Трудовий спір на М1: Як звільняються стилісти

Трудовий спір на М1: Як звільняються стилісти

8 Вересня 2014
8416

Трудовий спір на М1: Як звільняються стилісти

8416
Протягом року з телеканалу М1 звільнилося кілька десятків працівників. Керівництво пояснює кадрові рішення «оптимізацією виробництва». Тим часом незадоволені працівники звернулися до суду
Трудовий спір на М1: Як звільняються стилісти
Трудовий спір на М1: Як звільняються стилісти

Взятися за цю тему «Детектор медіа» спонукало звернення до редакції колишньої співробітниці стилю й візажу М1 Тетяни Федорової. За десять років роботи на телеканалі вона була провідним художником-модельєром, заступником керівника відділу, виконувачем обов'язків керівника відділу.

 

Однак на початку серпня її було звільнено з М1 за скороченням. Разом із Тетяною роботу втратили ще три співробітника відділу. А півроку тому його залишив керівник цього департаменту, нині головний стиліст телеканалу «1+1» Юрій Жуйков.

 

За даними Тетяни Федорової, починаючи з осені минулого року з М1 було звільнено до ста працівників. Генеральний директор телеканалу Валентин Коваль уточнив, що йдеться про понад 50 осіб. Анонімний співрозмовник «Телеритики», колишній співробітник М1, додав: «Істина десь посередині - загалом ідеться про кілька десятків осіб».

 

Тетяна Федорова, яка створила осередок Незалежної медіа-профспілки на М1, звернулася до НМПУ з проханням захистити її права. Адже серед скорочених працівників М1 - члени осередку НМПУ і люди, які намагалися відстоювати свої права.

 

 

Конфлікт у юридичній площині

 

Як пояснив у коментарі «Детектор медіа» юрист НМПУ Олександр Тарасов, у цій справі Незалежна медіа-профспілка захищає права незаконно, на її думку, скорочених працівників М1. Серед них - екс-працівники М1 Оксана Біла, Анна Добрий-Вечір, Ольга Карташева, Марія Коломієць, Віра Кортуняк, Вікторія Лаврова, Анна Матвієнко, Поліна Подобєдова, Світлана Попова, Тетяна Федорова та Наталія Цилюрик. Як зазначається в тексті позову (завантажити файл), 14 травня відповідачем (телеканалом М1 - ТОВ «Телеодин». - ТК) було видано наказ №20вк про скорочення штату працівників у зв'язку зі внесенням істотних змін в організацію виробництва і праці на підприємстві та зміни його структури. Проте позивач (НМПУ) з відповідним наказом не згоден, вважаючи його таким, що не відповідає Кодексу законів про працю в Україні.

 

Як уточнив пан Тарасов, скорочення на М1 керівництво каналу пояснює виробничими змінами. «При цьому частину скорочених працівників прийняли на роботу. А інших - особливо тих, які чинили опір - звільнили, не запропонувавши нових посад. Також на М1 не надають обґрунтування стосовно того, які саме економічні зміни на підприємстві відбуваються», - коментує юрист.

 

Позов до Шевченківського районного суду Києва було подано 22 липня. «Сподіваємося, справу розглянуть у вересні, рішення суду буде відомо до кінця вересня», - каже Олександр Тарасов.

 

В той же час Валентин Коваль каже, що тексту позовної заяви ще не отримував.

 

Окрім суду, НМПУ звернулася до Державної інспекції з питань праці у Київській області. У тексті звернення (завантажити файл) юристи медіапрофспілки також вказують на те, що, на їхню думку, зазначений вище наказ №20вк про скорочення штату не відповідає чинному законодавству України.

 

Також Тетяна Федорова подала заяву до Державної фіскальної служби про те, що на М1 у якості співробітників офіційно оформлено людей, які, за її даними, на телеканалі фактично не працюють.

 

Підсумовуючи свої претензії до каналу, Тетяна Федорова зазначила, що не згодна з «порушенням трудових прав» - її та інших звільнених працівників. За її словами, чимало з них змушували писати заяву про звільнення за власним бажанням - або із застосуванням психологічного тиску, або пропонуючи компенсації. «Тим співробітникам, які принципово погоджувалися звільнятися лише з формулюванням "за скороченням", сплатили набагато менші компенсації», - розповіла вона.

 

Також стиліст обурена тим, що, за її словами, генеральний директор ігнорував будь-які конфлікти в колективі чи несправедливі, на її думку, рішення генерального продюсера Сергія Перцева.

 

«Як голова осередку медіапрофспілки я підійшла до Валентина Коваля з проханням роз'яснити ситуацію зі скороченням, - розповіла Тетяна Федорова. - Адже протягом десяти років у нього ніколи не виникало нарікань щодо роботи нашого відділу. І він не спромігся нічого пояснити, сказав лише: "Серьожі так зручно". А йому самому, вочевидь, просто зручно закрити очі на те, що відбувається. Тоді я запитала в нього: "Як ви собі бачите оптимізацію виробництва, якщо кваліфікованих спеціалістів замінюють на новачків? У них немає ні відповідної освіти, ні такого досвіду як у нас. Ви що, хочете поховати канал?"».

 

 

Тетяна Федорова

 

Спір людей творчих професій

 

Тетяна Федорова, за словами Юрія Жуйкова, - професіонал своєї справи. «Я сам брав її на роботу, і за десять років співпраці питань до Тетяни в мене не виникало, - каже стиліст. - Те ж саме я можу сказати про команду відділу стилю й візажу, яку я набирав безпосередньо. Це люди, чітко налаштовані на роботу. Вони співпрацювали з такими зірками каналу, як Василіса Фролова, Кароліна Ашіон, Дмитро Шепелєв та десятками інших».

 

Також він додає: «Внаслідок скорочень на М1 було звільнено одну з найкращих гримерів країни - Анну Матвієнко, яка співпрацює із зірками першої величини. Гримери такого рівня взагалі рідко працюють на телеканалах».

 

Один із колишніх співробітників М1, який погодився надати коментарі анонімно, зазначає, що відділ стилю та візажу та відділ операторів були найпершими, яких керівництво каналу вирішило скоротити задля оптимізації виробництва. «З кінця минулого року змін на каналі зазнало чимало проектів. Це сталося після того, як на М1 з'явився новий керівник - Сергій Перцев. Спочатку він був головним режисером, потім став генеральним продюсером каналу», - сказав співрозмовник ТК.

 

Нагадаємо, пан Перцев раніше був також арт-директором М1.

 

Тетяна Федорова не приховує, що в неї з Сергієм Перцевим виник конфлікт. «Я не поділяю таких методів роботи: звільняти всіх підряд із формулюванням "мені некомфортно з вами працювати"», - коментує вона.

 

Анонімні співрозмовники ТК наголошують, що Сергію Перцеву притаманна манера емоційного, а часом і грубого спілкування. «Раніше він займався графікою на продакшні, але зі специфікою телевиробництва не дуже знайомий. Однак це не заважає йому активно втручатися в усі процеси, змушувати працювати команди проектів у жорстких часових рамках, не беручи до уваги аргументів фахівців, які працюють на каналі по кілька років», - сказав один зі співрозмовників ТК.

 

Тетяну Федорову він назвав «імпульсивною та схильною до перебільшень». «Однак  грубощів, наприклад, вона собі не дозволяє, - додав співрозмовник ТК. - До того ж, у цьому конфлікті варто врахувати емоційний стан Тетяни. Уявіть собі - ви десять років якісно виконуєте свою роботу, а потім вам заявляють: "Забирайтеся геть. Краще ми на ваше місце візьмемо людину, яка у цій справі нічого не тямить"».

 

Інші співробітники каналу, які не побажали назватися, кажуть, що відстоювала права трудящих Тетяна Федорова в не зовсім коректний спосіб. Наприклад, шукала приводів для конфліктів, подавала скарги на телеканал до різних інстанцій. «По свою трудову книжку Тетяна прийшла в супроводі особистих охоронців, які демонстративно проривалися на територію каналу», - розповіли джерела «Детектор медіа» на М1.

 

Сама пані Федорова заявляє, що внаслідок конфлікту на М1 вона «частково втратила здоров'я і працездатність». Зокрема, за її словами, вона тиждень перебувала у передінфарктному відділені лікарні. Сталося це після того, як вона намагалася потрапити до кабінету Валентина Коваля. «У коридорі мене перехопила родина Перцевих: Перцева Н. М. (фінансовий директор каналу. - ТК) і Перцев С. О., вони гучно кричали лайливі слова і звинувачення на мою адресу та хапали мене за руки і намагалися тягти у різні боки, - написала в коментарі «Детектор медіа» пані Федорова. - До речі, охоронець телеканалу М1, що був приставлений наглядати за мною, своєчасно зник. Напевно, щоб не завдати шкоди власному здоров'ю. А генеральний директор ТОВ "Телеодин" Коваль В. Ю. продовжував насолоджуватися "тишею". Далі було сумніше, я втратила свідомість і мене було госпіталізовано з робочого місця каретою швидкої допомоги в інфарктне відділення Жовтневої обласної лікарні міста Києва. Загалом я перебувала на лікуванні 23 дні. На сьогоднішній день отримала шкоду власному здоров'ю, часткову втрату працездатності та листа від юристів телеканалу про скорочення числом 14.07.2014 р., коли я ще перебувала на лікарняному».

 

Джерела на каналі М1 стверджують, що викладена вище інформація не зовсім відповідає дійсності. «Швидка, що прибула на канал, забирати Тетяну відмовилася, позаяк лікарі не побачили підстав для цього. Тоді вона звернулася до лікарні сама, там їй відмовили. І лише в Жовтневій обласній лікарні її поклали до відділення», - розповів співрозмовник ТК.

 

 

Позиція керівництва

 

Запитання за основними пунктами звинувачень Тетяни Федорової «Детектор медіа» надіслала Валентину Ковалю та Сергію Перцеву.

 

Відповів на них пан Коваль «як директор, який відповідає за все, що відбувається в його компанії». Подаємо цей коментар у повному обсязі:

 

«Оскільки позов дійсно існує, і за ним дійсно відкрито провадження, я не вважаю за доцільне обговорювати ці питання у відкритій пресі, тим більше, що я поки не бачив самого позову і тільки здогадуюся про його зміст.

 

У нас дійсно проходили скорочення, у нас дійсно були проблеми зі службою стилістів, і у нас дійсно пройшла позапланова перевірка податківців. І у нас цілком адекватний мікроклімат, якщо врахувати, що телебачення - це творчий процес, у якому без воєн у хорошому розумінні цього слова не проходить і дня.

 

Але мені нічого не відомо про звернення Тетяни до інспекції з праці та про створення профспілкової організації в нашій компанії. Одні збори на предмет створення профспілки пройшли, але вони ні до чого не привели. Незалежна медіа-профспілка мені знайома з ваших публікацій, але мені незрозуміло, яким чином до неї потрапили наші внутрішні документи і чому вона діє в інтересах Тетяни Федорової. Втім, у тих документах немає нічого таємного. Тетяна працювала в компанії, але була звільнена у зв'язку зі скороченням штату з дотриманням усіх процедур. Попередження про скорочення вона отримала в середині травня, і через два з лишком місяці отримала розрахунок, включаючи належні компенсації. Історія зі "швидкими" - досить заплутана, не бачу сенсу це все описувати.

 

Тому я пропоную повернутися до цієї теми після закінчення суду, якщо це ще буде комусь цікаво».

 

 

Драма за скороченим сценарієм

 

З юридичного погляду Тетяна Федорова подала приклад працівникам творчих професій, які, за досвідом попередніх публікацій ТК, не наважуються відстоювати свої права. Користуючись цим, менеджери ЗМІ часто не рахуються з такими творчими працівниками, як фотографи, оператори, стилісти, і не дуже заглиблюються у специфіку їхньої роботи та рівень здібностей.

 

Про етичний бік конфлікту «Детектор медіа» може судити лише за даними джерел на М1. За цією інформацією, трудовий спір обтяжений емоційною поведінкою його сторін. Також працівники каналу, очевидно, не мають можливості вирішити конфліктні ситуації в межах колективу. «У Сергія Перцева специфічна манера спілкування з людьми. Наприклад, він часто переходить на крик. А Валентин Коваль нічого не робить, аби вплинути на нього. Тож звільняють людей часто. Й відбувається це приблизно так: підходять і повідомляють: "Тебе звільнено, пиши заяву за власним бажанням"», - розповів співробітник «Детектор медіа».

 

За даними джерел на М1, кадрова ситуація на каналі непроста. Із закриттям проектів десятки працівників звільнилися, на їхні місця приходили нові, які на каналі надовго не затримувалися. «Скорочуючи людей, їхню роботу перекидають на всіх інших. При цьому зарплати не збільшують, - каже співрозмовник ТК. - До слова, багатьом працівникам проекту "Свіжа кров" пообіцяли премії, а по закінченню цього проекту нікому їх не виплатили».

 

З іншого боку, багатьом працівникам М1 вдалося вирішити ситуацію зі своїм звільненням у досудовому порядку. «Я не залишився ображеним. Бо тим, хто погодився на умови звільнення керівництва М1, сплатили хорошу компенсацію», - сказав один із екс-працівників.

 

Вочевидь, крапку в цій справі зможе поставити лише суд. «Детектор медіа» стежитиме за подальшим розвитком подій.

 

Ілюстрація - www.konstantaplus.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8416
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду