Через сюжет про прокурора звільняють редактора й журналіста телеканалу ТВА

Через сюжет про прокурора звільняють редактора й журналіста телеканалу ТВА

15 Серпня 2014
8871

Через сюжет про прокурора звільняють редактора й журналіста телеканалу ТВА

8871
У професійній діяльності емоції інколи можуть привести до суду. Так трапилося з журналістами телеканалу ТВА у Чернівцях, що прагнули розказати про факти корупції
Через сюжет про прокурора звільняють редактора й журналіста телеканалу ТВА
Через сюжет про прокурора звільняють редактора й журналіста телеканалу ТВА

Директор місцевого телеканалу ТВА Валерій Сарахінчан звільнив редактора Юлію Сафтенко й журналіста Івана Гончарюка через сюжет «Сокирянське Межигір'я». Цю інформацію «Терекритиці» підтвердили учасники конфлікту.

 

Історія почалася 19 травня, коли Іван Гончарюк поїхав знімати народне віче: мешканці Сокирянщини разом із місцевою самообороною виступили на захист своєї землі, яку, на їхню думку, дерибанить влада разом із керівництвом держави. Журналіст людей вислухав, усе записав, навіть поїхав із самообороною в помешкання заступника прокурора області, якого сокиряни також звинуватили в корупції. А потім, за словами мешканців, репортер вибудував схему, як розкрадають землю.

 

Сюжет вийшов в ефір, набув розголосу. Та потім у редактора й журналіста почалися проблеми з керівництвом каналу. На думку Юлії Сафтенко та Івана Гончарюка, прокуратура «притиснула» директора ТВА, оскільки майже відразу після виходу сюжету в ефір у редакції розпочали внутрішнє розслідування.

 

 

«Я сам звернувся до прокуратури, дав їм диск із сюжетом і попросив розібратися, - заперечує директор каналу. - Факти, які навели в сюжеті, були нібито зі слів людей. Журналіст мав би розуміти, що якщо говорять люди, то треба дати їм мікрофон і хай дають оцінку. А пан Гончарюк договорив від себе, що "кришує" Генпрокуратура, "кришує" Банчук, заступник генпрокурора, що вони родичі. Але є редакційна рада каналу, яка вказала, що вони звинувачують без доказів».

 

«У нас не було журналістського розслідування, - пояснила Юлія Сафтенко. - Ми були як ретранслятор - знімали народне віче в Сокирянах, і люди говорили. Ми завжди посилаємось: "сказали люди", "стверджують мешканці", і навіть схему оцю, то в нас на кожне речення є підтвердження людей. Але зрештою на нас подали в суд, бо ми зачепили прокуратуру».

 

«Детектор медіа» проаналізувала цей сюжет. Іван Гончарюк справді посилається на місцеве населення, використовуючи такі словосполучення: «за словами мешканців», «якщо вірити мешканцям» тощо. Він надав слово лише двом із них. Також журналіст використовує оціночні судження: «знахабнілих посадовців», «люди на власні очі бачили, як колишні "тушки" та регіонали практично роздерибанили всі землі в районі».

 

У матеріалі немає висловленої точки зору жодного звинуваченого чиновника, окрім представника «Держкомзему». Хоча Іван Гончарюк і пояснив, що це була «репортажна зйомка» і він не мав часу брати коментарі іншої сторони конфлікту, від 19 травня і до сьогодні автор сюжету так і не спробував поспілкуватися зі звинуваченими правоохоронцями та чиновниками. Репортер мотивував це тим, що він подав звернення до прокуратури, аби вона з'ясувала причетність посадовців до корупційних схем.

 

Журналісти стверджують, що схему начебто корупції намалювали за словами мешканців району

 

Таким чином прокуратура отримала два звернення: директора телеканалу, який просить перевірити правдивість слів своїх же журналістів, і репортера Івана Гончарюка, який просить за цим же матеріалом відкрити кримінальне провадження.

 

Поки прокуратура розбиралася, редакційна рада ТВА відсторонила редактора телеканалу від виконання обов'язків до закінчення перевірки, а Івана зобов'язала подати спростування -  посадовців закликали прийти на канал і висловити свою точку зору. Однак, за словами журналістів, ніхто так і не прийшов.

 

Натомість заступник прокурора Станіслав Банчук подав на Івана Гончарюка до суду з вимогою визнати інформацію в сюжеті «Сокирянське Межигір'я» неправдивою. Автор сюжету вважає, що цей позов виглядає як мінімум дивним, адже спростування вже подали. Поговорити з самим позивачем «Детектор медіа» так і не змогла, оскільки він зараз у відпустці. З цієї ж причини заступник прокурора був відсутній на суді 11 серпня, на засідання з'явився лише його представник, який відмовився коментувати цю ситуацію для ЗМІ.

 

Юлію Сафтенко знову відсторонили від роботи. Цього разу - до закінчення суду. «Потім у липні почали набирати нових стажерів, хоча в нас повний колектив, нам зламали сторінки в Facebook, і директор прочитав наше приватне листування перед усім колективом», - розповів Іван Гончарюк.

 

Журналісти вважають такі дії керівництва неправомірними, а оприлюднення листування - втручанням в особисте життя та упередженим ставленням.

 

Однак директор телеканалу - іншої думки: «В нас на каналі заборонено в робочий час мати приватне листування зі службового комп'ютера. Працівник каналу чистив комп'ютери, сів за робочий стіл Сафтенко, натиснув кнопку, йому відкрило це листування. То що мав зробити цей працівник? Проминути?! Ніхто не порпався в її соцмережах. І взагалі, якщо ви прочитаєте це листування, то поставите собі питання: Сафтенко і Гончарюк здорові люди? Там написано "вбити Сарахінчана", "на війні як на війні - всі засоби добрі"».

 

Журналісти називають це листування жартами, однак директор сприйняв ці слова як погрози і того ж дня, 25 липня, після оприлюднення приватного листування журналіста й редактора, на очах колективу звільнив обох працівників. Цю інформацію підтвердив «Детектор медіа» журналіст телеканалу Анатолій Никифоряк. Також він розповів, що на місці Юлії та Івана уже стажуються інші репортери, «яких найближчим часом мають узяти на роботу».

 

«Взагалі ситуація дивна, - вважає юрист ІМІ Роман Головенко, - бо рідко який роботодавець скаржиться в прокуратуру на своїх працівників. Якщо було порушено норми журналістської етики, редакційного статуту, то це могло стати підставою для звільнення за профнепридатність, грубе порушення трудової дисципліни. Але тут дуже мало інформації, щоби судити про правомірність звільнення».

 

Надати додаткову інформацію, яка допомогла би з'ясувати, чи законно звільнили редактора телеканалу Юлії Сафтенко та журналіста Івана Гончарюка, директор ТВА відмовився, посилаючись на те, що ТВА - приватний канал і ця інформація - конфіденційна.

 

Однак офіційно ні Івана Гончарюка, ні Юлію Сафтенко досі не звільнено. Іван приходить на роботу, запитує в директора, що йому робити. На що той відповідає: «Тобі треба або звільнитися, або я тебе сам звільню».

 

Директор телеканалу у своїх висловлюваннях не зовсім послідовний. Спочатку він стверджує «Детектор медіа»: «Пані Сафтенко я відсторонив до встановлення результатів прокуратури і рішення суду. І говорити, що її відсторонили через цей сюжет чи журналістську діяльність - це неправда. Нехай вони приходять і працюють. Гончарюк і Сафтенко ходять на суди, а на роботу не приходять». Потім підтвердив, що він їх справді звільнив 25 липня і має наказ. А на завершення розмови заявив: якщо Гончарюк і Сафтенко хочуть працювати на каналі і їх захоче бачити на робочих місцях колектив, то він не проти.

 

Також директор наголосив, що після виходу скандального сюжету журналісти продовжили отримувати заробітну плату і не зазнавали жодних утисків. У п'ятницю в головного редактора телеканалу Юлії Сафтенко закінчується лікарняний, тож обоє медійників повинні з'явитися на роботу й отримати наказ про звільнення. За що саме - дізнаємось у понеділок, 18 серпня.

 

Ірина Андрейців, стажер для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Андрейців, стажер, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8871
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду