Харківська прокуратура частково закрила справу за побиття журналістів СТБ - виправдала «Беркут»

Харківська прокуратура частково закрила справу за побиття журналістів СТБ - виправдала «Беркут»

31 Серпня 2014
4747

Харківська прокуратура частково закрила справу за побиття журналістів СТБ - виправдала «Беркут»

4747
Харківська прокуратура частково закрила справу за побиття журналістів СТБ - виправдала «Беркут»
Харківська прокуратура частково закрила справу за побиття журналістів СТБ - виправдала «Беркут»

Прокуратура не знайшла доказів побиття журналістів телеканалу СТБ співробітниками спецпідрозділу «Беркут» біля будівлі Харківської академії внутрішніх військ, що сталося 19 лютого. Розслідування за фактом побиття закрите, повідомляє «Укрінформ» з посиланням на оприлюднений в інтернеті лист начальника відділу Слідчого управління прокуратури Харківської області Артема Ковальова на адресу позивачки, журналістки СТБ Марії Малевської. Про хід слідства також повідомляє Марія Малевська у своєму Facebook.

 

«За результатами проведення досудового розслідування за Вашою заявою... винесена постанова про часткове закриття кримінального провадження через відсутність у діях співробітників "Беркуту" складу злочину», - повідомяється в листі начальника Слідчого управління Харківської прокуратури.

 

У рамках справи, як випливає з постанови, опитані в цілому більше півсоті співробітників «Беркута» і «Грифона». Як стверджує прокуратура, «жоден з них не показав, що бачив, як співробітники "Беркута" або інші міліціонери застосовували фізичну силу або спецзасоби до журналістів».

 

Як заявили у прокуратурі, розслідування за фактом перешкоджання журналістській діяльності виділено в окреме провадження.

 

Водночас Марія Малевська повідомляє, о прокуратура надала їй деякі дані, встановлені у ході розслідування: «Допитаний як свідок директор ТОВ" АТП "Карусель" Собчук П.П. показав, що надав зазначени автобус (міська маршрутка 219) на вимогу Департаменту транспорту Харківської міської ради. Допитаний як свідок водій Антонян М.Г. показав, що від Ленінської райадміністрації Харківської міськради перевозив хлопців 20-30 років, після того, як вони зупинилися близько 14.00 біля будинку 32 по вул. Богдана Хмельницького, останні почали переодягатися в зелені жилетки з світловідбиваючими стрічками і брати в руки дерев'яні біти. Приблизно в 19.30 зазначені хлопці повернулися, і він їх відвіз звідти...».

 

Далі Марія Малевська, посилаючись на ці дані стверджує, що до відповідальності не притягнуто тих, хто організовував «тітушків», яких прикривав «Беркут» під час зіткнення 19 лютого.

 

«Приїхала з відпустки - в ящику чекав лист, з прокуратури. У справі про сутички у Академії Внутрішніх військ 19 лютого. Це був день, після якого в Харкові все почалося. І почалося - завдяки ось цьому "надав на вимогу департаменту Харківської міськради". НА ВИМОГУ.  Все вірно, тітушками у Академії ВВ керував член "Молодих регіонів" Харкова Роман Добрянський. Його прекрасно видно і чутно на відео. Стартували - від Ленінської райадміністрації. Стояли - за спинами у «Беркута», «Грифона» і курсантів Академії ВВ. Начальник Академії, а зараз глава Нацгвардії Степан Полторак дивився за всім зі ступенів Академії. Щоб на наступний день почути від Добкіна (губернатор Харківської області. - ТК) - це були ангели-рятівники, з допитливими поглядами», - написала журналістка.

 

 

«Укрінформ» нагадує, що 19 лютого активісти Євромайдану у Харкові впродовж дня блокували будівлю Академії внутрішніх військ, перешкоджаючи тим самим відправці курсантів на Майдан у Київ. Увечері до місця події прибули представники правоохоронних органів і непізнані особи спортивної статури. В ході сутички з активістами розбита телекамера і побита знімальна група телеканалу СТБ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 19 лютого в Харкові під час зйомок силовиків побили оператора телеканалу СТБ Олександра Бринзу. За словами редактора СТБ Ірини Федорів, пораненому спочатку не дозволяли надати медичну допомогу, але потім все ж вдалося його відбити і відправити на машині «швидкої допомоги».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4747
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду