На ТРК «Луч» працює три журналісти, а газета «Донеччина» виходить тільки в інтернеті

На ТРК «Луч» працює три журналісти, а газета «Донеччина» виходить тільки в інтернеті

2 Вересня 2014
5145

На ТРК «Луч» працює три журналісти, а газета «Донеччина» виходить тільки в інтернеті

5145
На ТРК «Луч» працює три журналісти, а газета «Донеччина» виходить тільки в інтернеті
На ТРК «Луч» працює три журналісти, а газета «Донеччина» виходить тільки в інтернеті

Частина журналістів газети «Донеччина» залишила окупований Донецьк, газета припинила випуск і оновлюється тільки сторінка видання в інтернеті. На ТРК «Луч» з міста Красний Луч (Луганська область) працюють три співробітники, які готують невелику кількість новин для ефіру. Про це журналісти цих ЗМІ повідомили прес-службі НСЖУ.

 

Головний редактор газети «Донеччина» Ігор Зоц та журналіст ТРК «Луч» Ірина Куйбеда були змушені залишити редакції і переїхати до Києва. Зараз вони завдяки  Центру допомоги журналістам Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Незалежної медіа профспілки України (НМПУ) проходять реабілітацію у рівненському санаторії «Червона калина». Наразі журналісти продовжують працювати віддалено і прагнуть повернутися додому.

 

Газета «Донеччина», як зазначає Ігор Зоц, припинила випуск у червні, після того, як редакторів газет «Донбасс» і «Вечерний Донецк» почали «водити» на «профілактичні бесіди» в штаб сепаратистів. Редакції всіх цих видань знаходяться в одній будівлі у Донецьку.

 

«Нас змушували перереєструватися у так званій ДНР, і оскільки наша редакційна політика не збігалася з цілями терористів, то довелося припинити випуск. Працівники пішли в неоплачувані відпустки, але ми наповнюємо сторінку в інтернеті і бачимо, що наші новини читають», - розповів Ігор Зоц.

 

Журналіст разом з родиною приїхав до Києва, де йому допомогли влаштуватися друзі, але він сподівається, що згодом зможе повернутися додому. «Намагаюся доносити правду про те, що відбувалося і відбувається на Донбасі, мої дописи публікуються в газеті «Сільські вісті», «Урядовий кур'єр», запрошували на передачі в УТР. Загалом, це дуже добре, що про колег зі сходу  не забуває і Спілка журналістів. Потрібність професійної організації  якраз і перевіряється в такі часи, і я дуже вдячний за надану підтримку», - зазначив пан Зоц.

 

Журналістка Ірина Куйбеда розповіла, що ТРК «Луч» продовжує працювати, хоча місто Красний Луч наразі окуповане, але у значно скороченому обсязі. «Із 25 журналістів там лишилося працювати тільки троє, але вони продукують тільки незначну кількість новин та дають в ефір. Ми сподіваємося, що таки незабаром зможемо повернутися додому», - каже пані Куйбеда.

 

Ірина Куйбеда разом з колегою виїхала до Києва, нині вони продовжують публікувати новини з життя міста Красний Луч у соціальних мережах.

 

Реабілітацію в рівненському санаторії проходить також головний редактор журналу «Налоговый курьер» Наталія  Зоц та директор ТРК «Акцент» з міста Лисичанська (Луганська область) Наталія Ізразцова.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко розповів, що Спілка продовжуватиме допомагати колегам зі сходу в рамках роботи Об'єднаного центру допомоги журналістам. Першим українським партнером виступив Фонд Ріната Ахметова. В  рамках угоди надані кошти використовуються для допомоги у евакуації сімей та реабілітації дітей журналістів-переселенців, для допомоги журналістам, які постраждали під час виконання професійних обов'язків при роботі у «гарячих точках» (Крим, Донбас) та отримали серйозні розлади здоров'я, а також на відновлення пошкодженої чи конфіскованої техніки.

 

Наразі планується, що в рівненському санаторії буде оздоровлено 10 журналістів.

 

Нагадаємо, головний редактор газети «Новости Донбасса» Олексій Мацука розповів «ВідеоТеці» про те, в яких умовах зараз доводиться працювати донецьким журналістам. Водночас правозахисник та журналіст з Луганщини Богдан Бондаренко зазначав, що на Луганщині комунальні ЗМІ ігнорують війну.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5145
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду