Фотокореспондент «Укрінформу» розказав про вихід з оточення під Іловайськом

Фотокореспондент «Укрінформу» розказав про вихід з оточення під Іловайськом

1 Вересня 2014
9256

Фотокореспондент «Укрінформу» розказав про вихід з оточення під Іловайськом

9256
Фотокореспондент «Укрінформу» розказав про вихід з оточення під Іловайськом
Фотокореспондент «Укрінформу» розказав про вихід з оточення під Іловайськом

Під час прориву чотирьох українських фотокореспондентів (Макса Левіна (Lb.ua), Маркіяна Лисейко («Укрінформ»), Івана Любиша-Кірдея та Георгія Тихого (знімали для німецького телеканалу ARD) з оточення під Іловайськом (Донецька область) по них та по українським воякам, незважаючи на попередні домовленості з проросійськими військами, стріляла важка артилерія. Про це Маркіян Лисейко повідомив у своєму інтерв'ю журналістці агентства «Укрінформ» Лані Самохваловій.

 

За його словами, бійці українських добровольчих батальйонів домовилися із бойовиками «ДНР» про повернення російських десантників-контрактників в обмін на надання коридору для виходу з Іловайська. Натомість, українську військову техніку та цивільну автівку журналістів почали обстрілювати із самого початку їхнього шляху, незважаючи на присутність у транспорті полонених росіян.

 

«Обіцяний коридор був щільним коридором вогню. Справа стріляла важка зброя: міномети, гранатомети, РПГ, з «фагота», з лівого боку по нас почала бити стрілецька зброя: автомати, кулемети. Звідки вівся вогонь, важко зрозуміти... Наші, до речі, ніколи не стріляли на випередження, наші стріляли лише у відповідь», - розповів Маркіян Лисейко.

 

На його думку, його з колегами врятувало те, що перед виїздом вони зняли з машини упізнавальні знаки, і бойовики подеколи вагалися, стріляти по ній чи ні.

 

Журналіст також розповів, що під час його перебування на базі частин батальйонів Нацгвардії в районі Іловайська, їх весь час обстрілювали, у зв'язку з чим виконувати професійні обов'язки було вкрай важко. «Ну так, перебіжками і знімав. Але крім того, щоб працювати, треба слухати. Коли стріляє гармата, чути звук. Між звуком та реальним долітанням снаряду проходило 7-12 секунд. Треба було бути на відстані 7-12 секунд від якогось прикриття. Почув постріл - ховаєшся», - повідомив він.

 

За словами фотокора, інколи він також приймав рішення нехтувати зйомками на користь громадянських обов'язків. «Колись була атака на школу стрілковою зброєю, йшла піхота. Я це не знімав, я допомагав. А потім, коли тягнули пораненого, я подумав - варто сфотографувати. А наступна думка була: якщо поранення важке, не можна, раптом це його лічені хвилини. Передумав», - сказав Маркіян Лисейко.

 

Журналіст також повідомив про те, що жителі окупованого сходу досі не мають належного інформаційного забезпечення через відсутність українських телеканалів та те, що більшу частину інформації місцеві отримують від сепаратистів. «Хто був на війні, кажуть, є можливість блокувати всі канали, окрім одного. Чому не можна хоча би по селах локально встановити антену, яка блокує непотріб?».

 

У журналіста також залишились питання до керівників АТОі Генштабу. «Коли ми побачили, що нічого не робиться, 25-го числа ми почали писати у Фейсбук. Ми, як і тиждень тому, контролювали лише кілька вулиць та район школи. А терористи та росіяни роблять друге кільце оточення. Макс Левін написав статус у ФБ. Семен Семенченко подзвонив, сказав, що не треба галасу, я спробую по своїм каналах розібратися. Потім Семен написав, що всі все знають, а ситуація не розрулюється. Тоді прошйло два мітинги під АП та Генштабом. Тобто після цих подій всі знали про наше оточення. Чому з 27 по 29 не було надіслано підмоги? Оце питання до керівників АТО та Генштабу», - сказав фотокореспондент.

 

Після виходу з оточення журналісти хотіли заїхати в Дніпропетровськ, аби провідати Семена Семенченка. «А ще я хотів запитати його, чому дають знищити бойову частину "Донбасу". При цьому я чув, що російські десантники сказали, що стратегія засідок зроблена саме для знищення нашого батальйону», - сказав Маркіян Лисейко. Семен Семенченко відповів йому на питання, але просив не розголошувати його відповіді.

 

Нагадаємо, 29 серпня  четверо українських журналістів - Макс Левін, Маркіян Лисейко, Іван Любиш-Кірдей та Георгій Тихий - на легковому автомобілі вирвалися з оточення в місті Іловайську. Про подробиці Георгій Тихий розповів увечері у програмі Савіка Шустера на Першому національному і поставив багато незручних питань військовому керівництву АТО. «Це була заготовлена ​​пастка. Батальйон "Донбас" йшов на смерть», - заявив журналіст, який дивом врятувався. 

 

Наразі, за повідомленням одного з засновників «Еспресо TV» Миколи Княжицького, кореспондент телеканалу Єгор Воробйов під час виконання своїх професійних обов'язків потрапив до полону в районі Іловайська, де перебував в оточенні разом з українськими військовими з 25 серпня. Інформації про місцеперебування оператора «Еспресо TV» Тараса Чкана і журналіста «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова наразі немає. Микола Княжицький сподівається, що вони у безпеці.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9256
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду