«112 Україна» заперечує,  що затримані в зоні АТО Белоус і Бойко були стрингерами телеканалу

«112 Україна» заперечує, що затримані в зоні АТО Белоус і Бойко були стрингерами телеканалу

14 Серпня 2014
4655

«112 Україна» заперечує, що затримані в зоні АТО Белоус і Бойко були стрингерами телеканалу

4655
«112 Україна» заперечує,  що затримані в зоні АТО Белоус і Бойко були стрингерами телеканалу
«112 Україна» заперечує,  що затримані в зоні АТО Белоус і Бойко були стрингерами телеканалу

Телеканал «112 Україна» спростував заяву працівника проросійського сербського видання «Печат» Сергія Белоуса, що він та кореспондент-фрілансер Сергій Бойко працювали в якості стрингерів каналу на момент їхнього затримання в зоні АТО 1 серпня. Про це «Детектор медіа» повідомила прес-служба каналу «112 Україна».

 

За офіційною заявою телеканалу, їхнім стригером є лише Роман Гнатюк, який був затриманий в зоні АТО разом із Сергієм Белоусом та Сергієм Бойком. «Всі троє, Гнатюк, Белоус і Бойко, скооперувалися та працювали разом в зоні АТО з міркувань безпеки. Проте жодних договорів із Сергієм Белоусом та Сергієм Бойко «112 Україна» не укладав», - повідомили на телеканалі.

 

В прес-службі також заявили, що у їхнього стрингера Романа Гнатюка на момент затримання 1 серпня була відсутня акредитація. «Термін акредитації  скінчився в той час, коли Роман перебував в Ростовській області, і продовжити її фізично не було змоги», - зауважила прес-секретар каналу.

 

Інформацію про відсутність акредитації у журналістів в зоні проведення АТО у період свого зникнення підтвердила Служба безпеки України, повідомив Інститут масової інформації (ІМІ). «Зазначені у запиті журналісти не звертались та не отримували акредитацію в районі АТО у період їх можливого зникнення. Водночас, Р.Гнатюк, відповідно до запиту телеканалу "112 Україна", отримував акредитацію на період з 2 по 16 липня цього року», - йдеться у заяві СБУ.

 

Водночас, у відомстві повідомили, що у них відсутня інформація щодо можливого затримання журналістів українськими силовими структурами.

 

Нагадаємо, за повідомленням каналу «112 Україна», зв'язок із Романом Гнатюком пропав 1 серпня, коли він прямував на місце падіння літака «Малайзійських авіаліній» на Донеччині для висвітлення роботи експертів ОБСЄ. У цей час він мав акредитацію самопроголошеної «Донецької народної республіки». Того ж дня про зникнення свого співробітника Сергія Белоуса повідомив сербський тижневик «Печат», що має проросійське спрямування. В прес-службі каналу «112 Україна» заявляли, що «не знають про місцезнаходження ще двох журналістів Сергія Белоуса та Сергія Бойка», які, начебто, не причетні до діяльності каналу.

 

5 серпня прес-служби Національної гвардії України та АТО спростували повідомлення про ймовірне затримання трьох представників ЗМІ бійцями Нацгвардії. Прес-офіцер АТО Олексій Дмитрашківський заявив, що Роман Гнатюк не отримав акредитацію для роботи в зоні АТО.

 

6 серпня троє журналістів вийшли на зв'язок із телеканалом «112 Україна» і повідомили, що знаходяться у Дніпродзержинську. На прес-конференції, присвяченій обговоренню інциденту, Сергій Белоус заявив про те, що всі троє з колишніх затриманих є позаштатними працівниками каналу «112 Україна», від якого вони і отримали акредитацію в Службі безпеки України. За словами Белоуса, своє відрядження він узгоджував особисто із головним редактором телеканалу «112 Україна» Павлом Кужеєвим і є стрингером цього каналу.

 

Радник губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського Микола Колесник, який курує батальйон територіальної оборони «Кривбас», заявив, що стримера телеканалу «112 Україна» Романа Гнатюка могли помилково затримати бійці батальону.

 

Інформацію про затримання трьох кореспондентів батальйоном «Кривбас» підтвердив прес-офіцер батальйону Андрій Міхейченко. За його словами, під час обшуку у затриманих був виявлений темник з переліком сюжетів для каналу. Роман Гнатюк заперечив цю інформацію.

 

6 серпня міліція заявила, про відкриття кримінальне провадження за фактом викрадення Романа Гнатюка, Сергія Бойка та Сергія Белоуса за статтею 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4655
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду