Нацрада відмовилася призначати перевірку «Радіо Ера» на підставі висновку моральної комісії

Нацрада відмовилася призначати перевірку «Радіо Ера» на підставі висновку моральної комісії

14 Серпня 2014
5430

Нацрада відмовилася призначати перевірку «Радіо Ера» на підставі висновку моральної комісії

5430
Нацрада відмовилася призначати перевірку «Радіо Ера» на підставі висновку моральної комісії
Нацрада відмовилася призначати перевірку «Радіо Ера» на підставі висновку моральної комісії

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовилася від призначення перевірки ТОВ «ТРК "Радіо-Ера"» на підставі звернення Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК), яка виявила в ефірі «Радіо Ера» інформацію, що посягає на конституційний лад і територіальну цілісність України.

 

Нацрада 1 липня отримала звернення НЕК з рішенням від 22 травня щодо відповідності чинному законодавству запису ефіру «Радіо Ера» за 23 січня.

 

У своєму зверненні НЕК посилається на експертний висновок завідувача лабораторії психології політико-правових відносин Інституту соціальної та політичної психології НАПН України З.Ф.Сіверса щодо висловлювань гостя програми «Обідня перерва», яка транслювалася в ефірі «Радіо Ера» 23 січня.

 

На думку НЕК, цей запис відноситься до інформаційної продукції, що посягає на конституційний лад і територіальну цілісність України та має ознаки порушення компанією ч. 2 ст. 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» і ст. 28 закону «Про інформацію».

 

Заступник генерального директора «Радіо Ера» Юрій Крушановський повідомив, що йдеться про пряму мову гостя програми «Обідня перерва» Ігоря Беркута, озвучені ним у прямому ефірі. Він нагадав, що стаття 67 закону «Про телебачення і радіомовлення» звільняє мовників від відповідальності за інформацію, яка виходила в ефір без попереднього запису і містилися у висловах осіб, які не є працівниками телерадіоорганізації.

 

До того ж, експерт, на якого посилається НЕК, не є атестованим судовим експертом, додав пан Крушановський.

 

Зі слів пана Крушановського, у березні СБУ проводила досудове розслідування щодо фактів, зазначених у зверненні НЕК, і слідчий відділ ухвалив рішення про припинення провадження через відсутність складу злочину в діяльності «Радіо Ера».

 

«Я прослухав цю програму, - повідомив член Нацради Владислав Севрюков. - Ведучий постійно наголошує в програмі, що це ваша (гостя) думка, і він не погоджується з цією думкою. Він навіть намагався його загасити, але цей Ігор Беркут був дуже агресивно налаштований. Крім того, терміни (давності) вже всі пройшли. "Радіо Ера" перебуває в нас на моніторингу. Тому я вважаю, що питання треба зняти або не призначати перевірку».

 

Нацрада взяла до відома звернення НЕК. Голова Нацради Юрій Артеменко також запропонував звернутися до НЕК, щоб «не морочили голову». Таке звернення регуляторний орган підготує окремо.

 

Нагадаємо, 31 липня Нацрада призначила дві позапланові перевірки ТРК «Ера» (телеканал) на предмет дотримання умов ліцензій на ефірне та супутникове телевізійне мовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5430
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
3514 дн. тому
"Радіо "Вєсті" замітає сліди, рятуючи від відповідальності себе та Матвія Ганапольського". РЕДАКЦІЯ ВИЛУЧИЛА З АРХІВУ САЙТА АУДІОЗАПИС І РОЗДРУКІВКУ ТЕКСТУ ПЕРЕДАЧІ "НА ПИКЕ СОБЫТИЙ" ВІД 21 ЛИПНЯ, ДЕ РОСІЙСЬКИЙ ЖУРНАЛІСТ МАТВІЙ ГАНАПОЛЬСЬКИЙ ПОРІВНЯВ ОРГАНІЗАТОРІВ ЛЬВІВСЬКОГО ФОРУМУ ВИДАВЦІВ З... НАЦИСТАМИ http://dusia.telekritika.ua/blog_alekseia_mazura/25891
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду