

 

Усі спікери зійшлися на думці, що найголовніше, аби фільм викликав емоції - неважливо, негативні чи позитивні.

 

«Відеоробота має викликати відгук в серці глядача, змушувати його думати про неї, співпереживати», - зазначив пан Ткаченко.

 

Він підкреслив, що цей пітчинг - це насамперед можливість комунікації з молодими талантами, як для «1+1 медіа», так і для його колег по журі.

 

Охочих взяти участь у заході виявилося більше, ніж стільців

 

«Для вас же це і можливість кар'єрного зростання, і обміну ідеями та досвідом. Ми бачимо позитивні результати проекту THE NEXT BIG THING, бо вже взяли на роботу трьох учасників попередніх пітчингів, вони успішно розвиваються у нашій компанії, ми в контакті з багатьма іншими», - сказав гендиректор «1+1 медіа».

 

Цього року у традиційному конкурсі THE NEXT BIG THING-2014 оцінюватимуться лише короткометражні фільми, минулого року учасники пітчингу ідей від «1+1 медіа» надсилали на конкурс бізнес-проекти телевізійних шоу.

 

Переможців конкурсу чекають нагороди

 

Конкурс пройде у кілька етапів. До 30 вересня приймаються відео робити на тему «Мир», а з 1 жовтня розпочнеться глядацьке голосування. Також роботи оцінюватиме журі, до якого окрім трьох спікерів майстер-класу ще входять продюсери «1+1 продакшн» Вікторія Лєзіна-Масляна та Олег Боднарчук, а також український кінорежисер Михайло Іллєнко.

 

За результатами глядацького та експертного вибору 13 жовтня буде оголошено 50 кращих робіт - автори яких вийдуть у півфінал. Для них «1+1 Медіа» проведе тренінг і за вихідні, 18 і 19 жовтня, півфіналісти повинні будуть відзняти і змонтувати відео на нову тему. 

 

21 жовтня буде оголошено трьох переможців, які отримають призи - камери GoPro. Крім того, буде оголошена спеціальна нагорода від партнерів конкурсу та приз глядацьких симпатій.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6424
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду