У Держкіно готують критерії для прокатних посвідчень фільмів і серіалів виробництва Росії

У Держкіно готують критерії для прокатних посвідчень фільмів і серіалів виробництва Росії

2 Вересня 2014
3471

У Держкіно готують критерії для прокатних посвідчень фільмів і серіалів виробництва Росії

3471
У Держкіно готують критерії для прокатних посвідчень фільмів і серіалів виробництва Росії
У Держкіно готують критерії для прокатних посвідчень фільмів і серіалів виробництва Росії

Державне агентство України з питань кіно заявляє, що російські фільми, які несуть в собі чіткі загрози національним інтересам України, мають бути заборонені до демонстрації в Україні. Про це під час прес-конференції щодо Тижня українського кіно на підтримку Олега Сенцова повідомив голова Держкіно Пилип Іллєнко.

 

Відповідаючи на запитання журналістів, пан Іллєнко поінформував, що письмові пропозиції щодо цього Держкіно невдовзі передасть Кабінету міністрів.

 

«Зараз ведеться в суспільстві велика дискусія щодо доцільності демонстрації на українських телеканалах російського телепродукту, героями якого є російські міліціонери, спецназівці або люди на кшталт Охлобистіна, які знімаються нібито в невинних комедіях, але при цьому бажають українцям, щоб у них вибухнули всі реактори й вони всі загинули. Тому ми не можемо не реагувати на ту громадську думку, яка вже практично сформована», - сказав голова Держкіно.

 

Пилип Іллєнко нагадав, що у розпорядженні Держкіно є регулювання видачі прокатних посвідчень, які поширюються й на телефільми та серіали. «Але це потребує індивідуального розгляду кожного фільму Експертою радою. Вже час адресувати це питання не експертам («Прокатної комісії» - ТК), перекладаючи на них відповідальність. Держава має сказати, що, оскільки в нас відбувається війна, оскільки наші громадяни є заручниками, оскільки окупована територія України, то задля вирішення всіх цих проблем російські телесеріали й фільми, що несуть в собі чіткі загрози національним інтересам України, мають бути заборонені до демонстрації в Україні. Це можна назвати «кінематографічним санкціями». Це є захист власного інформаційного простору», - сказав Пилип Іллєнко.

 

Він уточнив, що заборони мають стосуватися «фільмів і серіалів вироблених в Російській Федерації, у яких (фігурують, - ТК) співробітники спецслужб, представники органів державної влади або представники спецслужб, які працювали у попередниках Російської Федерації, спадкоємцями яких вони офіційно себе вважають - НКВД та інші структури часів Російської імперії».

 

Тим часом, акцентував Пилип Іллєнко, експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів («Прокатна комісія») вже оновлює склад. Відтепер до неї входи муть і кінофахівці - представники творчих професій, кінознавці, продюсери, дистриб`ютори, демонстратори фільмів тощо. Долучаться до Прокатної комісії й представники нового складу Національної ради з питань телебачення й радіомовлення

 

«Зараз ми виступаємо з ініціативою запровадити чіткі загальні критерії й культурні обмеження (для іноземних фільмів і серіалів. -ТК), аби захищати свій інформаційний простір не в індивідуальному, а в загальному порядку», - сказав Пилип Іллєнко.

 

Як писала «Детектор медіа», раніше заходи щодо заборони для показу в Україні пропагандистських серіалів і фільмів виробництва РФ були нарівні окремих ініціатив. Так, група «1+1 медіа» розробила критерії щодо показу російського серіального продукту на телеканалах групи.

 

2 травня представники «1+1 медіа» звернулись до Комітету з питань свободи слова та інформації, Національної ради з питань телебачення та радіомовлення та Генпрокурора України з вимогою терміново дати оцінку фактам показу та популяризації фільмів та серіалів, що вихваляють міць збройних сил Російської Федерації на українських телеканалах.

 

12 травня заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Лариса Мудрак заявила з посиланням на результати моніторингу, що «вісім українських телеканалів активно працюють на популяризацію агресора». Зокрема, вона назвала групу компаній «Інтер» (сім серіалів на каналах НТН та «Інтер»), телеканал ICTV (чотири серіали), телеканал «Гамма» (три серіали).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3471
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду